Αφού είδαμε τους καλύτερους Έλληνες τερματοφύλακες σειρά τώρα παίρνουν οι ξένοι τερματοφύλακες που έχουν γράψει κι αυτοί την δική τους ιστορία στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ας δούμε τους 10 σημαντικότερους.
ΓΙΟΖΕΦ ΒΑΝΤΖΙΚ
Το «βουνό» του Παναθηναϊκού είναι ο κορυφαίος ξένος τεματοφύλακας που αγωνίστηκε στην Ελλάδα. Πολύ ψηλός κάλυπτε όλο το τέρμα ενώ ήταν και πολύ σταθερός στις επεμβάσεις του. Ο Βάντζικ ήταν από τους πρωταγωνιστές των επιτυχιών του Παναθηναϊκού στα χρόνια της δεκαετίας του '90. Ο Πολωνός γκολκίπερ ήρθε στην Ελλάδα το 1990 από την Γκόρνικ και υπερασπίστηκε την εστία του «τριφυλλιού» μέχρι το 1999 κερδίζοντας αμέσως θέση βασικού. Με τον Παναθηναϊκό κατέκτησε 3 πρωταθλήματα (1991, 1995, 1996) και 4 Κύπελλα (1991, 1993, 1994, 1995), ενώ ήταν βασικός στην ομάδα του 1996 που έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Στο τέλος της καριέρας του αγωνίστηκε στον Απόλλωνα και για λίγο στον Αθηναϊκό. Με την εθνική ομάδα της Πολωνίας είχε 52 συμμετοχές και ήταν στην αποστολή για το Μουντιάλ του 1986 αλλά δεν αγωνίστηκε.
ΜΑΡΙΟ ΓΚΑΛΙΝΟΒΙΤΣ
Ο Μάριο Γκαλίνοβιτς σε παλιότερο ντέρμπι με την ΑΕΚ |
Ο Μάριο Γκαλίνοβιτς έπαιξε για πολλά χρόνια στον Παναθηναϊκό και παρά το γεγονός ότι επικρίθηκε πολύ έντονα από τον κόσμο της ομάδας κράτησε την θέση του βασικού τερματοφύλακα για χρόνια. Ο Κροάτης ήρθε στον Παναθηναϊκό το 2004 από την Κάμεν Ίνγκραντ σαν αντικαταστάτης του Αντώνη Νικοπολίδη που πήγε στον Ολυμπιακό. Δουλεύοντας σκληρά κατάφερε να παραμείνει στην ομάδα μέχρι το 2010 χρονιά που πήρε και τους μοναδικούς του τίτλους στην Ελλάδα καθώς κατέκτησε τόσο το πρωτάθλημα όσο και το Κύπελλο. Την επόμενη χρονιά δόθηκε δανεικός στην Καβάλα για να κλείσει την καριέρα του στην Κέρκυρα το 2012. Χρίστηκε 2 φορές διεθνής με την Κροατία.
ΜΠΛΑΝΚΟ ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦ
Ο Μπλάνκο Γκεοργκίεφ (δεξιά) με τους συμπαίκτες του στον Ηρακλή |
Ο Σκοπιανός ήταν ο φύλακας άγγελος του Ηρακλή στο μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του '80. Πολύ εντυπωσιακός κάτω από τα δοκάρια του ο Γκεοργκίεφ ήταν η εγγύηση για την άμυνα του Ηρακλή όσα χρόνια αγωνίστηκε στον «γηραιό». Στην Ελλάδα ήρθε το καλοκαίρι του 1983 για να καλύψει την θέση κάτω από τα δοκάρια και τα κατάφερε πάρα πολύ καλά. Πήρε αμέσως την θέση του βασικού κι έμεινε στην ομάδα της Θεσσαλονίκης για 5 χρόνια. Μάλιστα το 1987 έφτασε μια ανάσα από την κατάκτηση του Κυπέλλου αλλά στον τελικό με τον ΟΦΗ έχασε στα πέναλτι. Δεν είχε συμμετοχές με την εθνική ομάδα της ενωμένης τότε Γιουγκοσλαβίας.
ΣΑΝΤΟΡ ΓΚΟΥΙΝΤΑΡ
Η Ουγγαρία του 1978 με τον Σάντορ Γκουιντάρ πρώτο όρθιο αριστερά |
Πολύ καλός τερματοφύλακας αλλά και πολύ άτυχος αφού αναγκάστηκε να σταματήσει πρόωρα το ποδόσφαιρο μετά από έναν τραυματισμό στο κεφάλι. Ο Ούγγρος ήταν εντυπωσιακός με καλά αντανακλαστικά και ταχύτητα κι έδινε μεγάλη σιγουριά στους συμπαίκτες του. Ήρθε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Άρη το 1982 από την Χόνβεντ και την περιοδο 1982-83 πραγματοποίησε πολύ καλές εμφανίσεις χάνοντας μόνο ένα παιχνίδι πρωταθλήματος στην σεζόν. Στο ξεκίνημα της επόμενης περιόδου όμως τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι και αναγκάστηκε να σταματήσει την μπάλα Με την εθνική ομάδα της Ουγγαρίας είχε 25 συμμετοχές ενώ αγωνίστηκε και στο Μουντιάλ του 1978.
ΡΟΪ ΚΑΡΟΛ
Ο Ρόι Κάρολ με την φανέλα του Ολυμπιακού |
Η παρουσία του και μόνο στην ομάδα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για 4 χρόνια του έδωσε τέτοια εμπειρία που τον κάνει πολύτιμη μονάδα για οποιαδήποτε ελληνική ομάδα. Ο τερματοφύλακας από την Βόρεια Ιρλανδία ξεχωρίζει για την σταθερότητα και την ψυχραιμία του ακόμα και σε πολύ δύσκολες καταστάσεις. Στην Ελλάδα τον έφερε ο ΟΦΗ το 2011 από την δανέζικη Οντένσε στα μέσα της σεζόν όμως άφησε την ομάδα της Κρήτης στην οποία ήταν βασικός για να ενταχθεί στο ρόστερ του πρωταθλητή Ολυμπιακού που έψαχνε έναν καλό τερματοφύλακα μετά το φιάσκο με τον Κοστάντσο. Στην ομάδα του Πειραιά μοιράστηκε την θέση με τον Μπάλας Μέγερι και κατέκτησε 2 πρωταθλήματα (2012, 2013) και άλλα τόσα Κύπελλα τις ίδιες χρονιές. Πλέον προετοιμάζεται για την τρίτη του περίοδο στο ελληνικό πρωτάθλημα. Στην εθνική ομάδα της Βόρειας Ιρλανδίας έχει αγωνιστεί 26 φορές.
ΖΙΓΚΜΟΥΝΤ ΚΟΥΚΛΑ
Υπερασπίστηκε την εστία του Απόλλωνα στο ξεκίνημα της δεκαετίας του '80 και έδινε μεγάλη σιγουριά στους συμπαίκτες του. Πολύ έμπειρος τερματοφύλακας ο Πολωνός ήταν μια εγγύηση κάτω από τα δοκάρια της ομάδας του καθώς διέθετε πολύ καλά αντανακλαστικά σταθερότητα και αντίληψη των φάσεων. Στη χώρα μας ήρθε το καλοκαίρι του 1981 από την Σταλ Μίελετς και αμέσως πήρε την θέση του βασικού τερματοφύλακα στον Απόλλωνα. Στην «ελαφρα ταξιαρχία» έμεινε για 2 χρόνια χάνοντας ελάχιστα ματς πρωταθλήματος. Στην εθνική ομάδα της Πολωνίας αγωνίστηκε 20 φορές εκ των οποίων οι 2 ήταν στην τελική φάση του Μουντιάλ του 1978.
ΓΙΟΥΡΑΪ ΜΠΟΥΤΣΕΚ
Ο Γιουράι Μπούτσεκ |
Ένας από τους καλύτερους ξένους τερματοφύλακες που αγωνίστηκε ποτέ στο ελληνικό πρωτάθλημα ήταν ο Σλοβάκος Γιουράι Μπούτσεκ. Διέθετε πολύ καλή εκτίναξη ταχύτητα και σταθερότητα στις επεμβάσεις του ενώ χάρη και στο ύψος του ήταν ανίκητος στο ψηλό παιχνίδι. Το καλοκαίρι του 1997 άφησε την πατρίδα του και την Χέμλον για να έρθει στην Ελλάδα για λογαριασμό της Ξάνθης. Με την ομάδα της Θράκης αγωνίστηκε για 6 χρόνια και ήταν από τους κορυφαίους παίκτες της ομάδας. Οι πολύ καλές του εμφανίσεις με την Ξάνθη προκάλεσαν το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού στον οποίο πήγε το 2003. Στον Πειραιά πάντως δεν κατάφερε να καθερωθεί και το 2005 πήγε στον Άρη όπου έκλεισε και την καριέρα του. Είχε 11 συμμετοχές με την εθνική ομάδα της Σλοβακίας.
ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ ΣΑΧΑ
Ο Σεμπάστιαν Σάχα μπλοκάρει προ του Λουιζάο της Μπενφίκα |
Ο Αργεντινός τερματοφύλακας που υπερασπίστηκε με επιτυχία την εστία της ΑΕΚ για 3 χρόνια και κέρδισε μαζί της τον τελευταίο τίτλο της ομάδας που ήταν το Κύπελλο του 2011 ήταν ένας πολύ καλός τερματοφύλακας που κέρδισε αμέσως θέση βασικού στην «ένωση». Γρήγορος με σωστές αντιδράσεις καθιερώθηκε εύκολα στην ΑΕΚ στην οποία ήρθε το 2008 από την Σαν Λορέντσο. Στους «κιτρινόμαυρους» έμεινε μέχρι το 2011 χρονιά που πήρε και το Κύπελλο. Στην εθνική ομάδα της Αργεντινής αγωνίστηκε 4 φορές.
ΣΤΕΦΑΝΟ ΣΟΡΕΝΤΙΝΟ
Ο Στέφανο Σορεντίνο όταν έπαιζε στην ΑΕΚ |
Από τους πιο αγαπημένους παίκτες της «κιτρινόμαυρης» εξέδρας ο Ιταλός πορτιέρο υπερασπίστηκε για 2 χρόνια την εστία της ΑΕΚ. Αν και στην αρχή ήθελε να φύγει καθώς δεν ένοιωθε άνετα στην Ελλάδα η σύζυγος του ωστόσο όπως είχε υποσχεθεί αν δεν κατάφερνε να φύγει θα ήταν 100% επαγγελματίας. Έτσι κι έγινε, ο Ιταλός ήταν η εγγύηση κάτω από τα δοκάρια της ΑΕΚ με την σταθερότητα και την αντίληψη που τον διέκρινε. Στην χώρα μας ήρθε το 2005 από την Τορίνο και έφυγε το 2007. Δεν είχε καμία συμμετοχή στην εθνική ομάδα της Ιταλίας καθώς είχε μπροστά του ιερά τέρατα όπως Μπουφόν, Αμπιάτι, Τόλντο, Περούτσι και άλλους.
ΜΛΑΝΤΕΝ ΦΟΡΤΟΥΛΑ
Ο Μλάντεν Φορτούλα |
Ο Βόσνιος τερματοφύλακας έμεινε για 10 χρόνια στην Ελλάδα και ήταν από τους βασικούς συντελεστές των επιτυχιών του ΠΑΟΚ στην δεκαετία του '70. Πολύ σταθερός γκολκίπερ που έκανε δύσκολα το λάθος ήταν εγγύηση σε όσες ομάδες αγωνίστηκε. Στην Ελλάδα τον έφερε το 1974 από την Παρτιζάν ο Πανσερραϊκός όπου αμέσως καθερώθηκε στην βασική ενδεκάδα. Οι πολύ καλές του εμφανίσεις στις Σέρρες δεν πέρασαν απαρατήρητες και την επόμενη χρονιά πήρε μεταγραφή για τον ΠΑΟΚ. Στον «δικέφαλο του βορρά» έμεινε μέχρι το 1984 και ήταν βασικός τα περισσότερα από αυτά τα χρόνια. Μάλιστα το 1976 πήρε και το πρωτάθλημα ενώ αγωνίστηκε και σε 3 τελικούς Κυπέλλου (1978, 1981, 1983). Δεν αγωνίστηκε ποτέ στην εθνική ομάδα της Γιουγκοσλαβίας.