Η θρυλική πεντάδα των Ανδριανοπουλαίων |
ΝΙΚΟΣ ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ
Ο Νίκος Αγγελάκης ήταν ο πρώτος μεγάλος σκόρερ στην ιστορία του Άρη κι ένας από τους σπουδαιότερους στην Ελλάδα την προπολεμική περίοδο. Αν και δεν ήταν αυτό που λέμε καθαρόαιμο σέντερ φορ είχε την ικανότητα χάρη στην τεχνική και την ταχύτητα του να βγαίνει μπροστά και να πετυχαίνει πολλά γκολ. Με την ομάδα της Θεσσαλονίκης πέρασε όλη του την ποδοσφαιρική θητεία και κατέκτησε μάλιστα και 2 πρωταθλήματα (1928, 1932) ενώ έπαιξε και στον τελικό Κυπέλλου το 1933. Μάλιστα είναι ο μοναδικός Έλληνας ποδοσφαιριστής που έχει βάλει 6 γκολ σε ένα επίσημο παιχνίδι και αυτό έγινε το 1932 με αντίπαλο τον Απόλλωνα Αθηνών σε ματς του πρωταθλήματος. Με την εθνική ομάδα είχε 11 συμμετοχές και 2 γκολ.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΪΔΙΝΙΟΥ
Ο Κώστας Αϊδινίου |
ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ
Ο Αλέκος Αλεξανδρής πανηγυρίζει ένα από τα πολλά γκολ που πέτυχε |
ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ
Ο Αλέκος Αλεξιάδης σε αγώνα πρωταθλήματος με τον Ολυμπιακό |
ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Νίκος Αναστόπουλος επιχειρει ανάποδο ψαλίδι κόντρα στον ΠΑΟΚ |
ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Βασίλης Ανδριανόπουλος ήταν ο τέταρτος σε ηλικία από τα 5 αδέρφια. Ίσως μάλιστα να ήταν και ο πιο τεχνίτης από όλους. Αγωνιζόταν στον χώρο της επίθεσης και ήταν ποδοσφαιριστής που με τις ενέργειες του και τα πολύ όμορφα γκολ που σημείωνε ξεσήκωνε τον κόσμο. Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο από τον Πειραϊκό Σύνδεσμό και το 1925 ήταν από τα ιδρυτικά στελέχη του Ολυμπιακού. Έμεινε στην ομάδα του Πειραιά μέχρι το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας και κατέκτησε 2 πρωταθλήματα (1931, 1933). Στην εθνική ομάδα είχε επίσης σημαντική παρουσία καθώς αγωνίστηκε 7 φορές και πέτυχε 3 γκολ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο πρωτότοκος από τα 5 αδέρφια και αυτός που ενέπνεε τον περισσότερο σεβασμό από τους υπόλοιπους. Εξαιρετικός με την μπάλα στα πόδια θεωρείτε σαν ο πρώτος επιτελικός μέσος στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ήταν το μυαλό του Ολυμπιακού καθώς όλες οι επιθέσεις ξεκινούσαν από τα δικά του πόδια. Ξεκίνησε από τον Πειραϊκό Σύνδεσμο αλλά το 1925 ήταν από τα ιδρυτικά στελέχη του Ολυμπιακού. Ήταν μάλιστα αυτός που προτεινε τα ερυθρόλευκα καθώς ήταν φανατικός οπαδός της Άρσεναλ όταν σπούδαζε στο Λονδίνο. Σταμάτησε το ποδόσφαιρο το 1929 και δεν πρόλαβε να πάρει κανέναν τίτλο με τον Ολυμπιακό. Στην εθνική ομάδα αγωνίστηκε 1 φορά χωρίς να πετύχει γκολ.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Θρυλική μορφή του Ολυμπιακού και ο δεύτερος σε ηλικία από τα αδέρφια. Υπήρξε ο μεγαλύτερος ηγέτης του Ολυμπιακού στην προπολεμική περίοδο κι ένας από τους καλύτερους όλων των εποχών. Αγωνιζόταν με αρχοντικό στυλ και ήταν ένας πάρα πολύ καλός επιθετικός που είχε χίλιους τρόπους να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα. Ήταν κι αυτός ποδοασφαιριστής του Πειραϊκού Συνδέσμου αλλά το 1925 πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Ολυμπιακού κι έγινε το μεγάλο αστέρι της πρώτης ομάδας των «ερυθρόλευκων». Τους οδήγησε μάλιστα και στην κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος της ιστορίας τους το 1931 και μετά αποχώρησε από την ενεργό δράση. Στην εθνική ομάδα είχε 5 συμμετοχές και 2 γκολ.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο «Βενιαμίν» της περίφημης πεντάδας δεν ήταν από τα ιδρυτικά στελέχη του Ολυμπιακού όπως τα αδέρφια του και μάλιστα ξεκίνησε την αθλητική του σταδιοδρομία από τον Στίβο. Ακολούθησε όμως την παράδοση της οικογένειας και μπήκε στον ποδοσφαιρικό Ολυμπιακό. Ήταν ταχύτατος με πολύ καλή τεχνική και διέθετε σέντρες ακριβείας ενώ είχε την ικανότητα να διεισδύει ανάμεσα στην αντίπαλη άμυνα. Σε όλη την διάρκεια της καριέρας του αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό με τον οποίο πήρε και 3 πρωταθλήματα (1931, 1933, 1934). Είχε 11 συμμετοχές με το εθνόσημο και πέτυχε και 2 γκολ.
ΝΤΙΝΟΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο τρίτος σε ηλικία από τα 5 αδέρφια και ο μοναδικός που δεν ξεκίνησε από τον Πειραϊκό Σύνδεσμο αλλά από την Πειραϊκή Ένωση. Υπήρξε όμως και αυτός από τα ιδρυτικά στελέχη του Ολυμπιακού το 1925. Παίκτης που διέθετε πολύ δυνατό σουτ από τα ισχυρότερα στην Ελλάδα προπολεμικά που του έδινε την δυνατότητα να πετυχαίνει πολλά και θεαματικά γκολ κάνοντας τον πολύ δημοφιλή ανάμεσα στους φιλάθλους της ομάδας. Επίσης ξεχώριζε για την δυναμική του παρουσία μέσα στο γήπεδο. Με τον Ολυμπιακό κατέκτησε το πρωτάθλημα το 1931. Είχε 6 συμμετοχές με την εθνική ομάδα πετυχαίνοντας και 1 γκολ.