Ο Ζήσης Βρύζας μόλις έχει παγώσει το «Χάιμπουρι» |
Συνεχίζουμε με 10 ακόμα από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν στο ελληνικό πρωτάθλημα από το 1927 όταν και ξεκίνησε μέχρι τις μέρες μας.
Ο μεσαίος σε ηλικία από τα 3 αδέρφια που συνέδεσαν το όνομα τους με την προπολεμική ιστορία του Άρη. Ένας από τους πιο πολυσύνθετους πάικτες της εποχής εκείνης καθώς μπορούσε να κάνει τα πάντα μέσα στο γήπεδο. Ήταν πολύ καλός τεχνίτης αλλά και με ισχυρή προσωπικότητα, στοιχείο που του επέτρεπε να είναι ο ηγέτης της ομάδας. Αγωνιζόταν στην μεσαία γραμμή έχοντας τόσο ανασταλτικούς όσο και οργανωτικούς ρόλους.
Σε όλη την διάρκεια της καριέρας του αγωνίστηκε με την φανέλα του Άρη και με την ομάδα της Θεσσαλοκίνης κατέκτησε 2 πρωταθλήματα το 1928 και το 1932. Με την εθνική ομάδα αγωνίστηκε 14 φορές, πολύ μεγάλος αριθμός για την εποχή εκείνη, χωρίς πάντως να πετύχει κάποιο γκολ.
ΖΗΣΗΣ ΒΡΥΖΑΣ
Σύγχρονος επιθετικός από τους πιο ικανούς γκολτζήδες που ανέδειξε η χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Είχε καλό τελείωμα στις προσπάθειες του αλλά και το ένστικτο του σκόρερ που του επέτρεπε να βρίσκεται την κατάλληλη στιγμή στην κατάλληλη θέση. Έτσι πέτυχε πολλά σημαντικά γκολ. Ξεκίνησε την καριέρα του στο... εργοστάσιο ταλέντων της Ξάνθης, από την οποία το 1996 πήρε μεταγραφή για τον ΠΑΟΚ.
Με τον «δικέφαλο του βορρά» πέτυχε ένα από τα σημαντικότερα γκολ της καριέρας του όταν σκόραρε στο «Χάιμπουρι» και έδωσε την νίκη και την πρόκριση στον ΠΑΟΚ επί της Άρσεναλ. Το 2000 δοκίμασε την τύχη του στο εξωτερικό και για 6 χρόνια έπαιξε σε διάφορες ομάδες του Καμπιονάτο (Περούτζια, Φιορεντίνα, Τορίνο) ενώ έκανε ένα πέρασμα και από την Θέλτα. Το 2006 επέστρεψε στην Ξάνθη για να κλείσει την καριέρα του στον ΠΑΟΚ την επόμενη περίοδο.
Στην εθνική έχει 68 συμμετοχές και 9 γκολ και ήταν από τους βασικούς συντελεστές του θριάμβου στο Ευρωπαϊκό του 2004. Πέτυχε μάλιστα και το γκολ με την Ρωσία που σφράγισε την πρόκριση της εθνικής στα προημιτελικά.
ΜΑΪΚ ΓΑΛΑΚΟΣ
Ο Μάικ Γαλάκος (δεξιά) με τον πρώην συμπαίκτη του Νίκο Βαμβακούλα |
Σπουδαία πάστα ποδοσφαιριστή ο Μάικ Γαλάκος έκανε μεγάλη καριέρα στην δεκαετία του '70 και του '80 και συνέδεσε το όνομα του με τους δύο αιώνιους του ελληνικού ποδοσφαίρου. Γρήγορος με πολύ καλή τεχνική κυρίως με το αλάνθαστο αριστερό του πόδι και πολύ σπουδαίος εκτελεστής ήταν ο παίκτης που μπορούσε να ξεσηκώσει την εξέδρα. Παιδί μεταναστών στην Γερμανία ξεκίνησε την καριέρα του στην Φορτούνα Ντίσελντορφ αλλά το 1973 ο Γουλανδρής τον έφερε στον Ολυμπιακό.
Στους «ερυθρόλευκους» εξελίστηκε σε ένα από τα αστέρια της ομάδας κατακτώντας 4 πρωταθλήματα (1974, 1975, 1980, 1981) και 2 Κύπελλα (1975, 1981). Ήταν από τα αγαπημένα παιδιά των οπαδών του Ολυμπιακού αλλά όταν το 1981 άλλαξε στρατόπεδο και πήγε στον Παναθηναϊκό όπως ήταν φυσικό έγινε ανεπιθύμητος.
Στο «τριφύλλι» δεν έπιασε ποτέ την απόδοση που είχε στον Ολυμπιακό αλλά κατέκτησε κι εκεί αρκετούς τίτλους καθώς πήρε το πρωτάθλήμα το 1984 και το Κύπελλο το 1982 και το 1984. Με την εθνική ομάδα είχε 30 συμμετοχές και 5 γκολ και αγωνίστηκε στο Ευρωπαϊκό του 1980.
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΓΕΩΡΓΑΤΟΣ
Ο Γρηγόρης Γεωργάτος ανάμεσα στους Σαλγκάδο και Μπέκαμ |
Ο Γρηγόρης Γεωργάτος ήταν ένας από τους κορυφαίους αριστερούς μπακ χαφ που εμφανίστηκαν στο ελληνικό πρωτάθλημα. Πολύ γρήγορος με άψογη τεχνική κατάρτιση, αντοχή και την ικανότητα να διεισδύει ανάμεσα στους αντιπάλους του ήταν ένα πολύτιμο εργαλείο για κάθε ομάδα. Επίσης μπορούσε να πετύχει και πολλά γκολ χάρη στο πολύ δυνατό και ευθύβολο σουτ που διέθετε. Ξεκίνησε την καριέρα του στην Παναχαϊκή και το 1995 πήρε μεταγραφή για τον Ολυμπακό.
Στην ομάδα του Πειραιά τον καθιέρωσε ο Μπάγεβιτς και μαζί της πήρε 3 πρωταθλήματα (1997, 1998, 1999) και το Κύπελλο το 1999. Στην συνέχεια θέλησε να κάνει το βήμα παραπάνω και υπέγραψε στην Ίντερ. Το 2000 όμως επέστρεψε στον Ολυμπιακό υπό μορφή δανεισμού και πήρε ένα ακόμα πρωτάθλημα το 2001. Το 2002 γύρισε οριστικά στην Ελλάδα για λογαριασμό της ΑΕΚ και το 2004 φόρεσε και πάλι την φανέλα του Ολυμπιακού παίρνοντας άλλα 3 πρωταθλήματα (2005, 2006, 2007) και 2 Κύπελλα (2005, 2006). Στην εθνική ομάδα έχει 35 συμμετοχές και 3 γκολ.
ΓΙΩΡΓΟΣ Χ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
Ο Γιώργος Χ. Γεωργιάδης όταν έπαιζε στον ΠΑΟΚ |
Ο Γιώργος Γεωργιάδης του Χαραλάμπους ήταν ένας από τους καλύτερους μεσοεπιθετικούς στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Παίκτης με πολύ καλή τεχνική, ταχύτητα και αντίληψη του χώρου μπορούσε να δημιουργεί φάσεις αλλά και να εκτελεί καθώς συχνά έβγαινε σαν κρυφός κυνηγός. Πρώτη ομάδα της επαγγελματικής του καριέρας ήταν η Δόξα Δράμας από την οποία τον πήρε τον Γενάρη του 1993 ο Παναθηναϊκός.
Στους «πράσινους» καθιερώθηκε αμέσως και κατέκτησε 2 πρωταθλήματα (1995, 1996) και 3 Κύπελλα (1993, 1994, 1995), ενώ ήταν και βασικός στην ομάδα του 1996 που έφτασε στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Την περίοδο 1998-99 αγωνίστηκε στην Νιούκασλ χωρίς επιτυχία και αμέσως μετά γύρισε στην Ελλάδα και τον ΠΑΟΚ.
Με την ομάδα της Θεσσαλονίκης κατέκτησε το Κύπελλο το 2001 και το 2003, για να πάει στην συνέχεια στον Ολυμπιακό όπου συνέχισε να μαζεύει τίτλους αφού πήρε το νταμπλ το 2005. Επόμενη ομάδα της καριέρας του ήταν ο Ηρακλής για να κρεμάσει τα παπούτσια του στον ΠΑΟΚ το 2008. Έχει 61 συμμετοχές και 11 γκολ με την εθνική ομάδα και ήταν στην αποστολή στο Ευρωπαϊκό του 2004 το οποίο και κατέκτησε η Ελλάδα.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Στέλιος Γιαννακόπουλος σε ματς Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα στην Πόρτο |
Ο Στέλιος Γιαννακόπουλος ήταν ένας από τους καλύτερους σύγχρονους μεσοεπιθετικούς στην χώρα μας. Αγωνιζόταν στην δεξιά πλευρά του κέντρου και της επίθεσης και με την ταχύτητα και την τεχνική του μπορούσε να δημιουργεί πολλά ρήγματα στις αντίπαλες άμυνες. Επίσης διέθετε και πολύ καλό σουτ τόσο σε τεχνική όσο και σε δύναμη και μπορούσε να πετύχει πολλά γκολ.
Ξεκίνησε την καριέρα του στον Εθνικό Αστέρα για να πάει το 1993 στον Πανηλειακό. Εκεί έμεινε μέχρι το 1996 και μάλιστα βοήθησε την ομάδα του Πύργου να ανέβει στην Α' Εθνική. Επόμενος σταθμός του ήταν ο Ολυμπιακός στον οποίο και διέπρεψε. Βασικό στέλεχος της ομάδας που πήρε 7 πρωταθλήματα (1997, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003) και το Κύπελλο το 1999. Στην συνέχεια δοκίμασε την τύχη του στην Πρέμιερ Λιγκ όπου είχε μια πολύ καλή παρουσία με την Μπόλτον, ενώ έκανε κι ένα πολύ σύντομο πέρασμα από την Χαλ Σίτι πριν γυρίσει στην Ελλάδα και την Λάρισα όπου και ολοκλήρωσε την καριέρα του.
Στην εθνική ομάδα είχε 77 συμμετοχές και 12 γκολ και ήταν από τους πρωταγωνιστές στο έπος του Ευρωπαϊκού του 2004, ενώ αγωνίστηκε για λίγο και το 2008.
ΝΙΚΟΣ ΓΙΟΥΤΣΟΣ
Ο Νίκος Γιούτσος με την φανέλα του Ολυμπιακού |
Ο πολύ μεγάλος Φέρεντς Πούσκας τον είχε χαρακτηρίσει σαν τον πιο ολοκληρωμένο Έλληνα ποδοσφαιριστή και ο Νίκος Γιούτσος φρόντιζε να το επιβεβαιώνει αυτό με τις ενέργειες του. Από τους μεγαλύτερους τεχνίτες που έχουν αγωνιστεί στο ελληνικό πρωτάθλημα μπορούσε να διαλύσει οποιαδήποτε άμυνα με τις ενέργειες του.
Αυτό όμως που ήταν εκπληκτικό ήταν η ικανότητα του στις ντρίπλες καθώς υπήρξε ίσως ο μεγαλύτερος διεμβολιστής της ιστορίας. Έτσι καθιερώθηκε και το περίφημο σύνθημα «έμπαινε Γιούτσο» που φώναζαν οι φίλαθλοι την εποχή που μεσουρανούσε. Ο Γιούτσος γεννήθηκε στην Καστοριά αλλά μεγάλωσε στην Ουγγαρία κι έτσι ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στην Τσέπελ.
Το 1965 όμως ήρθε στον Ολυμπιακό κι έγινε αμέσως από τους ηγέτες της ομάδας. Με τους «ευθρόλευκους» πήρε 5 πρωταθλήματα (1966, 1967, 1973, 1974, 1975) και 4 Κύπελλα (1968, 1971, 1973, 1975). Στην εθνική ομάδα είχε 15 συμμετοχές και 6 γκολ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΑΪΤΑΤΖΗΣ
Μια ζωή στον Ολυμπιακό ο Γιάννης Γκαϊτατζής |
Ο Γιάννης Γκαϊτατζής συνέδεσε το όνομα του με τον Ολυμπιακό τον οποίο υπηρέτησε πιστά για 14 χρόνια ενώ ήταν βασικό στέλεχος τόσο της ομάδας του Μπούκοβι όσο και αυτής του Γουλανδρή. Αγωνιζόταν στο δεξί άκρο της άμυνας και συνδύαζε την δύναμη με την τεχνική. Απροσπέλαστος στα αμυντικά του καθήκοντα αλλά και επικίδυνος όταν αποφάσιζε να προωθηθεί.
Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στην Ασπίδα Ξάνθης και το 1963 πήρε μεταγραφή για τον Ολυμπιακό. Στην ομάδα του Πειραιά έγραψε το όνομα του με χρυσά γράμματα κατακτώντας πολλούς τίτλους. Πηρε 5 πρωταθλήματα (1966, 1967, 1973, 1974, 1975) και άλλα τόσα Κύπελλα (1965, 1968, 1971, 1973, 1975). Την φανέλα με το εθνόσημο στο στήθος την φόρεσε 15 φορές χωρίς πάντως να πετύχει κάποιο γκολ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΑΛΙΤΣΙΟΣ
Ο Γιάννης Γκαλίτσιος |
Από τους κορυφαίους κεντρικούς αμυντικούς στην χώρα μας την δεκαετία του '80, ο Γιάννης Γκαλίτσιος συνέδεσε το όνομα του με τις πολύ μεγάλες επιτυχίες που είχε η Λάρισα την περίοδο εκείνη. Πραγματικός ογκόλιθος στα μετόπισθεν, ιδανικός στο ατομικό μαρκάρισμα αποτελούσε εγγύηση για την ομάδα του.
Σε όλη την διάρκεια της καριέρας του φόρεσε την φανέλα της Λάρισας με την οποία πήρε το πρωτάθλημα το 1988 και το Κύπελλο το 1985, ακόμα έπαιξε σε άλλους 2 τελικούς Κυπέλλου το 1982 και το 1984. Επίσης θα πρέπει να πούμε ότι με 399 συμμετοχές είναι ο ρέκορντμαν της ομάδας στην Α' Εθνική. Σημαντική καριέρα είχε και στην εθνική ομάδα την φανέλα της οποίας φόρεσε 17 φορές χωρίς πάντως να καταφέρει να σκοράρει.
ΦΑΝΗΣ ΓΚΕΚΑΣ
Ο Φάνης Γκέκας πανηγυρίζει ένα γκολ με την εθνική ομάδα |
Ο Φάνης Γκέκας είναι ένας από τους καλύτερους σύγχρονους σκόρερ. Παίκτης που έχει πολύ ανεπτυγμένη την άισθηση του γκολ και μπορεί να σκοράρει κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες. Ξέρει να παίρνει τις σωστές τοποθετήσεις και να χτυπάει στην ιδανική στιγμή.
Ξεκίνησε επαγγελματικά το ποδόσφαιρο στην Λάρισα έχοντας για είδωσλο του τον Γιάννη Βαλαώρα με τον οποίο έχουν γεννέθλια την ίδια μέρα. Το 2001 πήρε μεταγραφή για την Καλλιθέα όπου εξελίχτηκε στο βασικό επιθετικό όπλο τη ομάδας και την βοήθησε να ανέβει στην Α' Εθνική. Το ταλέντο του δεν πέρασε απαρατήρητο από τους μεγάλους και τον Ιανουάριο του 2005 υπέγραψε στον Παναθηναϊκό.
Στο τέλος της περιόδου μάλιστα ήταν και πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος. Από το 2007 ο Γκέκας αγωνίζεται με επιτυχία στο εξωτερικό. Κυρίως έχει παίξει στην Γερμανία με διάφορες ομάδες (Μπόχουμ, Λεβερκούζεν, Χέρτα, Άιντραχτ) ενώ έχει περάσει από Αγγλία (Πόρτσμουθ), Ισπανία (Λεβάντε) και Τουρκία (Σαμσουνσπόρ, Ακισασπόρ). Με την εθνική ομάδα έχει 68 συμμετοχές και 24 γκολ και αγωνίστηκε στο Μουντιάλ το 2010 και στα Ευρωπαϊκά το 2008 και το 2012.