O KAIΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ

1

eraspor

Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Αστέρια στον ελληνικό ουρανό (9)


Συνεχίζουμε με το ένατο μέρος του αφιερώματος στους κορυφαίους όλων των εποχών στο ελληνικό πρωτάθλημα με 10 ακόμα μεγάλες προσωπικότητες.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΟΥΝΑΡΗΣ



Ήταν ένα από τα καλύτερα δεξιά μπακ στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Παίκτης με πολύ αρμονικές κινήσεις μέσα στο γήπεδο μπορούσε να κρατήσει μόνος του την πλευρά του καθώς ήταν πολύ καλός τεχνίτης, είχε αίσθηση του χώρου και ήταν και πολύ γρήγορος. Πολύ ικανός τόσο στα ανασταλτικά όσο και στα δημιουργικά του καθήκοντα. Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στην ΑΕ Νεάπολης αλλά καθιερώθηκε στην μεγάλη ομάδα του ΠΑΟΚ τη δεκαετία του '70. Με τον «δικέφαλο του βορρά» στον οποίο ήταν βασικό στέλεχος κατέκτησε το πρωτάθλημα το 1976 και το Κύπελλο το 1972 και το 1974. Το 1982 πήρε μεταγραφή για τον Ολυμπιακό με τον οποίο πήρε ένα ακόμα πρωτάθλημα το 1983. Αγωνίστηκε 27 φορές με την εθνική ομάδα χωρίς να πετύχει κάποιο γκολ και συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1980.

ΚΩΣΤΑΣ ΔΑΒΟΥΡΛΗΣ

Ο Κώστας Δαβουρλής όταν αγωνιζόταν στην Παναχαϊκή
Ο «μαύρος πρίγκιπας της Αχαΐας» ήταν ένας από τους καλύτερους τεχνίτες που ανέδειξε ποτέ η χώρα μας. Παίκτης ο οποίος με τις εμπνέυσεις του μπορούσε να διαλύσει την οποιαδήποτε άμυνα. Άριστος χειριστής της μπάλας, εξαιρετικός στις ντρίπλες ενώ οι μεταβιβάσεις του ήταν μισό γκολ για τους συμπαίκτες του. Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στην Παναχαϊκή της οποίας έγινε η μεγαλύτερη μορφή στην ιστορία της. Μάλιστα το 1973 την οδήγησε στην έξοδο στην Ευρώπη για μία και μοναδική φορά. Το 1974 ο Νίκος Γουλανδρής τον πήρε στον Ολυμπιακό και κατέκτησε το νταμπλ το 1975. Δύο χρόνια αργότερα επέστρεψε στην Παναχαϊκή όπου έφτασε τις 243 συμμετοχές και τα 72 γκολ, αριθμοί που τον κατατάσσουν πρώτο και στις δύο αυτές κατηγορίες για την ομάδα της Πάτρας. Έκλεισε την καριέρα του στον Παναιγιάλειο. Στην εθνική είχε 11 συμμετοχές και 2 γκολ. Πέθανε σε ηλικία μόλις 44 ετών από ανακοπή καρδιάς.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΜΑΝΑΚΗΣ

Από τα αστέρια του ΠΑΟΚ ο Γιάννης Δαμανάκης
Το «μηχανάκι» στην μεσαία γραμμή του ΠΑΟΚ στην δεκαετία του '80. Ο ποδοσφαιριστής που κατάπινε τα χιλιόμετρα και ήταν ο συνδετικός κρίκος της αμυντικής με την επιθετική γραμμή της ομαδας. Ακούραστος μπορούσε να κρατήσει τον ίδιο ρυθμό για ολόκληρο το παιχνίδι και αποτελούσε μια πολύτιμη μονάδα στα χέρια οποιουδήποτε προπονητή. Πρώτη του ομάδα ήταν ο ΑΟ Χανιών αλλά το 1976 τον απέκτησε ο πρωταθλητής τότε ΠΑΟΚ. Στην ομάδα της Θεσσαλονίκης καθιερώθηκε αμέσως στον ρόλο του αμυντικού χαφ και κέρδισε μαζί της το πρωτάθλημα του 1985. Στην εθνική ομάδα είχε 27 συμμετοχές και 1 γκολ ενώ ήταν μέλος της αποστολής για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1980.

ΔΑΝΙΗΛ ΔΑΝΕΛΙΑΝ

Ο Δανιήλ Δανελιάν ήταν ίσως ο κορυφαιος μέσος που εμφανίστηκε στην Θεσσαλονίκη την προπολεμική περίοδο. Παίκτης με πολύ καλή τεχνική κατάρτιση, μεγάλη αντίληψη του χώρου και ευφυία στις ενέργειες του, ήταν η κινητήριος δύναμη της ομάδας του Ηρακλή, συντονίζοντας όλο το παιχνίδι του «γηραιού». Στον Ηρακλή περασε την ποδοσφαιρική του καριέρα και θα μπορούσε να πει κανείς ότι ήταν το πιο μεγάλο αστέρι της ομάδας την εποχή εκείνη. Σημαντική παρουσία πάντως είχε και με την φανέλα της εθνικής ομάδας την οποία την φόρεσε 8 φορές και πέτυχε 1 γκολ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΡΙΒΑΣ

Ο Γιώργος Δαρίβας εν δράσει
Ο θρυλικός «Λορέντσι» που πήρε αυτό το παρατσούκλι από τον σπουδαίο Ιταλό Μπενίτο Λορέντσι το στυλ του οποιου θύμιζε αρκετά, μάλιστα το προσωνύμιο αυτό του το έδωσαν στην διάρκεια ενός αγώνα της εθνικής μας ομάδας στην Τουρκία. Ο Γιώργος Δαρίβας υπήρξε ένας από τους πιο χαρισματικούς ποδοσφαιριστές που φόρεσαν την φανέλα του Ολυμπιακού. Μέγας τεχνίτης διέθετε άψογο κοντρόλ, θανατηφόρα κοφτή ντρίπλα ενώ ήταν και πολύ σπουδαίος σκόρερ. Ήταν από τα αστέρια της ομάδας του Ολυμπιακού που κυριάρχησε στην δεκαετία του '50 κατακτώντας πολλούς τίτλους. Με τους «ερυθρόλευκους» πήρε 7 πρωταθλήματα (1948, 1951, 1954, 1955, 1956, 1957, 1958) και 6 Κύπελλα (1951, 1952, 1953, 1954, 1957, 1958). Στην εθνική ομάδα είχε 16 συμμετοχές και 4 γκολ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΔΕΣ

Ο Γιώργος Δέδες (στο κέντρο) με τους συμπαίκτες του στον Πανιώνιο
Ο Γιώργος Δέδες ήταν ένας από τους πλεον χαρισματικούς σκόρερ που ανέδειξαν τα ελληνικά γήπεδα. Πολύ καλός τεχνίτης με την ικανότητα να πιάνει στον ύπνο τις αντίπαλες άμυνες χάρη στην ταχύτητα που είχε τόσο στην αντίληψη όσο και στην εκτέλεση. Επίσης διέθετε πολύ δυνατό αλλά και τεχνικό σουτ καθώς και πολύ καλή κεφαλιά. Στη μέρα του μπορούσε να κάνει σμπαράλια οποιοδήποτε αμυντικό σύστημα. Συνέδεσε το όνομα του με τον Πανιώνιο του οποίου είναι ο πρώτος σκόρερ στην Α' Εθνική με 182 γκολ. Το 1974 η μεταγραφή του στην ΑΕΚ προκάλέσε αίσθηση. Στην «ένωση» συνέχισε να σκοράρει αλλά το 1977 γύρισε στον Πανιώνιο όπου και κρέμασε τα παπούτσια του. Αναδείχτηκε δύο φορές πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος, το 1971 με τον Πανιώνιο και το 1976 με την ΑΕΚ. Είχε 20 συμμετοχές και 7 γκολ στην εθνική ομάδα.

ΚΙΜΩΝ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ
  
Ένας ακόμα πολύ μεγάλος μπαλαδόρος που διέπρεψε την προπολεμική περίοδο στα ελληνικά γήπεδα. Ποδοσφαιριστής με σπάνιο ταλέντο που μπορούσε να κάνει τα πάντα μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Ξεκίνησε σαν επιθετικός αλλά καθιερώθηκε στον χώρο της μεσαίας γραμμής όπου μπόρεσε να ξεδιπλώσει τα χαρίσματα του. Δυνατός αλλά και άριστος χειριστής της μπάλας μπορούσε με την ίδια άνεση να ανακόψει τις αντίπαλες έπιθέσεις αλλά και να δημιουργήσει φάσεις για την ομάδα του. Επίσης σαν πρώην επιθετικός είχε και πολύ καλή επαφή και με τα δίχτυα σκοράροντας αρκετά συχνά. Η ομάδα με την οποία διέπρεψε ήταν ο Απόλλωνας του οποίου ήταν το μεγάλο αστέρι την εποχή εκείνη. Είχε και 3 συμμετοχές στην εθνική χωρίς όμως να σκοράρει.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΗΚΑΡΗΣ

Ο Γιώργος Δεληκάρης (δεξιά) με τον μεγάλο Γιόχαν Κρόιφ
Ο «Τζορτζ Μπεστ της Μεσογείου» όπως τον αποκαλούσαν υπήρξε ένα αυθεντικό ποδοσφαιρικό ταλέντο. Επιτελικός μέσος με όλη την σημασία της λέξεως μπορούσε να οργανώσει τέλεια το παιχνίδι της ομάδας του καθώς είχε εκπληκτική μεταβίβαση, άψογη ντρίπλα και έπαιζε πάντα με το κεφάλι ψηλά έχοντας πλήρη αίσθηση του χώρου. Ξεκίνησε την καριέρα του στον Αργοναύτη από όπου τον πήρε ο Ολυμπιακός το 1972. Αμέσως έγινε ο ηγέτης της ομάδας που δημιούργησε ο Νίκος Γουλανδρής και την οδήγησε σε 3 πρωταθλήματα (1973, 1974, 1975) και 2 Κύπελλα (1973, 1975). Το 1978 άφησε τον Ολυμπιακό για τον Παναθηναϊκό όπου όμως δεν μπόρεσε να φτάσει στα ίδια επίπεδα απόδοσης. Κατέκτησε πάντως το Κύπελλο το 1982. Αρκετά χρόνια μετά το τέλος της καριέρας του παραδέχτηκε ότι ήταν λάθος του εκείνη η μεταγραφή. Στην εθνική ομάδα είχε 32 συμμετοχές και 7 γκολ.

ΤΡΑΪΑΝΟΣ ΔΕΛΛΑΣ

Ο Τραϊανός Δέλλας μόλις έχει στείλει την εθνικιή στον τελικό του EURO
Ο «κολοσσός» του ελληνικού ποδοσφαίρου ήταν ένας από τους καλύτερους κεντρικούς αμυντικούς όλων των εποχών. Απροσπέλαστος στον χώρο ευθύνης του μπορούσε να μαρκάρει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο το επιθετικό ατού των αντιπάλων. Επίσης λόγω και του ύψους του ήταν ανίκητος στο ψηλό παιχνίδι. Ξεκίνησε την καριέρα του στον Άρη όπου και έφτιαξε το όνομα του. Στους «κίτρινους» ήταν από τα βασικά στελέχη αν και δόθηκε δανεικός για ένα χρόνο στον Πανσερραϊκό. Το 1997 δοκίμασε την τύχη του στην Αγγλία και την Σέφιλντ Γουένζντεϊ με αρκετή επιτυχία. Το 1999 πάντως γύρισε στην Ελλάδα για λογαριασμό της ΑΕΚ με την οποία πήρε το Κύπελλο το 2000. Επόμενος σταθμός της καριέρας του ήταν η Ιταλία όπου έπαιξε για την Περούτζια και την Ρόμα για 4 χρόνια. Το 2005 γύρισε στην ΑΕΚ στην οποία και ολοκλήρωσε την καριέρα του το 2012 με ένα διετές διάλειμμα στην Ανόρθωση. Στην τελευταία του θητεία στην ΑΕΚ κατέκτησε ένα ακόμα Κύπελλο το 2011. Στην εθνική ομάδα είχε 53 συμμετοχές και 1 γκολ, αλλά τι γκολ! Ήταν το νικητήριο στον ημιτελικό του EURO 2004 με την Τσεχία στο τέλος του ημιχρόνου της παράτασης. Φυσικά ο Δέλλας ήταν βασικός και αναντικατάστατος σ' εκείνη την διοργάνωση, ενώ αγωνίστηκε και το 2008.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΔΕΡΜΑΤΗΣ

Ο Αντώνης Δερμάτης
Ποδοσφαιριστής με απίστευτο ταλέντο από αυτούς που ο κόσμος πάει στο γήπεδο για να τους δει να παίζουν. Άριστος χειριστής της μπάλας με άψογη μεταβίβαση, αντίληψη στο παιχνίδι του και την ικανότητα να εκμεταλλεύεται τους συμπαίκτες του υπήρξε ένας από τους κορυφαίους επιτελικούς μέσους στην ιστορία. Στο ξεκίνημα της καριέρας του αγωνιζόταν στον Άρη Νικαίας και μπήκε στο στόχαστρο του Ολυμπιακού. Ο ίδιος πάντως προτίμησε τον Απόλλωνα με τα χρώματα του οποίου διέπρεψε σε όλη την δεκαετία του '50 και ήταν μαζί με τον Γιώργο Καμάρα τα δύο μεγαλύτερα αστέρια που είχε η «ελαφρά ταξιαρχία» την εποχή εκείνη. Στην εθνική ομάδα αγωνίστηκε 7 φορές χωρίς όμως να σκοράρει.

Η λίστα ιστολογioν