O KAIΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ

1

eraspor

Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Τέσσερις «ερυθρόλευκες βόμβες» (video)

Ποιοί παίκτες που έγραψαν ιστορία φορώντας την «ερυθρόλευκη» φανέλα παρουσιάστηκαν από τον σύλλογο του Πειραιά. Ο Ούγγρος που πλημμύρησε κόσμο το λιμάνι, ο προπονητοφάγος Σλοβένος, ο Κύπριος που ήρθε από τον «αιώνιο» αντίπαλο και ο Αφρικανός που πλέον λάμπει στην Ευρώπη. Το παρασκήνιο των μεταγραφών και τι πέτυχαν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην ομάδα.
   


Στις 13 Ιουλίου του 1988 ο Ούγγρος ποδοσφαιριστής Λάγιος Ντέταρι έρχεται στην Ελλάδα έχοντας υπογράψει στον Ολυμπιακό και παρουσιάζεται από τους «ερυθρόλευκους». Ο δήμαρχος Πειραιά Ανδρέας Ανδριανόπουλος οργανώνει μεγάλη υποδοχή στην πλατεία Κοραή, όπου 20,000 φίλοι της ομάδας περιμένουν νέο μεταγραφικό απόκτημα να βγει στο μπαλκόνι για να τους χαιρετήσει. Ο 25χρονος Ούγγρος προτίμησε τον Ολυμπιακό, ενώ για την απόκτησή του είχαν ενδιαφερθεί πολλοί μεγάλοι σύλλογοι της Ευρώπης, όπως Μπάγερν, Ίντερ, Ρεάλ Μαδρίτης και  Γιουβέντους. Ο Κοσκωτάς έδωσε για να τον αποκτήσει  1,1 δις δραχμές. Η θητεία του Μαγυάρου σημαδεύτηκε τις πρώτες κιόλας ημέρες από την  κόντρα με τον προπονητή του Γιατσεκ Γκμοχ. Στην ομάδα έμεινε δύο χρόνια και σε 55 συμμετοχές σημείωσε 33 γκολ. Έφυγε από τον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του ΄90 έχοντας κατακτήσει ένα Κύπελλο.








Στις 13 Ιουλίου του 1999 ο Ολυμπιακός αποκτά από την Πόρτο τον Ζλάτκο Ζάχοβιτς. Ο Σωκράτης Κόκκαλης πληρώνει περίπου 5 δις δραχμές  για να φέρει τον Σλοβένο μεσοεπιθετικό στο λιμάνι ύστερα από εισήγηση του τότε προπονητή της ομάδας, Ντούσαν Μπάγεβιτς.  ωστόσο η επιλογή που έκανε ο Σερβοέλληνας τεχνικός δεν του βγήκε σε καλό. Ο ιδιόρρυθμος χαρακτήρας του παίκτη οδήγησε στην πόρτα της εξόδου τον Ντούσκο, καθώς ο πρόεδρος των «ερυθρόλευκων» προτίμησε να κρατήσει τον Σλοβένο. Στην συνέχεια όμως τα προβλήματα συνεχίστηκαν καθώς ο Ζάχοβιτς με την  συμπεριφορά του εξόντωσε και τον επόμενο  προπονητή των Πειραιωτών, τον ο Αλμπέρτο Μπιγκόν. Ουσιαστικά ο Σλοβένος δεν έδειξε ποτέ τις ικανότητές του, λόγω… χαρακτήρα. Το 2000 έφυγε για την Βαλένθια όπου επιθυμούσε να αγωνιστεί, έχοντας  στεφθεί πρωταθλητής Ελλάδας, σημειώνοντας 7 γκολ σε 14 συμμετοχές. 






Στις 13 Ιουλίου του 2005 ο Ολυμπιακός πραγματοποιεί διπλό «μπαμ», καθώς ανακοινώνει την απόκτηση Μιχάλη Κωνσταντίνου, αλλά και του Γιάγια Τουρέ.

Ο Κύπριος πιάνει λιμάνι, αφού δεν ανανεώνει τη συνεργασία του με τον Παναθηναϊκό. Ο τότε προπονητής της ομάδας, Τροντ Σόλιντ  ενημερώνεται από τη διοίκηση για την απόκτηση του παίκτη δύο μέρες πριν την ανακοίνωση του. Ο Μιχαλάκης δεν κατάφερε να γίνει… τρέλα με την κόκκινη φανέλα, καθώς τα τρία χρόνια παραμονής του στον Πειραιά ήταν χλιαρά. Με τους «ερυθρόλευκους» κέρδισε  το νταμπλ το 2006 και το 2008 και το Πρωτάθλημα το 2007. Το καλοκαίρι του 2008 επέστρεψε στον Ηρακλή.    




Ο Τουρέ αποτέλεσε προσωπική επιλογή του Τροντ Σόλιντ. Ο μέσος από την Ακτή Ελεφαντοστού έφτασε στον Ολυμπιακό από την ουκρανική Μέταλουργκ. Στον έναν χρόνο που έμεινε στον Πειραιά ο Αφρικανός εντυπωσίασε και έδειξε από την πρώτη στιγμή το ταλέντο του. Το 2006, έχοντας πάρει το νταμπλ πουλήθηκε από την ελληνική ομάδα στη Μονακό έναντι του ποσού των 2,5 εκατ. ευρώ, ενώ είχε στοιχήσει 1,2 εκατ. ευρώ. Λίγο αργότερα κατέληξε στην Μπαρτσελόνα, όπου στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης.    




Λέτε σήμερα να έχουμε καμιά ανακοίνωση από τον Ολυμπιακό;




 Άλλα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα

1912 Μετά το χρυσό μετάλλιο στο μήκος άνευ φοράς στις 8 Ιουλίου 1912, ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας καταλαμβάνει την τρίτη θέση στο ύψος άνευ φοράς (1μ55) στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης.

 1930 Με τον αγώνα της Γαλλίας με το Μεξικό αρχίζει το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο. Οι «πετεινοί» νικούν με 4-1, ενώ στον άλλο αγώνα της ημέρας οι ΗΠΑ σημειώνουν τρία γκολ σε βάρος του Βελγίου (3-0).

1961 Γεννιέται στην Αθήνα ο Στέλιος Μανωλάς. Σ’ όλη του την καριέρα έμεινε πιστός σε μία μόνο ομάδα, την ΑΕΚ. Αγωνίζονταν κεντρικός αμυντικός, στην αρχή στόπερ και στη συνέχεια λίμπερο. Στην εθνική ομάδα πήρε μέρος σε 71 αγώνες (περίοδος 1982-94) και πέτυχε 6 γκολ. Αγωνίστηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994 στις ΗΠΑ. Με την ΑΕΚ ξεπέρασε τους 400 αγώνες πρωταθλήματος.

1967 Ο Βρετανός ποδηλάτης Τόνι Σίμπσον πεθαίνει από εξάντληση λόγω καύσωνα κατά την διάρκεια της 13ης διαδρομής του «Tour de France» μεταξύ Μασσαλίας και Αβινιόν.

1969 Γεννιέται στο Τσινβαλί της Γεωργίας ο Αρσιβαρίστας Κάχι Καχιασβίλι . Τρεις φορές Ολυμπιονίκης, μία με τη Γεωργία το 1992 στη Βαρκελώνη στα 90 κιλά και δύο με την Ελλάδα το 1996 (99 κιλά) και 2000 (94 κιλά).

1972 Ο Αριστείδης Μούμογλου του Ηρακλή Θεσσαλονίκης σκοράρει εναντίον του ΒΑΟ 145 πόντους, ρεκόρ όλων των εποχών στην Α’ Εθνική του μπάσκετ. Ο αγώνας λήγει με 170-94 και δημιουργεί και ρεκόρ συνόλου πόντων (264).

1985 Ο Σεργκέι Μπούμπκα σπάει το φράγμα των 6 μέτρων στο επί κοντώ στο Παρίσι.

1985 Ο Άρθουρ Ας γίνεται ο πρώτος μαύρος τενίστας που ψηφίζεται στο International Tennis Hall of Fame.

1999 Ολοκληρώνεται το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Οστάνδη του Βελγίου. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια του ΝΟΒ και της εθνικής ομάδας ιστιοσανίδων μιστράλ Αγγελική Σκαρλάτου σε 9 συνολικά κούρσες κερδίζει τέσσερις πρωτιές, τρεις δεύτερες θέσεις και μια τρίτη συγκεντρώνοντας 13 βαθμούς ποινής.

2001 Το Πεκίνο αναλαμβάνει την εντολή της ΔΟΕ να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008. Η απόφαση προκαλεί την αντίδραση της «Διεθνούς Αμνηστίας» και άλλων ανθρωπιστικών οργανώσεων.

2007 Ο πρωταθλητές ΝΒΑ Σαν Αντόνιο Σπερς αποκτούν τον Βασίλη Σπανούλη ο οποίος την προηγούμενη χρονιά αγωνιζόταν στους Χιούστον Ρόκετς.

2008 Σε αγώνα για τον β’ γύρο του Κυπέλλου Ιντερτότο ο Πανιώνιος νικά στην έδρα του την ΟΦΚ Βελιγραδίου με 3-1. Στο πρώτο ματς στο Βελιγράδι είχε χάσει 1-0 και προκρίνεται στον επόμενο γύρο.

Η λίστα ιστολογioν