Pages

Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Λείπει από το βιογραφικό τους



Στο Παγκόσμιο Κύπελλο έχουν αγωνιστεί οι μεγαλύτεροι ποδοσφαιριστές της ιστορίας. Υπάρχουν και κάποιοι όμως που δεν τα κατάφεραν. Ας δούμε τους 20 κορυφαίους.



Ο Άρνολντ Μιούρεν με την φανέλα της εθνικής Ολλανδίας

Ο Άρνολντ Μιούρεν ήταν ένας από τους καλύτερους μέσους που ανέδειξε η Ολλανδία την δεκαετία του '70. Ένα πραγματικό μηχανάκι μέσα στο γήπεδο αποτελούσε τον κινητήριο μοχλό στο παιχνίδι όλης της ομάδας. Αν και ήταν από τα βασικά στελέχη του μεγάλου Άγιαξ δεν ήταν στις επιλογές ούτε του Ρίνους Μίχελς για το Μουντιάλ του 1974 ούτε του Ερνστ Χάπελ γι αυτό του 1978. Θέση στην εθνική ομάδα βρήκε αφού πήγε στην Αγγλία όπου έπαιξε σε Ίπσουιτς και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Δυστυχώς για τον ίδιο όμως η Ολλανδία απέτυχε να προκριθεί το 1982 και το 1986. Το 1990 όταν οι «οράνιε» επέστρεψαν στην κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση ο Μιούρεν είχε κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια.

19. ΛΙΑΜ ΜΠΡΕΪΝΤΙ


Δεν είχε την ευκαιρία του ο Λίαμ Μπρέιντι

Ίσως ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής που ανέδειξε η Ιρλανδία. Φοβερός οργανωτής ήταν ένας παίκτης με πάρα πολύ ποδόσφαιρο μέσα στο κεφάλι του. Την εποχή που μεσουρανούσε όμως στις δεκαετίες του '70 και του '80 η εθνική ομάδα της Ιρλανδίας ήταν από τις μέτριες και δεν κατάφερνε να προκριθεί. Έτσι και ο Λίαμ Μπρέιντι έβλεπε το μεγάλο ραντεβού από την τηλεόραση. Το 1982 μάλιστα άγγιξε την πρόκριση αλλά την έχασε στην διαφορά τερμάτων από την Γαλλία. Στην διάρκεια των προκριματικών του 1990 ο Μπρέιντι ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την εθνική ομάδα. Όταν η Ιρλανδία εξασφάλισε την πρόκριση της έθεσε και πάλι εαυτόν στην διάθεση του ομοσπονδιακού τεχνικού. Ο Τζάκι Τσάρλτον όμως δεν τον συμπεριέλαβε στην αποστολή. Σε συλλογικό επίπεδο έκανε σπουδαία καριέρα στην Άρσεναλ.

18. ΑΛΜΠΕΡΤΟ ΣΠΕΝΣΕΡ


Ο Αλμπέρτο Σπένσερ δεν μπόρεσε να οδηγήσει το Εκουαδόρ στα τελικά

Ο Αλμπέρτο Σπένσερ θα μπορούσαμε να πούμε ότι γεννήθηκε σε λάθος χώρα. Ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει το Εκουαδόρ στην ιστορία του ο Σπένσερ ήταν ένας εξαιρετικός επιθετικός που είχε χίλιους τρόπους να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα. Έγραψε ιστορία φορώντας την φανέλα της Πενιαρόλ στην Ουρουγουάη την οποία οδήγησε σε πολλούς εγχώριους και διεθνείς τίτλους. Με την εθνική ομάδα της χώρας του όμως δεν μπορούσε να ζήσει τέτοιες στιγμές. Το Εκουαδόρ ήταν τα χρόνια του '60 από τις πιο αδύναμες ομάδες στην Νότια Αμερική και φυσικά ούτε σκέψη για πρόκριση. Έτσι αν και ήταν ένας από τους κορυφαίους όλων των εποχών δεν έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό αφού δεν έπαιξε ποτέ και στην Ευρώπη.

17. ΙΑΝ ΡΑΣ


Ο Ίαν Ρας με την Ουαλία

Ένας ακόμα μεγάλος σκόρερ του παρελθόντος που γεννήθηκε σε λάθος χώρα. Ο Ουαλός ήταν μια πραγματική μηχανή παραγωγής γκολ. Έκανε πολύ μεγάλη καριέρα στην Λίβερπουλ της οποίας ήταν το βασικό επιθετικό όπλο πετυχαίνοντας το ένα γκολ μετά το άλλο σκοράροντας συνολικά 346 φορές τις περισσότερες από οποιονδήποτε άλλο στην ιστορία των «ρεντς». Εξίσου αποτελεσματικός ήταν και στην εθνική ομάδα της Ουαλίας που όμως δεν κατάφερε να προκριθεί σε τελική φάση Μουντιάλ. Το 1982 και το 1986 έφτασε πολύ κοντά αλλά έχασε την πρόκριση στην διαφορά τερμάτων στην πρώτη περίπτωση από την Τσεχοσλοβακία και την δεύτερη από την Σκωτία.

16. ΕΝΤΟΥΑΡΝΤ ΣΤΡΕΛΤΣΟΦ


Έντονο παρασκήνιο πίσω από την περίπτωση του Έντουαρντ Στρελτσόφ

Ο Έντουαρντ Στρελτσόφ ήταν μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση. Το ταλέντο του ήταν απίστευτο και πολλοί ήταν εκείνοι που τον θεωρούσαν σαν τον καλύτερο ποδοσφαιριστή που ανέδειξε ποτέ η Σοβιετική Ένωση. Επιθετικός που μπορούσε να κάνει τα πάντα με την μπάλα στα πόδια και να χαρίζει πολύ όμορφο θέαμα φορώντας την φανέλα της Τορπέντο Μόσχας. Εκτός γηπέδων όμως δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα πάθη του για το ποτό και για τις γυναίκες.. Λίγες μέρες πριν το Μουντιάλ του 1958 όπου είχε ήδη επιλεγεί στην αποστολή κατηγορήθηκε ότι βίασε την Μαρίνα Λεμπέντεβα και καταδικάστηκε σε 8 χρόνια καταναγκαστικά έργα. Έτσι έχασε το ραντεβού της Σουηδίας όπως και αυτά της Χιλής το 1962 και της Αγγλίας το 1966. Πάντως υπάρχει έντονο παρασκήνιο στην υπόθεση αυτή καθώς ο Στρελτσόφ είχε μπει στο στόχαστρο του ΚΚΣΕ επειδή είχε προσβάλει την κόρη ενός μέλους του κόμματος, της Εκατερίνα Φούρτσεβα που ήταν φιλικά προσκείμενη στον Νικίτα Χρουστσόφ προέδρου της Σοβιετικής Ένωσης.

15. ΝΤΑΒΙΝΤ ΖΙΝΟΛΑ


Ο Νταβίντ Ζινολά στο μοιραίο για τον ίδιο ματς με την Βουλγαρία

Γάλλος που ήξερε πολλά καντάρια μπάλα ο Νταβίντ Ζινολά πλήρωσε ένα λάθος και την εμπάθεια του προπονητή του. Χαρισματικός επιθετικός από του καλύτερυς στην Ευρώπη την δεκαετία του '90 ήταν βασικό στέλεχος της εθνικής ομάδας στα προκριματικά του 1994. Στον τελευταίο αγώνα η Γαλλία ήθελε μια ισοπαλία με την Βουλγαρία στο Παρίσι για να προκριθεί. Στο τελευταίο λεπτό όμως σε μία φάση που ξεκίνησε από λάθος του Ζινολά ο Κονσταντίνοφ πέτυχε το γκολ της νίκης για την Βουλγαρία. Ο Γάλλος ομοσπονδιακός Ζεράρ Ουγιέ κατηγόρησε ανοιχτά τον Ζινολά αποκαλώντας τον δολοφόνο του γαλλικού ποδοσφαίρου. Από τότε ο Ζινολά που ήταν ατίθασος χαρακτήρας έθεσε εαυτόν εκτός εθνικής. Έτσι δεν ήταν στην ομάδα του 1998 που πήρε το τρόπαιο. Έκανε σπουδαία καριέρα με την Παρί Σεν Ζερμέν, την Νιούκασλ και την Τότεναμ.

14. ΓΟΥΙΛΙΑΜ ΝΤΙΞΙ ΝΤΙΝ


Σπουδαίος σκόρερ ο Ντίξι Ντιν πλήρωσε την αδιαλλαξία της αγγλικής ομοσπονδίας

Παίκτης που ήξερε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα ο Γουίλιαμ Ντίξι Ντιν ήταν το μεγάλο αστέρι του αγγλικού ποδοσφαίρου προπολεμικά. Πραγματικό πολυβόλο ο άσος της Έβερτον θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν ο πιο παραγωγικός παίκτης του αγγλικού πρωταθλήματος αφού πέτυχε 310 γκολ σε 362 παιχνίδια, είχε δηλαδή ποσοστό 86%. Στην εθνική ομάδα της Αγγλίας το ποσοστό αυτό ήταν ακόμα μεγαλύτερο αφού είχε περισσότερα γκολ (18) απ' ότι συμμετοχές (16). Αυτός ο τεράστιος σκόρερ όμως δεν έπαιξε ποτέ σε Μουντιάλ αφού η ομοσπονδία της Αγγλίας είχε αποφασίσει να σνομπάρει την διοργάνωση και δεν πήρε μέρος σε κανένα Παγκόσμιο Κύπελλο πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

13. ΑΜΠΕΝΤΙ ΠΕΛΕ


Ο Αμπεντί Πελέ με την φανέλα της Γκάνας

Μπορεί τα τελευταία χρόνια η Γκάνα να είναι σταθερά παρούσα στο κορυφαίο ραντεβού του πλανήτη στην δεκαετία του '90 όμως δεν συνέβαινε κάτι τέτοιο. Κάτι το οποίο ήταν πραγματικά κρίμα αφού δεν μπόρεσε ποτέ να αγωνιστεί σε Μουντιάλ ο κορυφαίος Γκανέζος όλων των εποχών. Ο Αμπεντί Αγιού ήταν τόσο καλός που του είχαν δώσει το παρατσούκλι Πελέ και μ' αυτό έγινε γνωστός όταν οδηγούσε την Μαρσέιγ στην κορυφή της Ευρώπης. Εκπληκτικός τεχνίτης ο Πελέ ήταν ο ηγέτης τόσο στους Μαρσεγιέζους όσο και στην εθνική ομάδα της Γκάνας. Ωστόσο αν και αγωνίστηκε τέσσερις φορές σε προκριματικά (1986, 1990, 1994, 1998) σε κανένα δεν κατάφερε να πάρει την πρόκριση.

12. ΜΠΕΡΝΤ ΣΟΥΣΤΕΡ


Ο Μπερντ Σούστερ ήρθε σε κόντρα με την ομοσπονδία και έθεσε εαυτόν εκτός εθνικής

Ένας από τους σπουδαιότερους Γερμανούς όλων των εποχών ο Μπερντ Σούστερ ήρθε σε ανοιχτή κόντρα με την ομοσπονδία της Δυτικής Γερμανίας και σταμάτησε να αγωνίζεται με την εθνική ομάδα στην διάρκεια των προκριματικών του Μουντιάλ του 1982. Την σπίθα για να ανάψει αυτή η κόντρα την έβαλε όταν αρνήθηκε να παίξει στον αγώνα με την Αλβανία προκειμένου να είναι κοντά στην γυναίκα του και τον νεογέννητο γιο του. Ο προπονητής τον απέκλεισε και ο ίδιος ανακοίνωσε ότι σταματάει από την εθνική. Σαν ποδοσφαιριστής ο Σούστερ ήταν ένας μέσος που μπορούσε να κουμαντάρει όλο το παιχνίδι της ομάδας του αφού διέθετε άψογη τεχνική, δύναμη και διορατικότητα. Έκανε πολύ μεγάλη καριέρα στην Ισπανία φορώντας την φανέλα και των τριών μεγάλων ομάδων της Μπαρτσελόνα, της Ρεάλ και της Ατλέτικο.

11. ΖΟΡΖ ΓΟΥΕΑ


Ο Ζορζ Γουεά στα προκριματικά του 2002 κόντρα στην Νιγηρία

Ο κορυφαίος Αφρικανός ποδοσφαιριστής του 20ου αιώνα όπως ψηφίστηκε από τον κόσμο. Ο Ζορζ Γουεά ήταν ένας επιθετικός που μπορούσε να κάνει σχεδόν τα πάντα. Εκπληκτικός τεχνίτης με άψογα τελειώματα, δύναμη και ταχύτητα ήταν φόβος και τρόμος για τις αντίπαλες άμυνες. Φόρτωνε με γκολ τα δίχτυα φορώντας την φανέλα της Μονακό, της Παρί Σεν Ζερμέν και αργότερα της Μίλαν ενώ κατέκτησε και την Χρυσή Μπάλα Ευρώπης το 1995. Σε συλλογικό επίπεδο λοιπόν ήταν όλα καλά για τον Γουεά αλλά σε εθνικό η Λιβερία ήταν μια από τις πιο αδύναμες ομάδες της Αφρικής και παρά την παρουσία ενός παίκτη τέτοιας εμβέλειας όπως ο Γουεά δεν κατάφερε ποτέ να προκριθεί σε τελικά Μουντιάλ. Πιο κοντά στην πρόκριση έφτασε το 2002 αλλά την ξεπέρασε η Νιγηρία για ένα βαθμό (16 έναντι 15).

10. ΑΝΤΟΛΦΟ ΠΕΝΤΕΡΝΕΡΑ


Ο Αντόλφο Πεντερνέρα με την φανέλα της Ρίβερ Πλέιτ

Ήταν μέλος της περίφημης «la maquina» (η μηχανή), της σπουδαίας επιθετικής πεντάδας της Ρίβερ Πλέιτ και της εθνικής Αργεντινής την δεκαετία του '40. Ποδοσφαιριστής με σπάνια τεχνικά χαρίσματα ο Πεντερνέρα θεωρείτε ένας από τους καλύτερους Αργεντίνους όλων των εποχών. Οι συγκυρίες όμως δεν του επέτρεψαν να παίξει σε Μουντιάλ. Το 1946 δεν έγινε λόγω του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ενώ το 1950 η Αργεντινή βρισκόταν εν μέσω της μεγάλης απεργίας των ποδοσφαιριστών κι έτσι η σπουδαία εκείνη ομάδα δεν πήγε στην Βραζιλία. Ο Πεντερνέρα που πήγε μαζί με τους περισσότερους από τους απεργούς στην Κολομβία έζησε την εμπειρία ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1962 όταν ήταν προπονητής της Κολομβίας.

9. ΕΡΙΚ ΚΑΝΤΟΝΑ


Ο Ερίκ Καντονά με το εθνόσημο στο στήθος 

Ένας ακόμα πολύ σπουδαίος Γάλλος της δεκαετίας του '90 που δεν έπαιξε σε Μουντιάλ. Ο «Βασιλιάς Ερίκ» όπως τον αποκαλούσαν στην Αγγλία ήταν το μεγάλο αστέρι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και αυτός που την οδήγησε στους πρώτους τίτλους της εποχής Φέργκιουσον. Ποδοσφαιριστής με άψογη τεχνική κατάσταση ο Καντονά μπορούσε να ξεσηκώσει τον κόσμο με τις ενέργειες του αλλά σαν χαρακτήρας ήταν προβληματικός. Στην εθνική ομάδα της Γαλλίας είχε μικρή συμμετοχή σε σχέση με την αξία του, στα προκριματικά του 1994 όμως ήταν από τους βασικούς. Στον τελευταίο αγώνα όμως η ήττα από την Βουλγαρία έβαλε ταφόπλακα στις ελπίδες για πρόκριση. Το 1998 είχε πια αποσυρθεί από την ενεργό δράση.

8. ΝΤΑΝΚΑΝ ΕΝΤΟΥΑΡΝΤΣ


Ντάνκαν Έντουαρντς η ελπίδα της Αγγλίας που χάθηκε πρόωρα

Ηγέτης των «μπέμπηδων» ο Ντάνκαν Έντουαρντς ήταν προορισμένος για πολύ μεγάλα πράγματα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Αμυντικό χαφ που κυριαρχούσε στον αγωνιστικό χώρο και καθοδηγούσε την ομάδα του με τρόπο μαεστρικό. Εξαιρετικός τόσο στα ανασταλτικά όσο και στα δημιοργικά του καθήκοντα. Βασικό στέλεχος της εθνικής Αγγλίας στα προκριματικά του Μουντιάλ του 1958 ήταν κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα ήταν στην αποστολή. Ο πολύ σπουδαίος αυτός ποδοσφαιριστής όμως έχασε την ζωή του τον Φλεβάρη του 1958 λίγες μέρες μετά το αεροπορικό του Μονάχου όπου τραυματίστηκε θανάσιμα. Ήταν μόλις 22 ετών.

7. ΓΚΟΥΝΑΡ ΝΟΡΝΤΑΛ


Ο Γκούναρ Νόρνταλ δεν έπαιξε σε Μουντιάλ γιατί ήταν επαγγελματίας

Ο κορυφαίος Σουηδός ποδοσφαιριστής όλων των εποχών. Επιθετικός πολύ μεγάλης κλάσης που πυροβολούσε αδιακρίτως όποια άμυνα κι αν είχε απέναντι του. Διέθετε πολύ καλή ντρίπλα, απαράμιλλη τεχνική και ηγετική προσωπικότητα. Έκανε τεράστια καριέρα στην Ιταλία με την Μίλαν της οποίας είναι ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών με 221 γκολ και ο πρώτος ξένος σκόρερ στην ιστορία του Καμπιονάτο με 225 γκολ. Ωστόσο η μεταγραφή του στην Μίλαν το 1949 του στέρησε το δικαίωμα να αγωνίζεται στην εθνική Σουηδίας αφού σύμφωνα με τους νόμους που ίσχυαν τότε δεν μπορούσε να είναι διεθνής κάποιος που είχε γίνει επαγγελματίας. Έτσι δεν έπαιξε στο Μουντιάλ του 1950. Το 1958 που ο νόμος αυτός είχε πάψει να ισχύει ήταν ήδη 37 χρονών και δεν ήταν στις επιλογές του προπονητή.

6. ΡΑΪΑΝ ΓΚΙΓΚΣ


Ο Ράιαν Γκιγκς με τον συμπαίκτη του στην Γιουνάιτεντ Γουέιν Ρούνεϊ 

Ένας ακόμα πολύ μεγάλος σταρ που γεννήθηκε σε λάθος χώρα. Ο Ράιαν Γκιγκς ήταν για περισσότερα από 20 χρόνια ο ηγέτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και έζησε μαζί της πολύ μεγάλες στιγμές. Αγωνιζόταν στην αριστερή πλευρά όπου με την τεχνική και την ταχύτητα του έκανε ό,τι ήθελε. Παρά την φήμη πως θα μπορούσε να παίξει στην εθνική Αγγλίας αν ήθελε ο Γκιγκς ήταν Ουαλός και δεν μπορούσε να αγωνιστεί σε άλλη εθνική ομάδα. Η φήμη αυτή δημιουργήθηκε όταν αγωνίστηκε σε μια σχολική ομάδα που εκπροσώπησε την Αγγλία σε ένα τουρνουά αλλά φυσικά ποτέ δεν θα μπορούσε να παίξει στην εθνική ομάδα της Αγγλίας. Με την Ουαλία τώρα παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε ουδέποτε κατάφερε να διεκδικήσει με αξιώσεις την πρόκριση.

5. ΧΟΣΕ ΜΑΝΟΥΕΛ ΜΟΡΕΝΟ


Ο σπουδαίος Χοσέ Μανουέλ Μορένο

Οι παλιότεροι στην Αργεντινή που τον είχαν δει να αγωνίζεται πίνουν νερό στο όνομα του. Πολλοί μάλιστα τον συγκρίνουν και μ' αυτόν ακόμα τον Ντιέγκο Μαραντόνα. Ποδοσφαιριστής με απίστευτη τεχνική κατάρτιση ο Μορένο ήταν ο ηγέτης της πολύ μεγάλης Ρίβερ Πλέιτ την δεκαετία του '40. Επίσης ήταν βασικό και αναντικατάστατο στέλεχος και στην εθνική ομάδα της Αργεντινής. Αυτός ο τόσο μεγάλος ποδοσφαιριστής όμως δεν έπαιξε σε Μουντιάλ αφού το 1950 η «μπιανκοσελέστε» δεν έλαβε μέρος λόγω της μεγάλης απεργίας των ποδοσφαιριστών στην Αργεντινή που ξεκίνησε το 1949.

4. ΒΑΛΕΝΤΙΝΟ ΜΑΤΣΟΛΑ


Ο Βαλεντίνο Ματσόλα χάθηκε στην Σουπέργκα και μαζί του τα όνειρα της Ιταλίας

Ηγέτης της μεγάλης Τορίνο που χάθηκε στο αεροπορικό δυστύχημα της Σουπέργκα το 1949 ο Βαλεντίνο Ματσόλα ήταν ένας από τους καλύτερους όλων των εποχών όχι μόνο στην Ιταλία αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Ποδοσφαιριστής που μπορούσε να κάνει τα πάντα με την μπάλα στα πόδια ήταν απόλαυση να τον βλέπεις να αγωνίζεται. Η εθνική Ιταλίας σαν κάτοχος του τίτλου είχε εξασφαλίσει την συμμετοχή της στο Μουντιάλ του 1950 και ο Ματσόλα θα ήταν ο ηγέτης στην προσπάθεια της να διατηρήσει τα σκήπτρα της. Δυστυχώς όμως για το ποδόσφαιρο δεν πρόλαβε καθώς σκοτώθηκε τον Μάιο του 1949 στον λόφο της Σουπέργκα. Αυτό που δεν κατάφερε ο Βαλεντίνο Ματσόλα το πέτυχε αργότερα ο γιος του Σάντρο που αγωνίστηκε σε τρία Μουντιάλ φτάνοντας μάλιστα στον τελικό το 1970.

3. ΛΑΖΛΟ ΚΟΥΜΠΑΛΑ


Ένα νόμισμα στέρησε την συμμετοχή στον Λάζλο Κουμπάλα

Μία πολύ ιδιαίτερη περίπτωση είναι αυτή του Λάζλο Κουμπαλα. Ο γεννημένος στην Ουγγαρία ποδοσφαιριστής ξενιτευόταν από χώρα σε χώρα με αποτέλεσμα να αγωνιστεί με τρεις εθνικές ομάδες (Ουγγαρία, Τσεχοσλοβακία και Ισπανία). Ποδοσφαιριστής με απίστευτο ταλέντο ο Κουμπάλα βρήκε το ποδοσφαιρικό του λιμάνι στην Βαρκελώνη και έγινε ο ηγέτης της Μπαρτσελόνα την δεκαετία του '50. Παίκτης από αυτούς που τους χαζεύεις στο γήπεδο ο Κουμπάλα έγραψε την δική του ιστορία στο ισπανικό πρωτάθλημα. Με την εθνική ομάδα της Ισπανίας αγωνίστηκε από το 1953 μέχρι το 1961 και πήρε μέρος στα προκριματικά το 1954 και το 1958 αλλά σε κανένα δεν μπόρεσε να προκριθεί. Το 1954  η Ισπανία έπαιξε με την Τουρκία την οποία νίκησε με 4-1 στην Μαδρίτη και έχασε με 1-0 στην Κωνσταντινούολη. Τότε μετρούσαν μόνο οι νίκες και έγινε και τρίτος αγώνας στην Ρώμη που έληξε ισόπαλος 2-2. Στο στρίψιμο του νομίσματος που ακολούθησε τυχερή ήταν η Τουρκία.

2. ΤΖΟΡΤΖ ΜΠΕΣΤ


Ο Τζορτζ Μπεστ είχε την ατυχία να είναι Βορειοϊρλανδός

Ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών ο Τζορτζ Μπεστ δεν αγωνίστηκε ποτέ σε Μουντιάλ καθώς κι αυτός όπως και αρκετοί άλλοι είχε την ατυχία η εθνική ομάδα της χώρας του να μην μπορεί να πάρει την πρόκριση. Ο Βορειοϊρλανδός σούπερ σταρ μπορεί να είχε την ικανότητα πραγματικά να μιλάει στην μπάλα φορώντας την φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά στην εθνική της Βόρειας Ιρλανδίας ήταν μόνος του και δεν μπόρεσε να την οδηγήσει στα τελικά. Το 1966 έφτασε πιο κοντά από κάθε άλλη φορά αλλά την ξεπέρασε η Ελβετία για ένα βαθμό. Η παρέα του Μπεστ πλήρωσε την ισοπαλία με την Αλβανία στα Τίρανα. Αυτός ήταν ο μοναδικός βαθμός των Αλβανών στον όμιλο.

1. ΑΛΦΡΕΝΤΟ ΝΤΙ ΣΤΕΦΑΝΟ


Εξαιρετικά άτυχος ήταν ο Αλφρέντο Ντι Στέφανο

Η «ξανθιά σαΐτα» ένας παίκτης ορόσημο για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο είναι ο κορυφαίος που δεν αγωνίστηκε ποτέ σε Μουντιάλ. Ο Ντι Στέφανο ήταν ένας σχεδόν τέλειος ποδοσφαιριστής και οδήγησε την Ρεάλ Μαδρίτης στα πέντε σερί Κύπελλα Πρωταθλητριών (1956 -1960). Με το Μουντιάλ πάντως στάθηκε άτυχος. Το 1950 η Αργεντινή δεν έλαβε μέρος λόγω της απεργίας των ποδοσφαιριστών. Αργότερα ο Ντι Στέφανο φόρεσε την φανέλα της Ισπανίας αλλά το 1958 αποκλείστηκε στα προκριματικά. Το 1962 στην Χιλή όμως είχε έρθει πια η στιγμή για την συμμετοχή στην κορυφαία διοργάνωση. Η Ισπανία είχε εξασφαλίσει την πρόκριση της και ο Ντι Στέφανο ήταν στην αποστολή. Ένας τραυματισμός λίγες μέρες πριν την έναρξη του τουρνουά όμως δεν του επέτρεψε να αγωνιστεί.