O KAIΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ

1

eraspor

Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

ΜΟΥΝΤΙΑΛ Τα παιχνίδια που μας μάγεψαν


Μετά τις καλύτερες στιγμές και τα καλύτερα γκολ συνεχίζουμε το αφιέρωμα μας με μια αναφορά στα 20 καλύτερα παιχνίδια σε Μουντιάλ.

20. ΑΓΓΛΙΑ - ΚΑΜΕΡΟΥΝ 3-2 1990

Ο Γκάρι Λίνεκερ ήταν ο πρωταγωνιστής του ματς με το Καμερούν
Ο προημιτελικός της Αγγλίας με το Καμερούν το 1990 ήταν ένα από τα καλύτερα παιχνίδια στην ιστορία. Δύο ομάδες που διεκδικούσαν επί ίσοις όροις την πρόκριση που τελικά την πήρε η Αγγλία μετά από ένα παιχνίδι γεμάτο με ανατροπές. Το Καμερούν για μία ακόμα φορά σ' εκείνο το Μουντιάλ απέδειξε ότι η παρουσία του στα γήπεδα της Ιταλίας μόνο τυχαία δεν ήταν. Παρά το γεγονός ότι απέναντι του είχε μία από τις καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης πάλεψε μέχρι το τέλος και χρειάστηκαν δύο πέναλτι που κέρδισε και εκτέλεσε ο Γκάρι Λίνεκερ για να πάρει η Αγγλία την πρόκριση στην παράταση. Η ομάδα του Μπόμπι Ρόμπσον προηγήθηκε στο πρώτο ημίχρονο αλλά η είσοδος του Ροζέ Μιλά άλλαξε τα δεδομένα. Ο 38χρονος επιθετικός μπορεί να μην σκόραρε αλλά συνέβαλε τα μέγιστα για να γυρίσει το ματς το Καμερούν και να προηγηθεί με 2-1. Στο τέλος όμως μίλησε η κλάση του Λίνεκερ.



19. ΒΡΑΖΙΛΙΑ - Σ. ΕΝΩΣΗ 2-1 1982

Ο Σόκρατες σε μια προσπάθεια του
Το πρώτο δείγμα της Βραζιλίας του 1982 ήταν εξαιρετικό. Μία ομάδα η οποία είχε δημιουργηθεί για να προσφέρει υψηλής ποιότητας θέαμα φρόντισε να επιβεβαιώσει την φήμη της. Απέναντι της βρέθηκε μία άλλη πολύ καλή ομάδα η οποία συνέβαλε κι αυτή στο να παιχτεί ένα από τα καλύτερα παχνίδια στο Μουντιάλ. Μπορεί οι Σοβιετικοί να είχαν περισσότερο το μυαλό τους στην άμυνα αλλά σε καμία περίπτωση δεν έπαιζαν αντιποδόσφαιρο. Το παιχνίδι είχε πολλές φάσεις και κρίθηκε στα τελευταία λεπτά υπέρ της Βραζιλίας με ένα εκπληκτικό γκολ του Έντερ. Στον αγώνα εκείνο ο κόσμος έμαθε και έναν σπουδαίο τερματοφύλακα τον Ρώσο Ρινάτ Ντασάεφ που σε πολλές περιπτώσεις νίκησε μόνος του τους επιθετικούς της Βραζιλίας.



18. ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ - ΑΓΓΛΙΑ 2-2 4-3 ΠΕΝ. 1998

Ο Ζανέτι ισοφαρίζει σε 2-2 τον σπουδαίο εκείνο αγώνα
Το 1998 η Αργεντινή και η Αγγλία συναντήθηκαν σε ένα από τα πιο σημαντικά παιχνίδια στην ιστορία γεμάτο με σπουδαίες φάσεις ένταση και σασπένς από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο λεπτό. Σασπένς που συνεχίστηκε και στην διαδικασία των πέναλτι όπου ο Ντέιβιντ Μπάτι έχασε το κρίσιμο σουτ και έδωσε την πρόκριση στην Αργεντινή. Το ποδόσφαιρο που παίχτηκε ειδικά στο πρώτο ημίχρονο της κανονικής διάρκειας ήταν εξαιρετικό με δύο ομάδες να ψάχνουν από νωρίς το γκολ και να το βρίσκουν από δύο φορές η καθεμία. Στο δεύτερο ημίχρονο μετά και την αποβολή του Ντέιβιντ Μπέκαμ ο ρυθμός έπεσε κάπως όχι όμως και το ενδιαφέρον. Στα συν εκείνου του αγώνα ήταν φυσικά και το φανταστικό γκολ που πέτυχε ο Μάικλ Όουεν με το οποίο η Αγγλία προηγήθηκε 2-1.



17. ΓΑΛΛΙΑ - Σ. ΕΝΩΣΗ 1-1 1986

Ο Μισέλ Πλατινί εν δράσει
Ένα ακόμα παιχνίδι που αν και ήταν σε φάση ομίλων και δεν έκρινε κάποια πρόκριση ήταν εξαιρετικής ποιότητας. Η Γαλλία και η Σ. Ένωση ήταν ίσως οι πιο θεαματικές ομάδες στο Μουντιάλ του 1986 και το μεταξύ τους παιχνίδι ήταν μία αποθέωση του επιθετικού ποδοσφαίρου. Πολλές φάσεις μπροστά από τα τέρματα του Μπατς και του Ντασάεφ και τελικά η ισοπαλία να είναι ένα απόλυτα δίκαιο αποτέλεσμα. Αγώνας χωρίς περιττές ενέργειες από τους ποδοσφαιριστές έμεινε στην ιστορία γιατί ικανοποίησε τον κόσμο ανεξάρτητα με την προτίμηση του καθενός. Το γκολ που πέτυχε ο Βασίλι Ρατς για την Σ. Ένωση ήταν από τα καλύτερα της διοργάνωσης.



16. ΒΡΑΖΙΛΙΑ - ΑΓΓΛΙΑ 2-1 2002

Μονομαχία του Ρομπέρτο Κάρλος με τον Πολ Σκόουλς
Με διαφορά το καλύτερο παιχνίδι του Μουντιάλ του 2002 και ίσως το μοναδικό στο οποίο η Βραζιλία χρειάστηκε να παίξει μπάλα για να φτάσει στην νίκη και την πρόκριση. Η Αγγλία μπήκε δυνατά στο ματς και αποφασισμένη να βάλει δύσκολα στην αντίπαλο της. Κάτι τέτοιο το κατάφερε όταν προηγήθηκε με τον Μάικλ Όουεν. Στην συνέχεια όμως η κλάση του Ριβάλντο και του Ροναλντίνιο έγειραν την πλάστιγγα υπέρ της Βραζιλίας. Μάλιστα το γκολ που πέτυχε ο Ροναλντίνιο είναι από τις καλύτερες εκτελέσεις φάουλ όλων των εποχών. Ο Βραζιλιάνος «μάγος» πάντως αποβλήθηκε λίγα λεπτά αργότερα και δεν έπαιξε στον ημιτελικό με την Τουρκία. Ακόμα πρέπει να πούμε ότι ο αγώνας με την Αγγλία ήταν ο μοναδικός σ' εκείνο το Μουντιάλ που δεν σκόραρε ο Ρονάλντο.



15. Δ. ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΑΓΓΛΙΑ 1-1 4-3 ΠΕΝ. 1990

Μεγάλη αγωνία στην διαδικασία των πέναλτι
Ο ημιτελικός του 1990 ανάμεσα στην Δ. Γερμανία και την Αγγλία πρόσφερε πλούσιο θέαμα. Η κρισιμότητα του αγώνα αποτέλεσε τροχοπέδη στο ξεκίνημα αφού καμία από τις δύο ομάδες δεν ήθελε να ρισκάρει. Στην επανάληψη όμως και μετά το γκολ της Γερμανίας με τον Μπρέμε το ματς απέκτησε άγρια ομορφιά με την Αγγλία να προσπαθεί να φτάσει στην ισοφάριση και την Δ. Γερμανία να ψάχνει το γκολ που θα της έδινε ακόμα μεγαλύτερο πλεονέκτημα. Τελικά το γκολ το έβαλε η Αγγλία η οποία ισοφάρισε με τον Λίνεκερ. Οι δύο ομάδες θα μπορούσαν να φτάσουν στην νίκη πριν από την διαδιακασία των πέναλτι αφού είχαν από ένα δοκάρι. Στο τέλος, όπως έχει πει και ο Λίνεκερ, νίκησαν οι Γερμανοί στα πέναλτι αφού Πιρς και Γουόντλ δεν μπόρεσαν να σκοράρουν από την άσπρη βούλα.



14. ΒΡΑΖΙΛΙΑ - ΑΓΓΛΙΑ 1-0 1970

Ο Κάρλος Αλμπέρτο και ο Μπόμπι Μουρ σε μια μονομαχία των αρχηγών
Ένα παιχνίδι το οποίο μπορεί να είχε μόνο ένα γκολ είχε όμως πολλές φάσεις ρυθμό και κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του κόσμου που το παρακολούθησε. Με ηγέτη τον Μπόμπι Μουρ που έκανε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της καριέρας του η Αγγλία προσπάθησε να περιορίσει την εκπληκτική ομάδα της Βραζιλίας και τα κατάφερε μέχρι ενός σημείου. Τελικά όμως η καλύτερη εθνική ομάδα όλων των εποχών βρήκε τον τρόπο να πάρει την νίκη με ένα γκολ του Ζαϊρζίνιο ενώ είχε κι άλλες σημνατικές ευκαιρίες. Περιπτώσεις για γκολ είχε και η Αγγλία η οποία δεν είχε παθητικό ρόλο στο ματς αλλά φρόντισε να κάνει αισθητή την παρουσία της. Η φάση του αγώνα που έχει μείνει στην ιστορία είναι φυσικά η απόκρουση του Γκόρντον Μπανκς στην κεφαλιά του Πελέ.

13. ΟΛΛΑΝΔΙΑ - ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ 3-2 2010

Ο Ρόμπεν σε μια προσπάθεια του στον ημιτελικό του 2010
Ο πρώτος ημιτελικός του 2010 ανάμεσα στην Ολλανδία και την Ουρουγουάη ήταν μία αποθέωση του επιθετικού ποδοσφαίρου με δύο ομάδες που φρόντισαν να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον. Το εισιτήριο για τον τελικό το πήρε τελικά η Ολλανδία η οποία εκμεταλλεύτηκε καλύτερα τις ευκαιρίες που της δόθηκαν. Το παιχνιδι ήταν γεμάτο από δυνατές μονομαχίες που στην πλειοψηφία τους βρήκαν νικητές τους Ολλανδούς. Πολύ σημαντικό ρόλο για την εξέλιξη του παιχνιδιού έπαξε το τρίλπετο 70' - 73' όπου οι «οράνιε» πέτυχαν δύο γκολ και προηγήθηκαν με 3-1 και ουσιαστικά καθάρισαν ένα ματς που μέχρι τότε ήταν πολύ αμφίρροπο.

12. ΒΡΑΖΙΛΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ 5-2 1958

Φάση από τον ημιτελικό του 1958 ανάμεσα στην Βραζιλία και την Γαλλία
Στο ματς αυτό συναντήθηκαν οι δύο καλύτερες ομάδες που έπαιξαν στο Μουντιάλ του 1958 η Βραζιλία και η Γαλλία. Μπορεί το αποτέλεσμα να ήταν 5-2 υπέρ της Βραζιλίας αλλά η Γαλλία μόνο ρόλο κομπάρσου δεν είχε στο ματς, απλά η παρέα του Πελέ και του Γκαρίντσα ήταν από άλλο πλανήτη. Σημαντικό ρόλο στον αγώνα έπαιξε το γεγονός ότι ο Ρομπέρ Ζονκέ ο κορυφαίος Γάλλος αμυντικός αποχώρησε τραυματίας και η Βραζιλία μπόρεσε να βρει πιο εύκολα τους διαδρόμους. Για να γίνει αυτό βοήθησε βέβαια και η αγωνιστική συμπεριφορά της Γαλλίας η οποία παρά την απώλεια της δεν κλείστηκε στα καρέ της αλλά αναζήτησε κι εκείνη το γκολ και μάλιστα με αξιώσεις. Εκείνη η μέρα όμως ανήκε στον Πελέ αφού ο 18χρονος άσος έκανε χατ τρικ.

11. ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ - ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ 4-2 1930

Η Ουρουγουάη βάζει ένα από τα τέσσερα γκολ της
Το πρώτο χρονικά πολύ μεγάλο παιχνίδι στην ιστορία του Μουντιάλ ήταν ο τελικός του 1930 ανάμεσα στην Ουρουγουάη και την Αργεντινή που βρήκε νικήτρια την πρώτη με 4-2. Οι δύο καλύτερες ομάδες στον κόσμο την εποχή εκείνη έδωσαν μια πολύ καλή παράσταση που ικανοποίησε όσους την παρακολούθησαν και κυρίως τους Ουρουγουανούς. Οι δύο μεγάλοι αντίπαλοι είχαν από ένα ημίχρονο αφού η Αργεντινή ήταν καλύτερη στο πρώτο όταν και προηγήθηκε με 2-1 αλλά στην επανάληψη η Ουρουγουάη κυριάρχησε. Μια ενδιαφέρουσα ιστορία είναι ότι οι δύο ομάδες γνωστές για την αντιπαλότητα τους διαφωνούσαν για το ποια μπάλα θα χρησιμοποιούσαν. Τελικά στο πρώτο μέρος έπαιξαν με την μπάλα της Αργεντινής και στο δεύτερο με την μπάλα της Ουρουγουάης.


10. ΑΓΓΛΙΑ - ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 2-1 1966

Ο Μάριο Κολούνα και ο Μπόμπι Μουρ πριν την έναρξη του μεγάλου αγώνα
Ένας ακόμα σπουδαίος ημιτελικός ήταν αυτός ανάμεσα στην Αγγλία και την Πορτογαλία το 1966. Από την  μία υπήρχε μια ομάδα η οποία στηριζόταν στην πειθαρχία και τον προγραμματισμό παρά το γεγονός ότι διέθετε πολύ ταλαντούχους ποδοσφαιριστές και από την άλλη υπήρχε η φαντασία του Εουσέμπιο και της παρέας του που δεν μπορούσε να μπει σε καλούπια. Τελικός νικητής σε αυτή την επική μάχη βγήκε ο προγραμματισμός της Αγγλίας που είχε την τύχη να έχει σε εξαιρετική μέρα τον ηγέτη της. Ο Μπόμπι Τσάρλτον εκείνη την ημέρα ήταν ο κορυφαίος του γηπέδου και πέτυχε και τα δύο γκολ της ομάδας του. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η άμυνα της ομάδας του Ράμσεϊ που κατάφερε να περιορίσει την εξαιρετική επιθετικά Πορτογαλία των 14 γκολ σε 4 παιχνίδια.


9. ΒΕΛΓΙΟ - Σ. ΕΝΩΣΗ 4-3 1986

Μονομαχία του Αλεΐνικοφ με τον Βέιτ
Ένα από τα πιο κλασσικά παιχνίδια στην ιστορία των Μουντιάλ ήταν η «μάχη» του Βελγίου με την Σ. Ένωση στον δεύτερο γύρο του 1986. Οι Σοβιετικοί είχαν διδάξει ποδόσφαιρο στην φάση των ομίλων και αναμενόταν στα νοκ άουτ να συνεχίσουν στον ίδιο ρυθμό. Από την άλλη το Βέλγιο διέθετε μια πολύ καλή ομάδα η οποία μπορούσε να τα βάλει με οποιοδήποτε αντίπαλο. Οι δύο ομάδες έπαιξαν ανοιχτά προσπαθώντας κυρίως να κάνουν ζημιά στην αντίπαλη άμυνα παρά να καλύψουν τα νώτα τους. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μπουν εφτά γκολ στο παιχνίδι και τελικά το Βέλγιο να πάρει την πρόκριση με 4-3 στην παράταση. Σημαντικό ρόλο βέβαια για την τελική έκβαση του αγώνα έπαιξε ο διαιτητής Φρέντρικσον από την Σουηδία ο οποίος κατακύρωσε το δεύτερο γκολ του Βελγίου που πέτυχε ο Κέλεμανς αν και σημειώθηκε από θέση οφσάιντ. Στην παράταση όμως οι Βέλγοι ήταν καλύτεροι.


8. Δ. ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΟΥΓΓΑΡΙΑ 3-2 1954

Ο Φέρεντς Πούσκας προσπαθεί να στείλει την μπάλα στα δίχτυα αλλά δεν τα καταφέρνει
Ο τελικός του 1954 είναι ένα από τα σπουδαιότερα παιχνίδια που έχουν γίνει ποτέ. Χαρακτηρίστηκε σαν το «θαύμα της Βέρνης» αφού η Δ. Γερμανία κατάφερε να πάρει την νίκη κόντρα στην επί τέσσερα χρόνια αήττητη Ουγγαρία του Πούσκας. Παρά το γεγονός ότι οι Μαγυάροι προηγήθηκαν 2-0 πριν συμπληρωθούν 10 λεπτά, οι Γερμανοί άρχισαν να ξεδιπλώνουν τις αρετές τους πάνω στο χορτάρι. Οι αρετές αυτές είναι η πειθαρχία, η αποφασιστικότητα και το πάθος για την νίκη και κατάφεραν με πρωταγωνιστή τον Χέλμουτ Ραν να φτάσουν σε μια ολική ανατροπή. Το γεγονός ότι ο Πούσκας αγωνίστηκε τραυματίας και μετά το εντυπωσιακό του ξεκίνημα η Ουγγαρία ήταν σαν να έπαιζε με παίκτη λιγότερο σίγουρα έπαιξε τον ρόλο του. Το σίγουρο πάντως είναι ότι η Γερμανία στο ματς εκείνο έδειξε σε όλον τον κόσμο για πρώτη φορά το πιο χαρακτηριστικό της γνώρισμα, ότι δεν σταματάει ποτέ να κυνηγάει την νίκη.

7. ΒΡΑΖΙΛΙΑ - ΟΛΛΑΝΔΙΑ 3-2 1994

Ο Ρομάριο αποφεύγει τον Φαλκς
Παραδοσιακά η Βραζιλία και η Ολλανδία πρόσφεραν όμορφο θέαμα στα μεταξύ τους παιχνίδια. Το καλύτερο όλων όμως ήταν ο προημιτελικός του 1994. Ένα παιχνίδι με πολλές εναλλαγές συναισθημάτων και όμορφες φάσεις μπροστά στις δύο εστίες. Η Βραζιλία που ήταν και το θεωρητικό φαβορί προηγήθηκε με 2-0. Ιστορικός έχει μείνει ο πανηγυρισμός του Μπεμπέτο στο δεύτερο γκολ που το αφιέρωσε στον νεογέννητο γιο του. Οι «οράνιε» όμως δεν το έβαλαν κάτω και με δύο γκολ σε διάστημα δώδεκα λεπτών ισοφάρισαν. Ενώ όλα έδειχναν ότι το ματς θα πήγαινε στην παράταση ο Μπράνκο με ένα εξαιρετικό σε εκτέλεση φάουλ έδωσε την νίκη στην Βραζιλία και το δικαίωμα να διεκδικήσει και τελικά να κατακτήσει το τέταρτο Μουντιάλ της ιστορίας της.

6. ΑΓΓΛΙΑ - Δ. ΓΕΡΜΑΝΙΑ 4-2 1966

Ο Μπόμπι Τσάρλτον στον τελικό του 1966
Ο τελικός του 1966 είναι ένα από τα καλύτερα παιχνίδια που έγιναν ποτέ. Η Αγγλία και η Δ. Γερμανία πρόσφεραν όμορφο θέαμα και τα πάντα κρίθηκαν στην παράταση όπου οι Άγγλοι επικράτησαν και πήραν το ένα και μοναδικό τρόπαιο της ιστορίας τους. Το κοντράστ συναισθημάτων ήταν συνεχές στο ματς αυτό με τους Γερμανούς να ανοίγουν το σκορ αλλά να μην μπορούν να το κρατήσουν και να βρίσκονται πίσω με 2-1. Στο τελευταίο λεπτό όμως ισοφάρισαν και το παιχνίδι πήγε στην παράταση. Εκεί ανέλαβε δράση ο Τζεφ Χαρστ που πέτυχε δύο γκολ με το ένα να είναι το περίφημο «γκολ φάντασμα». Η Γερμανία ίσως να ήταν καλύτερη στην κανονική διάρκεια όμως πλήρωσε την απόφαση του προπονητή της Χέλμουτ Σεν να ρίξει τον Μπεκενμπάουερ πάνω στον Μπόμπι Τσάρλτον στερώντας την ομάδα του από έναν πολύ δημιουργικό μέσο.


5. Δ. ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΑΓΓΛΙΑ 3-2 1970

Ο Γκερντ Μίλερ δίνει την νίκη στην Δ. Γερμανία
Ακόμα καλύτερος σε ποιότητα από τον τελικό του 1966 ήταν ο προημιτελικός του 1970 ανάμεσα στην Δ. Γερμανία και την Αγγλία. Στο παιχνίδι αυτό οι Γερμανοί αν και βρέθηκαν πίσω στο σκορ με 2-0 κατάφεραν να το γυρίσουν και να πάρουν την πρόκριση παίρνοντας παράλληλα και την εκδίκηση τους για την ήττα τέσσερα χρόνια νωρίτερα. Παρά το εντυπωσιακό ξεκίνημα των Άγγλων η ομάδα του Χέλμουτ Σεν με υπομονή και επιμονή κατάφερε να το γυρίσει και να φτάσει σε μια επική πρόκριση. Καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη του αγώνα πάντως έπαιξε το γεγονός ότι η Αγγλία παρατάχθηκε χωρίς τον βασικό της τερματοφύλακα τον Γκόρντον Μπανκς ο οποίος την προηγούμενη μέρα είχε πάθει τροφική δηλητηρίαση.

4. Δ. ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ 3-3 5-4 ΠΕΝ. 1982

Με αυτό τον τρόπο ο Φίσερ έκανε το 3-3 για την Δ. Γερμανία
Ματσάρα με τα όλα της ήταν ο ημιτελικός ανάμεσα στην Δ. Γερμανία και την Γαλλία το 1982. Ένα παιχνίδι που πρόσφερε απλόχερα πολλές συγκινήσεις σε όσους το παρακολούθησαν με δύο ομάδες να μάχονται μέχρις εσχάτων για την τελική επικράτηση. Οι προσπάθειες των 22 ποδοσφαιριστών μετά από 120 λεπτά ήταν μοιρασμένες και το ισόπαλο 3-3 είχε σφραγίσει τις προσπάθειες τους. Έτσι για πρώτη φορά στα χρονικά ένας αγώνας Μουντιάλ κρίθηκε στα πέναλτι όπου ήρωας αναδείχτηκε ο τερματοφύλακας της Γερμανίας Σουμάχερ. Κανονικά βέβαια ο Σουμάχερ δεν θα έπρεπε αν είναι στον αγώνα αφού στο δεύτερο ημίχρονο της κανονικής διάρκειας είχε χτυπήσει με βάναυσο τρόπο τον Πατρίκ Μπατιστόν σε μία ενέργεια που έπρεπε να τιμωρηθεί με κόκκινη κάρτα αλλά ο διαιτητής του χαρίστηκε. Η Γαλλία σε γενικές γραμμές ήταν καλύτερη και προηγήθηκε με 3-1 στην παράταση αλλά στο τέλος το γερμανικό πείσμα ήταν αυτό που υπερίσχυσε.


3. ΓΑΛΛΙΑ - ΒΡΑΖΙΛΙΑ 1-1 4-3 ΠΕΝ 1986

Ο Σόκρατες με την μπάλα ενώ τον παρακολουθεί ο Μισέλ Πλατινί
Μια ακόμα επική μάχη που κρίθηκε στα πέναλτι ήταν ο προημιτελικός του 1986 ανάμεσα στην Γαλλία και την Βραζιλία. Οι δύο ομάδες επί 120 λεπτά φρόντιζαν να αποδεικνύουν ότι το ποδόσφαιρο μπορεί να προσφέρει πάρα πολύ όμορφο θέαμα όταν δεν υπάρχουν σκοπιμότητες μέσα στο παιχνίδι. Η Βραζιλία και η Γαλλία διεκδικούσαν με πάθος την νίκη με τον ρυθμό να μην χάνεται σε κανένα από τα 120 λεπτά του αγώνα και της παράτασης. Στο τέλος τα πέναλτι ήταν αυτά που έκριναν τον νικητή και αυτό είναι και δίκαιο και άδικο αφού και οι δύο ομάδες άξιζαν την νίκη αλλά είναι κρίμα τέτοια ματς να κρίνονται με αυτό τον τρόπο. Η φάση που σημάδεψε τον αγώνα πάντως ήταν το χαμένο πέναλτι του Ζίκο στο δεύτερο ημίχρονο με τον Μπατς να αποκρούει το σουτ του Βραζιλιάνου. Αν είχε σκοράρει εκεί ο «λευκός Πελέ» τα πάντα θα ήταν διαφορετικά.


2. ΙΤΑΛΙΑ - ΒΡΑΖΙΛΙΑ 3-2 1982

Ο Πάολο Ρόσι νίκησε μόνος του την Βραζιλία το 1982
Ένα απίστευτο σε εξέλιξη παιχνίδι ήταν η νίκη της Ιταλίας με 3-2 επί της Βραζιλίας το 1982, νίκη με την οποία η «Σκουάντρα Ατζούρα» πήρε την πρόκριση για τα ημιτελικά. η Βραζιλία του Ζίκο και του Σόκρατες που ήταν το μεγάλο φαβορί μπορούσε να προκριθεί και με ισοπαλία, αλλά εκείνη η μέρα ήταν η μέρα του Πάολο Ρόσι. Ότι κι αν έκαναν οι Βραζιλιάνοι ο επιθετικός της Γιουβέντους ήταν ένα βήμα πιο μπροστά και με τα τρία γκολ που πέτυχε έδωσε την νίκη στην ομάδα του. Μπορεί τα γκολ που πέτυχαν οι Βραζιλιάνοι να ήταν σπάνιας ομορφιάς κυρίως αυτό του Φαλκάο αλλά η προβληματική τους άμυνα δεν μπορούσε να βρει αντίδοτο στην απίστευτη ρέντα του Ροσι.


1. ΙΤΑΛΙΑ - Δ. ΓΕΡΜΑΝΙΑ 4-3 1970

Γκερντ Μίλερ και Τζιανσιντο Φακέτι δίνουν τα χέρια μετά από μια επική μάχη
Χαρκτηρίστηκε σαν το παιχνίδι του αιώνα κυρίως για τα όσα έγιναν στην παράταση. Μετά από ένα 90λεπτό όπου η Ιταλία άνοιξε νωρίς το σκορ και προσπάθησε με το κατενάτσιο να το κρατήσει και την Δ. Γερμανία να πιέζει και τελικά να ισοαφαρίζει στο τέλος, ο αγώνας πήγε στην παράταση. Εκεί αν και το φυσιολογικό ήταν οι παίκτες των δύο ομάδων να έχουν καταρρεύσει από την κούραση εντούτοις λες και ξαναγεννήθηκαν και απέδωσαν πολύ καλό ποδόσφαιρο. Το αποτέλεσμα ήταν να μπουν πέντε γκολ στην παράταση και η Ιταλία να πάρει τελικά την νίκη με 4-3 Οι εναλλαγές των συναισθημάτων όμως που είχε εκείνο το έξτρα μισάωρο ήταν κάτι μοναδικό στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.
        

Η λίστα ιστολογioν