Το Μουντιάλ είναι ένα ψηφιδωτό γεμάτο από στιγμές που έχουν μείνει στις μνήμες μας. Στιγμές χαράς, πίκρας, έντασης και θαυμασμού, ας δούμε λοιπόν τις 20 σημαντικότερες στιγμές.
Στο Μουντιάλ του 1974 πήρε μέρος η ομάδα του Ζαΐρ, η χώρα της Αφρικής διεκδικεί με αξιώσεις τον τίτλο της χειρότερης ομάδας που έπαιξε ποτέ σε Παγκόσμιο Κύπελλο αφού σε τρεις αγώνες δέχτηκε 14 γκολ και δεν πέτυχε κανένα. Οι Ζαϊρινοί πάντως εκτός από την συμπόνια του κόσμου προκάλεσαν και άφθονο γέλιο με την άγνοια τους πάνω σε βασικούς κανόνες του ποδοσφαίρου. Στον αγώνα με την Βραζιλία που έληξε με 3-0 υπέρ της «Σελεσάο» οι Βραζιλιάνοι είχαν κερδίσει ένα φάουλ έξω από την περιοχή. Την ώρα λοιπόν που ο διαιτητής τοποθετούσε το τείχος στην σωστή απόσταση για να εκτελεστεί το φάουλ, ο Ζαϊρινός αμυντικός Ιλούνγκα Μουέπου δεν άντεξε να βλέπει την μπάλα τόση ώρα στημένη, έφυγε από το τείχος και εκτέλεσε αυτός το φάουλ. Φυσικά είδε την κίτρινη κάρτα αλλά κατάφερε να μείνει την ιστορία. Ίσως είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής του Ζαΐρ που θυμόμαστε.
19. Η ΑΠΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ
Πριν την έναρξη του Μουντιάλ του 1982 όλα τα φώτα της δημοσιότητας είχαν πέσει πάνω στο νέο μεγάλο αστέρι του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, τον Αργεντινό Ντιέγκο Μαραντόνα που θα έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην διοργάνωση. Ο προικισμένος νεαρός όμως δεν μπόρεσε να αντέξει το βάρος και χάθηκε στην μετριότητα όλης της Αργεντινής. Η μόνη φάση την οποία θυμόμαστε ήταν στον αγώνα με την Βραζιλία με το σκορ να είναι ήδη στο 3-0, ο Μαραντόνα χτύπησε άσχημα τον Μπατίστα στον χώρο του κέντρου και είδε την κόκκινη κάρτα. Ο 22χρονος τότε Μαραντόνα έφευγε ταπεινωμένος από ένα Μουντιάλ αλλά τέσσερα χρόνια αργότερα θα έπαιρνε την προσωπική του εκδίκηση οδηγώντας την Αργεντινή στον τίτλο.
18. Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
Στον τελικό του 1962 μπορεί η Βραζιλία να νίκησε εύκολα με 3-1 την Τσεχοσλοβακία αλλά το μεγάλο της αστέρι ο Γκαρίντσα είχε κινηθεί σε μέτρια επίπεδα. Ο σπουδαίος αυτός ποδοσφαιριστής δεν μπόρεσε να βοηθήσει την ομάδα του και ένοιωθε έξω από τα νερά του. Στο τέλος του ματς αποφάσισε να παίξει σαν να ήταν μικρό παιδί σε κάποια παραλία. Πήρε την μπάλα στα πόδια του και άρχισε να τρέχει πέρασε έναν μετά κι άλλον ύστερα κι άλλον και γύρισε πίσω και τους ξαναπέρασε. Τελικά έφτασε λίγο έξω από την περιοχή και σταμάτησε. Περίμενε το επόμενο θύμα του αλλά κανένας δεν πλησίαζε. Στο τέλος βαρέθηκε και σούταρε άστοχα. Η φάση αυτή κράτησε λιγότερο από ένα λεπτό αλλά από στόμα σε στόμα άγγιξε τα όρια του μύθου σύμφωνα με τον οποίο ο Γκαρίντσα ταλαιπωρούσε τους αντιπάλους του για πέντε λεπτά. Κάτι τέτοιο μπορεί να μην έγινε αλλά και τόσο που κράτησε ήταν ξεχωριστό.
17. Ο ΤΑΡΝΤΕΛΙ ΣΕ ΕΚΣΤΑΣΗ
Ο Μάρκο Ταρντέλι ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές της Ιταλίας στον θρίαμβο του 1982. Ο μέσος της Γιουβέντους μάλιστα πέτυχε και το δεύτερο γκολ στον τελικό. Ο πανηγυρισμός του στο γκολ αυτό είναι όμως που έχει μείνει στην ιστορία. Δευτερόλεπτα μετά την επίτευξη του τέρματος ο Ιταλός άσος άρχισε να τρέχει σαν τρελός διασχίζοντας όλο το γήπεδο κραυγάζοντας. Ήταν η στιγμή που όλο το άγχος ενός ολόκληρου μήνα έφευγε η Ιταλία με το γκολ αυτό ουσιαστικά έφτανε στην κορυφή του κόσμου και ο Ταρντέλι ζούσε την μοναδική αυτή στιγμή με αυτόν τον ξεχωριστό τρόπο.
16. Η ΑΥΤΟΘΥΣΙΑ ΤΟΥ ΜΠΕΚΕΝΜΠΑΟΥΕΡ
Τα ονόματα κάποιων ποδοσφαιριστών έχουν ξεπεράσει τα όρια του θρύλου όχι μόνο για τις αγωνιστικές τους ικανότητες αλλά και για την αυταπάρνηση που έδειχναν όταν φορούσαν την φανέλα με το εθνόσημο. Μια τέτοια περίπτωση ήταν ο Φραντς Μπεκενμπάουερ. Στον ημιτελικό του 1970 με την Ιταλία ο «αυτοκράτορας» του γερμανικού ποδοσφαίρου στα μισά του δευτέρου ημιχρόνου και ενώ η ομάδα του είχε ήδη κάνει τις δύο αλλαγές χτύπησε άσχημα και έβγαλε τον ώμο του. Δεν ήταν όμως δυνατόν να εγκαταλείψει την μάχη. Αγωνίστηκε με ένα χέρι μέχρι και το τέλος της παράτασης. Ανεξάρτητα αν κάποιος συμπαθεί ή όχι το γερμανικό ποδόσφαιρο δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει το μεγαλείο αυτού του τεράστιου ποδοσφαιριστή.
15. Ο ΚΡΟΪΦ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΘΕΑΜΑ
Οι μεγάλοι παίκτες θα μπορούσαν να παρομοιαστούν με τους μεγάλους ζωγράφους που αφήνουν την φαντασία τους να γεμίσει έναν άδειο καμβά. Για τους ποδοσφαιριστές - καλλιτέχνες ο καμβάς αυτός είναι ο αγωνιστικός χώρος και πάνω σ' αυτόν δίνουν ζωή στην τέχνη τους. Ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του ποδοσφαίρου λοιπόν ήταν ο Ολλανδός Γιόχαν Κρόιφ. Στο Μουντιάλ του 1974 ο «ιπτάμενος Ολλανδός» και συγκεκριμένα στον αγώνα με την Σουηδία έδειξε στον κόσμο την περίφημη ντρίπλα του το «Cruyff;s Turn» όπως έχει μείνει στην ιστορία. Μπορεί η εξέλιξη της φάσης να μην έφερε κάτι για την Ολλανδία αλλά το θύμα του Κρόιφ, ο Γιαν Όλσον σίγουρα έχει ακόμα εφιάλτες.
14. ΑΚΥΡΩΣΗ ΓΚΟΛ ΜΕ ΠΡΙΓΚΗΠΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ
Την μοναδική παρουσία του Κουβέιτ σε Μουντιάλ το 1982 θα την θυμόμαστε για το εκπληκτικό γκολ του Αλ Ντακχίλ στον αγώνα με την Τσεχοσλοβακία αλλά και για τα καμώματα του πρίγκηπα Φαχντ Αλ Γιαμπέρ στον αγώνα με την Γαλλία. Με τον αγώνα να είναι ήδη στο 3-1 υπέρ των «τρικολόρ» ο Αλέν Ζιρές μπήκε στην περιοχή και πέτυχε το τέταρτο γκολ της ομάδας του. Οι παίκτες του Κουβέιτ διαμαρτυρήθηκαν ότι σταμάτησαν γιατί άκουσαν σφύριγμα που προφανώς είχε έρθει από την εξέδρα. Ο διαιτητής όπως ήταν φυσικό δεν τους έδωσε σημασία. Τότε συνέβη το απίστευτο, ο πρίγκηπας του Κουβέιτ σε έξαλη κατάσταση διέταξε τους παίκτες της ομάδας να αποχωρήσουν από το γήπεδο. Ο Σοβιετικός ρέφερι Μίροσλαβ Στούπαρ και οι Γάλλοι δεν πίστευαν στα μάτια τους. Τελικά μπροστά στον κίνδυνο να διακοπεί το ματς το γκολ ακυρώθηκε.
13. Η ΑΠΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΜΠΕΚΑΜ
Ένα ακόμα επεισόδιο στο σήριαλ της κόντρας ανάμεσα στην Αγγλία και την Αργεντινή είχαμε το 1998. Στον αγώνα του δευτέρου γύρου μεταξύ των δύο ομάδων και με το σκορ ήδη στο 2-2 ο Ντέιβιντ Μπέκαμ υπέφερε από το πολύ στενό και αρκετές φορές σκληρό μαρκάρισμα του Ντιέγκο Σιμεόνε. Ο Άγγλος σταρ δεν άντεξε πολύ στο δεύτερο ημίχρονο και στο 47' μετά από ένα ακόμα φάουλ που του έκανε ο Σιμεόνε ο παίκτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ όπως ήταν πεσμένος χτύπησε εκτός φάσης τον αντίπαλο του. Ο Δανός διαιτητής Κιμ Μίλτον Νίλσεν που τον είδε του έδειξε την κόκκινη κάρτα. Η ενέργεια αυτή του Μπέκαμ κόστισε στην Αγγλία η οποία έδειχνε μέχρι τότε να πατάει πιο γερά στο γήπεδο. Στο τέλος η Αργεντινή ήταν αυτή που προκρίθηκε στα πέναλτι.
12. ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΤΟΥ ΡΑΪΚΑΡΝΤ ΜΕ ΤΟΝ ΦΕΛΕΡ
Η αντιπαλότητα της Γερμανίας με την Ολλανδία σε όλα τα επίπεδα και πολύ περισσότερο στο ποδόσφαιρο είναι γνωστή. Μερικές φορές μάλιστα η κόντρα αυτή ξεφεύγει από τα όρια και μεταξύ των παικτών. Στον δεύτερο γύρο του Μουντιάλ του 1990 ο Φρανκ Ράικαρντ και ο Ρούντι Φέλερ από την αρχή του ματς τρώγονταν σαν τα κοκόρια. Η διαμάχη τους κορυφώθηκε στο 22' όταν μετά από μια ευκαιρία του Φέλερ ο Ολλανδός μέσος κινήθηκε απειλητικά προς το μέρος του Γερμανού. Ο διαιτητής θέλοντας να κρατήσει τον έλεγχο του ματς τους απέβαλε και τους δύο. Το επεισόδιο όμως δεν τελείωσε εκεί αφού ο Ράικαρντ στον δρόμο για τα αποδυτήρια έφτυσε δύο φορές τον αντίπαλο του. Μια ενέργεια που σίγουρα δεν τιμά τον άσο της Ολλανδίας και της Μίλαν. Η ομάδα που πλήρωσε πάντως αυτή την διπλή αποβολή ήταν η Ολλανδία αφού χωρίς τον Ράικαρντ έχασε την μάχη του κέντρου και τελικά αποκλείστηκε.
11. Ο ΡΑΜΣΕΪ ΚΑΙ ΤΑ ΖΩΑ
Μια από τις μεγαλύτερες κόντρες είναι της Αργεντινής και της Αγγλίας και ο αγώνας στον οποίο ξεκίνησαν όλα ήταν ο προημιτελικός του 1966. Στο ματς αυτό οι παίκτες των δύο ομάδων μόνο ποδόσφαιρο δεν έπαιξαν, πολύ ξύλο, πολλά νεύρα, αποβολές και ένταση στις κερκίδες και στον αγωνιστικό χώρο ήταν τα χαρακτηριστικά του. Τελικά μετά από πολύ κόπο ο αγώνας ολοκληρώθηκε με την Αγγλία να νικάει με 1-0. Στο τέλος του ματς οι παίκτες των δύο ομάδων αντάλλαξαν τις φανέλες τους όπως συνηθιζόταν. Ο προπονητής της Αγγλίας ο Αλφ Ράμσεϊ δεν ήταν καθόλου σύμφωνος με αυτή την κίνηση και όρμηξε στο γήπεδο φωνάζοντας στους παίκτες του «Μην αλλάζετε φανέλες με αυτά τα ζώα». Η συμπεριφορά του προπονητή της Αγγλίας δεν ξεχάστηκε από τους Λατινοαμερικάνους που περίμεναν τους Άγγλους τέσσερα χρόνια αργότερα στο Μεξικό όπου μπορεί η Αργεντινή να μην πήρε μέρος αλλά οι προσβολές του Ράμσεϊ είχαν θίξει ολόκληρη την ήπειρο.
10. Ο ΑΠΑΡΗΓΟΡΗΤΟΣ ΑΣΑΜΟΑ ΓΚΙΑΝ
Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 η Γκάνα έφτασε μία ανάσα από το να γίνει η πρώτη ομάδα από την Αφρική που θα έπαιζε σε ημιτελικά αλλά το όνειρο της το στέρησε ένα από τα μεγάλα της αστέρια, ο Ασαμόα Γκιαν. Στο τελευταίο λεπτό της παράτασης στον προημιτελικό με την Ουρουγουάη σε μια σύγχιση στην περιοχή της «Σελέστε» ο Αντιάχ έπιασε την κεφαλιά και ο Λουίς Σουάρες έδιωξε την μπάλα με το χέρι. Πέναλτι και αποβολή και η Γκάνα είναι έτοιμη να γράψει ιστορία. Την εσχάτη των ποινών ανέλαβε να εκτελέσει ο πρώτος σκόρερ της ομάδας Ασαμόα Γκιαν που για να σιγουρέψει το γκολ σούταρε στο μέσο της εστίας. Προφανώς όμως δεν υπολόγισε σωστά την δύναμη και η μπάλα πήγε στο δοκάρι. Η Ουρουγουάη ήταν ακόμα ζωντανή και ο μοιραίος Γκανέζος δεν μπορούσε να βρει παρηγοριά ούτε στις αγκαλιές των συμπαικτών του. Στα πέναλτι η Ουρουγουάη ήταν πιο εύστοχη και πήρε την πρόκριση.
9. ΟΙ 14 ΠΑΣΕΣ ΤΩΝ ΟΛΛΑΝΔΩΝ
Το πιο γρήγορο γκολ σε τελικό Μουντιάλ ήταν αυτό που πέτυχε η Ολλανδία το 1974 με το πέναλτι του Νέεσκενς. Αυτό όμως που έμεινε στην ιστορία ήταν η φάση που οδήγησε στον καταλογισμό του πέναλτι και κατά συνέπεια στο γκολ. Οι Ολλανδοί που έχουν μπει στον αγώνα με τον τίτλο του φαβορί θέλουν από το ξεκίνημα να επιβάλουν τον ρυθμό τους και αρχίζουν να κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα από τον καθένα το πάσινγκ γκέιμ. Με την σέντρα οι «οράνιε» άρχισαν να αλλάζουν μεταξύ τους την μπάλα χωρίς οι Γερμανοί να καταφέρουν να την ακουμπήσουν. Αφού έχουν γίνει 14 πάσες με τους παίκτες του Σεν απλούς θεατές ο Κρόιφ αποφασίζει την κατά μέτωπο επίθεση αναγκάζοντας τον Μπέρτι Φογκτς να τον ανατρέψει. Ο διαιτητής δεν δίστασε να δώσει το πέναλτι το οποίο αξιοποίησε ο Νέεσκενς. Παρά το τόσο ελπιδοφόρο ξεκίνημα η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη για την Ολλανδία που τελικά έχασε τον αγώνα με 2-1.
8. ΤΟ ΤΑΚΛΙΝ ΤΟΥ ΑΛΜΠΕΡΤΟΖΙ
Ο θρυλικός ημιτελικός του 1970 ανάμεσα στην Ιταλία και την Δ. Γερμανία ίσως να μην είχε μείνει στην ιστορία αν η φάση του 78' είχε εξελιχτεί διαφορετικά. Η Ιταλία ήταν ήδη μπροστά στο σκορ με 1-0 και η Δ. Γερμανία πίεζε ασφυκτικά για την ισοφάριση χάνοντας την μία ευκαιρία μετά την άλλη. Ο Ιταλός τερματοφύλακας Ενρίκε Αλμπερτόζι έχει πολλή δουλειά. Στην φάση εκείνη όμως παρά λίγο να γίνει μοιραίος αλλά κατάφερε να σώσει την ομάδα του και τον εαυτό του. Αφού έχει αποκρούσει μία ακόμα προσπάθεια των Γερμανών δίνει συνέχεια στο παιχνίδι με το χέρι. Δεν υπολογίζει σωστά όμως και η μπάλα χτυπάει στην πλάτη του Ζίγκι Χελντ και παίρνει πορεία προς τα δίχτυα, ενώ ακολουθεί για σιγουριά και ο Γκερντ Μίλερ. Το γκολ της ισοφάρισης μοιάζει αναπόφευκτο αλλά ο Αλμπερτόζι με μια κίνηση απελπισίας προλαβαίνει και με ένα εκπληκτικό τάκλιν μπροσά από τον «μπόμπερ» των Γερμανών διώχνει την μπάλα μακριά.
7. ΤΟ ΠΕΝΑΛΤΙ ΤΟΥ ΖΙΚΟ
Ένα ακόμα παιχνίδι που έχει μείνει στην ιστορία ήταν ο προημιτελικός του 1986 ανάμεσα στην Βραζιλία και την Γαλλία. Οι δύο ομάδες που προσφέρουν υψηλής ποιότητας θέαμα είναι ισόπαλες 1-1 και στο 71' ο Τέλε Σαντάνα ρίχνει στο παιχνίδι τον Ζίκο. Λίγα λεπτά αργότερα ο «λευκός Πελέ» λίγο έλειψε να βάλει την σφραγίδα του στο ματς. Μια μαγική μπαλιά από αυτές που μόνο ο Ζίκο και ελάχιστοι σαν αυτόν μπορούσαν να κάνουν, κόβει την άμυνα των Γάλλων σαν βούτυρο. Αποδέκτης ήταν ο Μπράνκο ο οποίος ανατράπηκε από τον Μπατς. Το πέναλτι ήταν πεντακάθαρο και την εκτέλεση του την ανέλαβε ο ίδιος ο Ζίκο. Το χτύπημα του Βραζιλιάνου άσου όμως δεν ήταν καλο και ο Ζοέλ Μπατς απέκρουσε την μπάλα επιτρέποντας στην ομάδα του να διεκδικήσει και τελικά να πάρει την πρόκριση στα πέναλτι.
6. Η ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ
Μια από τις πιο όμορφες φάσεις στην ιστορία του Μουντιάλ έγινε στον αγώνα της Βραζιλίας με την Αγγλία το 1970. Στα μισά του πρώτου μέρους με το αποτέλεσμα πάντα στο 0-0 οι Βραζιλιάνοι ξεχύνονται στην αντεπίθεση. Ο Κάρλος Αλμπέρτο προωθεί την μπάλα στον Ζαϊρζίνιο ο οποίος μπαίνει από τα δεξιά και την τελευταία στιγμή κάνει την σέντρα στο ύψος του πέναλτι. Εκεί βρίσκεται ο Πελέ ο οποίος με ένα εκπληκτικό επιτόπιο άλμα πιάνει την καρφωτή κεφαλιά. Η μπάλα αφού χτυπήσει στο έδαφος πηγαίνει με μαθηματική ακρίβεια στα δίχτυα. Ο Άγγλος τερματοφύλακας Γκόρντον Μπανκς όμως είχε διαφορετική άποψη. Με μια αστραπιαία αντίδραση έπεσε στην γωνία του και πέταξε την μπάλα σε κόρνερ. Ακόμα και σήμερα 44 χρόνια μετά η απόκρουση αυτή θεωρείτε σαν η καλύτερη όλων των εποχών.
5. ΤΟ ΔΟΚΑΡΙ ΤΟΥ ΡΕΝΣΕΝΜΠΡΙΝΚ
Πόσο απέχει η αποτυχία από τον θρίαμβο; Όσο απέχει το δοκάρι από τα δίχτυα. Στον τελικό του 1978 η Αργεντινή που είχε φτάσει εκεί με τόσο κόπο και τόσες λοβιτούρες είδε όλες της τις προσπάθειες να κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα στο τελευταίο λεπτό του αγώνα με την Ολλανδία. Οι «πορτοκαλί» που έχουν ισοφαρίσει ψάχνουν το γκολ της νίκης το οποίο και αγγίζουν στις καθυστερήσεις. Σε μια βαθιά μπαλιά η μπάλα θα φτάσει στον Ρομπ Ρένσενμπρινκ ο οποίος θα προλάβει τους αμυντικούς και τον Φιγιόλ και με μια προβολή θα στείλει την μπάλα προς τα δίχτυα. Όμως η Αργεντινή θα σωθεί από το δοκάρι καθώς τα πάντα σ' εκείνο το Μουντιάλ είχαν συνωμοτήσει υπέρ της. Αφού την γλίτωσαν την τελευταία στιγμή οι παίκτες του Μενότι πήραν την νίκη στην παράταση και η Ολλανδία ήταν οριστικά πλέον μία βασίλισσα δίχως στέμμα.
4. ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟΥ ΣΟΥΜΑΧΕΡ
Ο Χάραλντ Σουμάχερ ήταν από τους κορυφαίους τερματοφύλακας που ανέδειξε η Γερμανία αλλά στην ιστορία θα μείνει κυρίως για την ενέργεια του στον ημιτελικό με την Γαλλία το 1982 όπου τραυμάτισε σοβαρά τον Πατρίκ Μπατιστόν. Ήταν το 58' του αγώνα όταν ο Πλατινί έκανε την μπαλιά στον Μπατιστόν που έμπαινε απειλητικά. Ο Σούμαχερ έκανε την έξοδο και αφού είδε ότι ο Γάλλος πρόλαβε την μπάλα δεν σταμάτησε αλλά έπεσε με όλη του την δύναμη πάνω στον άτυχο ποδοσφαιριστή. Η σύγκρουση ήταν σφοδρή και κόστισε στον Μπατιστόν μία διάσειση και δύο σπασμένα δόντια και φυσικά την αντικατάσταση του δέκα λεπτά μετά την είσοδο του στον αγώνα. Όσον αφορά τον Σουμάχερ για την ενέργεια του αυτή δεν είδε ούτε την κίτρινη κάρτα του διαιτητή ενώ δεν δόθηκε ούτε καν φάουλ. Ο κόσμος πάντως δεν ξέχασε και στον τελικό με την Ιταλία οι ουδέτεροι υποστήριζαν την «Σκουάντρα Ατζούρα».
3. ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΟΥ ΜΠΑΤΖΙΟ
Ο Ρομπέρτο Μπάτζιο αστοχεί και στέφει την Βραζιλία παγκόσμια πρωταθλήτρια |
Αν η Ιταλία δεν είχε στην σύνθεση της τον Ρομπέρτο Μπάτζιο το 1994 θα είχε αποκλειστεί στον δεύτερο γύρο και θα είχε προσθέσει μία ακόμα αρνητική παρουσία σε Μουντιάλ. Ο «μικρός βούδας» όμως ήταν αυτός που την πήρε κυριολεκτικά από το χεράκι και την οδήγησε στον τελικό βάζοντας πέντε γκολ στα νοκ άουτ παιχνίδια. Στον τελικό με την Βραζιλία οι Ιταλοί παρατάχθηκαν με αμυντικούς προσανατολισμούς θέλοντας να περιορίσουν τους Βραζιλιάνους και να χτυπήσουν σε κάποια αντεπίθεση. Τελικά όμως το ματς πήγε στα πέναλτι. Με το σκορ στο 3-2 για την Βραζιλία ο ηγέτης των Ιταλών πήρε φόρα για να εκτελέσει το πέμπτο πέναλτι για την ομάδα του. Η εκτέλεση ήταν άσχημη και η μπάλα πέρασε πολύ πάνω από το οριζόντιο δοκάρι. Η Βραζιλία ήταν πρωταθλήτρια κόσμου για τέταρτη φορά στην ιστορία της ενώ ο Ρομπέρτο Μπάτζιο είχε μείνει στήλη άλατος στο σημείο του πέναλτι. Η αποτυχία αυτή του κόστισε και ψυχολογικά αφού για τα επόμενα τέσσερα χρόνια ήταν σκιά του εαυτού του.
2. ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΖΙΝΤΑΝ
Ο Ζινεντίν Ζιντάν ξαπλώνει τον Ματεράτσι |
Πριν αρχίσει ακόμα το Μουντιάλ του 2006 ο Ζινεντίν Ζιντάν είχε ανακοινώσει ότι τα παιχνίδια στο Παγκόσμιο Κύπελλο θα είναι τα τελευταία του ανεξάρτητα από την πορεία της Γαλλίας. Με ηγέτη τον μεγάλο τους άσο οι «τρικολόρ» έκαναν μια εκπληκτική πορεία και έφτασαν στον τελικό όπου αντιμετώπισαν την Ιταλία. Μάλιστα ο Ζιντάν ήταν και ο σκόρερ της Γαλλίας με πέναλτι. Ο αγώνας είχε φτάσει στην παράταση και συγκεκριμένα στο 110' όταν έγινε η φάση που σημάδεψε την διοργάνωση. Ο Ζιντάν είχε ένα φραστικό επεισόδιο με τον Μάρκο Ματεράτσι. Ενώ όλα έδειχναν ότι τα πνεύματα ηρεμούν προφανώς ο Ιταλός κάτι είπε στον Γάλλο ο οποιος τον χτύπησε με κουτουλιά στο στήθος. Αυτή ήταν η τελευταία πράξη του Ζιντάν στα γήπεδα αφού ο διαιτητής τον απέβαλε. Στα λαϊκά διακστήρια που στήθηκαν πολλοί υποστήριξαν ότι δεν έπρεπε ο Ζιντάν να αποβληθεί λόγω της πολύ μεγάλης του αξίας. Αυτό είναι λάθος αφού κανένας όσο σπουδαίος κι αν είναι δεν μπορεί να είναι πάνω από το παιχνίδι. Σίγουρα πάντως δεν άξιζε αυτό το τέλος ο «Ζιζού».
1. Η ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΕΛΕ
Ο μεγάλος Πελέ στο Μουντιάλ του 1970 |
Την μεγαλύτερη χαμένη ευκαιρία της ιστορίας την είδαν όσοι παρακολούθησαν τον ημιτελικό του 1970 ανάμεσα στην Βραζιλία και την Ουρουγουάη. Στο τέλος του αγώνα και ενώ το σκορ ήταν ήδη στο 3-1 ο Πελέ φρόντισε να βάλει την σφραγίδα του. Ο κορυφαίος Βραζιλιάνος δέχτηκε την μπαλια του Τοστάο και έφυγε σαν σφαίρα προς την εστία του Μαζούρκεβιτς. Ο σπουδαίος γκολκίπερ επιχείρησε την έξοδο αλλά απέναντι του είχε τον Πελέ. Ο «βασιλίάς» είχε μια απίθανη έμπνευση την οποία εκτέλεσε άψογα αφήνοντας την μπάλα να περάσει από τα αριστερά του Μαζούρκεβιτς ενώ ο ίδιος έφυγε από δεξιά. Όταν πρόλαβε την μπάλα όμως είχε φύγει αρκετά πλάγια και το σουτ που επιχείρησε πέρασε ελάχιστα άουτ. Αν η μπάλα είχε πάει στα δίχτυα τότε θα ήταν ένα πολύ ωραίο γκολ αλλά το γεγονός ότι πήγε άουτ έκανε αυτή την φάση μυθική.
Αυτές ήταν οι καλύτερες στιγμές στην ιστορία του Μουντιάλ. Όσοι απογοητευτήκατε που δεν υπήρχαν γκολ στην σημερινή λίστα μπορείτε να κάνετε δύο μέρες υπομονή καθώς ακολουθούν τα 20 καλύτερα γκολ.