O KAIΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ

1

eraspor

Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

ΤΟ ΒΑΣΑΝΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ



Μεταγραφολογία. Ειδικά στον Ολυμπιακό, γίνεται χαμός. Παρέλαση ονομάτων έχει ξεκινήσει από την στιγμή που τελείωσε το μουντιάλ. Τώρα γίνεται το «big game» από τα ΜΜΕ και τους μανατζαραίους. Δώσε και σώσε...
Τι να κάνουν και οι εφημερίδες; Να πουλήσουν θέλουν, πρέπει να γράψουν οπωσδήποτε, να αποκαλύψουν κάτι πιασάρικο, να ελκύσουν τους πελάτες. Εσένα. Ας τα πούμε για να ελαφρύνει το καλάθι με τα άπλυτα. Βάλτα μέσα.

Μόνον ο Ολυμπιακός. Είναι η μόνη ομάδα αυτή την στιγμή που μπορεί να διαπραγματευτεί κάποια μεταγραφή ποδοσφαιριστού. Με το τσάμπιονς λιγκ οι πρωταθλητές ξέρουν πάνω-κάτω τι έχουν να περιμένουν στο ταμείο τους. Πόσο άνετα κινούνται, όμως; 

Παίζει στο ελληνικό πρωτάθλημα. Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος, δηλαδή, να χαλάσει και όλα τα λεφτά που παίρνει από το τσαμπιόνι στις μεταγραφές. Είτε τις κάνει, είτε όχι, αυτός θα πάρει πρωτάθλημα στο τέλος. Γιατί να ξοδευτεί;

Για την Ευρώπη. 'Ελα ντε, έχουμε κι αυτό το βάσανο. Μετά από τα περυσινά, όμως, τι να περιμένεις; Υπήρξε μεγαλύτερη ευκαιρία για να τον Ολυμπιακό να αποκλείσει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και να προκριθεί στους οχτώ; Μπα.

Να συμβάλουν στο έργο. Άσε που καθημερινά καταφθάνουν δεκάδες προτάσεις στο λιμάνι από διάφορους ατζέντηδες που πλασάρουν παίχτες. Κάποιους βλέπετε και μοστράρονται στα πρωτοσέλιδα. Στην βιτρίνα. 

Γραφεία μάνατζερ. Φροντίζουν να έχουν κάποιους δημοσιογράφους για να συμβάλουν στο έργο τους. Να «ζεστάνουν» το ενδιαφέρον για τον έναν ή, τον άλλον ποδοσφαιριστή - πελάτη. Ξέρουν πως να «φτιάχνουν» ένα παίχτη τα ΜΜΕ. Γκέγκε;

Βοηθήματα. Στον Ολυμπιακό λοιπόν, όπως και σε κάθε μεγάλη ομάδα, δεν γίνεται να αναλύουν τις εκατοντάδες προσφορές μανατζαρέων και συναφών που συνοδεύονται με εκθέσεις και φτάνουν καθημερινά στα γραφεία τους. Κοιτάχτε, κι αυτόν.  

Τζάμπα πράμα. Επειδή, λοιπόν, οι περισσότερες εκθέσεις παραμένουν στο ντουλάπι και καταλήγουν στον κάλαθο των αχρήστων, έρχονται οι εφημερίδες, τα διαδεδομένα σάιτ και κάνουν ουσιαστικά το παιχνίδι, κυρίως για το εμπορικό τους συμφέρον.

Οι προσφορές των μανατζαραίων. Σου λένε λοιπόν «Μαρινάκη τον παίχτη αυτόν δες που σου στείλανε, είναι παιχταράς», με ένα πρωτοσέλιδο ή, με ένα δυνατό χτύπημα στο σάιτ. Μετατρεπουν την «προσφορά» σε «ζήτηση».

Παραμύθια της χαλιμάς. Πετάνε κι ένα βιογραφικό, καμιά δηλωσούλα από τον ατζέντη του για την έκβαση της υπόθεσης, έδεσε το γλυκό. Κράτα μικρό καλάθι, λοιπόν, απ' όσα γράφονται για τις μεταγραφές. Τα σαπάκια, καιροφυλαχτούν.

Γράφουν μέχρι να πείσουν. Κι αν δεν βγει ο ίδιος ο Καραπαππάς να διαψεύσει, όπως συνηθίζει πλέον για να βάζει φρένο σε αυτό το πανηγυράκι, συνεχίζουν να γράφουν και να λένε, για τον έτσι τον παιχταρά και τον γιουβέτσι τον ψημένο. Μέχρι να τους πείσουν.

Αγνοείται αντίπαλος. Μην πολυπιστεύεις, λοιπόν, όσα γράφονται για τις μεταγραφές, ειδικά στις μεγάλες ομάδες που γίνεται το βαρύ νταραβέρι. Στον Ολυμπιακό το όλο πλάνο στις μεταγραφές πέφτει πάνω στον Μίτσελ. Γι' αυτό, άλλωστε, έφεραν τον Ισπανό στο λιμάνι. 

Μην περιμένεις πολλές προθήκες. Σου τάχω ξαναπεί. Ακόμα και να δαπανηθούνε όλα τα λεφτά του τσάμπιονς λιγκ στις μεταγραφές, ουδείς εγγυάται στον Ολυμπιακό ότι μπορεί να διακριθεί στην Ευρώπη. Δεν υπάρχει λόγος. Στο πρωτάθλημα, παίζει μόνος του.

Έχει δίκιο, ο Μπέος. «Το 2011 στοχοποιήθηκα και θυσιάστηκα για πολιτικές σκοπιμότητες, γιατί δεν ήμουν αρεστός στο σύστημα. Τα εργαλεία μιλούσαν για κάθαρση. Ποια κάθαρση όμως; Γελάει ο κόσμος». Είπε κι άλλα, ο  δήμαρχος.

Η σπόντα στα ΜΜΕ. «Συγχαρητήρια στους αθλητικογράφους για τη στάση που κρατάνε σήμερα, ας μας πουν όμως το 2011 αν ήταν εργαλεία ή, δημοσιογράφοι...». Μιλάει φυσικά για τις νέες αποκαλύψεις στο σκάνδαλο των στημένων. Τη νέα, φούσκα.

Ομολογίες ποδοσφαιριστών. Όσο δεν υπάρχουν μαρτυρικές καταθέσεις παιχτών που να παραδέχονται το στήσιμο, μην περιμένεις να βρεθεί η άκρη του νήματος στην υπόθεση. Το πράμα βρωμάει από ψηλά. Το μόνο σίγουρο.

Για να το κλείνουμε. Αδικαιολόγητη η απογοήτευση που επικρατεί στις τάξεις των οπαδών του Ολυμπιακού για τις μεταγραφές που έχει κάνει μέχρι τώρα. Αλλά τι να λέμε τώρα για τους οπαδούς. Ελεημοσύνη, στους τυφλούς. Τα λέμε.  

Ο Φυλαρούχας

Η λίστα ιστολογioν