O KAIΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ

1

eraspor

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Αστέρια στον ελληνικό ουρανό (4)

Ο Μιχάλης Σηφάκης με την φανέλα του Άρη

Ολοκληρώνεται σήμερα το πρώτο κεφάλαιο του μεγάλου αφιερώματος της «ΦS» στους κορυφαίους που αγωνίστηκαν στο πρωτάθλημα Ελλάδας με το 4ο μέρος για τους Έλληνες τερματοφύλακες.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΗΦΑΚΗΣ

Είχε την θέση του τερματοφύλακα μέσα στο αίμα του καθώς είναι γιος του παλιού γκολκίπερ του ΟΦΗ Μύρωνα Σηφάκη. Ο Μιχάλης όμως κατάφερε να ξεπεράσει τον πατέρα του. Τερματοφύλακας με καλά αντανακλαστικά και ψυχραιμία, ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στον ΟΦΗ στον οποίο και αγωνίστηκε για εφτά χρόνια στην πρώτη ομάδα  Το 2007 δοθηκε δανεικός στον Ολυμπιακό αλλά εκεί η παρουσία του Αντώνη Νικοπολίδη στάθηκε ανυπέρβλητο εμπόδιο για τον Σηφάκη. Ωστόσο αν και είχε ελάχιστη συμμετοχή κατέκτησε το πρωτάθλημα και το Κύπελλο του 2008. Επόμενος σταθμός της καριέρας του ήταν ο Άρης όπου ήταν και πάλι βασικός παίζοντας μάλιστα και στον τελικό του Κυπέλλου το 2010. Πέρσι το καλοκαίρι ο διεθνής τερματοφύλακας συμφώνησε για ένα χρόνο με την βελγική Σαρλερουά και από φέτος επιστρέφει στην Ελλάδα για λογαριασμό του Ατρόμητου. Με την εθνική ομάδα έχει 15 συμμετοχές και έπαιξε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2012. Επίσης ήταν στην αποστολή στο Μουντιάλ του 2010.

ΛΑΚΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥΔΑΣ

Ήταν ένας από τους πιο εντυπωσιακούς τερματοφύλακες στην δεκαετία του '70. Διέθετε πολύ καλά αντανακλαστικά και μεγάλη ταχύτητα, στοιχεία που τον έκαναν πολύ θεαματικό στις επεμβάσεις του. Υπερασπίστηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία την εστία της ΑΕΚ και την βοήθησε πολύ να κατακτήσει το πρωτάθλημα το 1978 και το 1979 και το Κύπελλο το 1978. Επίσης στέφθηκε Κυπελλούχος και το 1983. Εκτός από τις εγχώριες διοργανώσεις ο Στεργιούδας ήταν από τους βασικούς συντελεστές της πορείας της ΑΕΚ μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA το 1977. Το 1984 πήγε στον ΠΑΟΚ και το 1985 κρέμμασε ένα ακόμα μετάλλιο πρωταθλητή στο στήθος του. Με την φανέλα της εθνικής ομάδας αγωνίστηκε 5 φορές.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΦΑΣ


Ο Γιάννης Στέφας

Πολύ καλός τερματοφύλακας από αυτούς που χωρίς να εντυπωσιάζουν ιδιαίτερα ήταν πολύ σταθεροί κι έδιναν μεγάλη αυτοπεποίθηση στους συμπαίκτες του. Ένας τέτοιος τερματοφύλακας ήταν και ο Γιάννης Στέφας που διέπρεψε στην δεκαετία του '70. Ξεκίνησε την καριέρα του στην Κόρινθο και το 1972 τον απέκτησε ο ΠΑΟΚ. Στην ομάδα της Θεσσαλονίκης αγωνίστηκε για 3 χρόνια και κατάφερε να κατακτήσει το Κύπελλο το 1974. Το 1975 επέστρεψε στην Κόρινθο για να την βοηθήσει να ανέβει στην μεγάλη κατηγορία, κάτι που κατάφερε τελικά το 1979. Ο Γιάννης Στέφας αν και ήταν ένας πολύ καλός τερματοφύλακας δεν κατάφερε να αγωνιστεί ποτέ στην εθνική ομάδα καθώς είχε την ατυχία να πέσει πάνω σε μερικούς από τους κορυφαίους όλων των εποχών όπως ο Οικονομόπουλος, ο Κελεσίδης και ο Χρηστίδης.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΤΑΟΥΞΗΣ


Ο Μπάμπης Ταουξής μπλοκάρει σε αγώνα εναντίον του Παναθηναϊκού

Μπορεί να έχει περάσει μισός αιώνας από την εποχή που ο Μπάμπης Ταουξής πρωταγωνιστούσε στα γήπεδα αλλά οι παλιότεροι φίλοι του Απόλλωνα τον θυμόυνται ακόμα. Ήταν ότι πιο εντυπωσιακό είχε στην ιστορία της η ομάδα της «ελαφράς ταξιαρχίας» στην θέση του τερματοφύλακα. Αν και δεν ήταν ιδιαίτερα ψηλός είχε τρομερή αλτικότητα και χάριζε πολύ όμορφες στιγμές στο φιλοθέαμον κοινό. Μάλιστα οι οπαδοί τότε του είχαν δώσει το παρατσούκλι «τσίτα». Υπερασπίστηκε τα δοκάρια του Απόλλωνα ολόκληρη την δεκαετία του '50 κι ήταν κι αυτός μέλος της πολύ σπουδαίας ομάδας που είχαν οι Αθηναίοι την εποχή εκείνη. Με την εθνική ομάδα αγωνίστηκε 3 φορές.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΖΟΡΒΑΣ


Ο Αλέξανδρος Τζόρβας από αγώνα της εθνικής ομάδας

Σύγχρονος διεθνής τερματοφύλακας με αρκετές επιτυχίες στο ενεργητικό του ο Αλέξανδρος Τζόρβας ξεκίνησε την καριέρα του στον Παναθηναϊκό αλλά στα πρώτα χρόνια δεν μπόρεσε να καθιερωθεί και δόθηκε δανεικός σε αρκετές ομάδες όπως Άγιος Νικόλαος, Μαρκό και Θρασύβουλος προκειμένου να πάρει εμεπιρίες. Το 2007 πήγε στον ΟΦΗ όπου και καθιερώθηκε αν και στην αρχή αντιμετωπιστηκε από τον κόσμο με δυσπιστία. Ωστόσο έδειξε πολύ καλά στοιχεία στο παιχνίδι του, αναγκάζοντας στην ουσία τον Παναθηναϊκό να τον πάρει πίσω. Έτσι για τα επόμενα 3 χρόνια έπαιξε με το «τριφύλλι» και μάλιστα πήρε το πρωτάθλημα και το Κύπελλο το 2010. Το 2011 πήγε στην Ιταλία όπου αγωνίστηκε χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία στην Παλέρμο και την Τζένοα. Φέτος θα αγωνιστεί και πάλι στο ελληνικό πρωτάθλημα καθώς αποκτήθηκε από τον Απόλλωνα. Έχει 16 διεθνείς συμμετοχές εκ των οποίων οι 3 είναι στο Μουντιάλ του 2010 όπου ήταν βασικός. Ακόμα ήταν στην αποστολή στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα του 2008 και του 2012.

ΣΤΑΘΗΣ ΤΣΑΝΑΚΤΣΗΣ


Ο Στάθης Τσανακτσής

Υπερασπίστηκε την εστία του Απόλλωνα περίπου την ίδια εποχή με τον Ταουξή δημιουργώντας το καλύτερο δίδυμο τερματοφυλάκων στην ιστορία της ομάδας. Ο Τσανακτσής ήταν πολύ σταθερός τερματοφύλακας με μεγάλη αντίληψη των φάσεων και γέμιζε σιγουριά τους συμπαίκτες του. Δεν ήταν τόσο εντυπωσιακός όσο ο Ταουξής αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να γράψει την δική του ιστορία στην ομάδα την δεκαετία του '50. Το 1959 τον απέκτησε ο Ολυμπιακός όπου κι έκει είχε μια σημαντική παρουσία κατακτώντας μάλιστα και 3 Κύπελλα (1960, 1961, 1963). Ολοκλήρωσε την καριέρα του το 1966 στον Απόλλωνα. Με την εθνική ομάδα είχε 4 συμμετοχές.

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΦΑΝΑΡΑΣ


Ο Γρηγόρης Φανάρας παραλαμβάνει το Κύπελλο του 1976

Ο φύλακας άγγελος του Ηρακλή ολόκληρη την δεκαετία του '70 θεωρείτε ακόμα και σήμερα ο κορυφαίος τερματοφύλακας που φόρεσε την φανέλα του «γηραιού». Πολύ σταθερός στις επεμβάσεις του γρήγορος και δυνατός κυριαρχούσε στην μεγάλη περιοχή και δεν άφηνε περιθώρια στους αντιπάλους επιθετικούς. Ήταν από τις μεγάλες μορφές στην ιστορία του Ηρακλή και φυσικά ο πρώτος που σήκωσε το Κύπελλο το 1976 αφού στον αλησμόνητο τελικό με τον Ολυμπιακό ήταν ο αρχηγός της ομάδας. Δεν κατάφερε να αγωνιστεί στην εθνική ομάδα καθώς όπως συνέβη με τον Γιάννη Στέφα δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τα πολύ μεγάλα εμπόδια που του έβαζαν ο Οικονομόπουλος, ο Κελεσίδης και οι άλλοι μεγάλοι τερματοφύλακες της εποχής.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΡΟΝΙΜΙΔΗΣ

Τερματοφύλακας μεγάλης κλάσης ο οποίος όμως εντελώς ξαφνικά κι ενώ ήταν στο απόγειο της δόξας του σταμάτησε το ποδόσφαιρο με αποτέλεσμα να μην προσφερει όλα αυτά που θα μπορούσε. Όσο έπαιξε όμως ήταν από τους καλύτερους. Ευέλικτος, σοβαρός και ψύχραιμός αποτελούσε εγγύηση για την ομάδα του. Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στην Προοδευτική για να πάει στα μέσα της δεκαετίας του '60 στον Ολυμπιακό. Στους «ερυθρόλευκους» ήταν ο βασικός τερματοφύλακας στην ομάδα που δημιούργησε ο Μάρτον Μπούκοβι η οποία πήρε το πρωτάθλημα το 1966 και το 1967. Στην εθνική ομάδα αγωνίστηκε 1 φορά.

ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΛΚΙΑΣ


Ο Κώστας Χαλκιάς όταν έπαιζε στον ΠΑΟΚ

Ένας από τους καλύτερους σύγχρονους τερματοφύλακες ο Κώστας Χαλκιάς έμαθε τα μυστικά της θέσης από τον μεγάλο Τάκη Οικονομόπουλο που τον είχε προπονητή στις ακαδημίες του Παναθηναϊκού. Ψηλός με μεγάλο εκτόπισμα κυριαρχούσε στον χώρο ευθύνης του ενώ ήταν και εντυπωσιακός στις επεμβάσεις του όταν αυτό ήταν απαραίτητο. Στα μέσα της δεκαετίας του '90 που βρέθηκε στον Παναθηναϊκό ήταν αδύνατο να καθιερωθεί λόγω της παρουσίας των Βαντζικ και Νικοπολίδη. Έτσι δόθηκε στον Απόλλωνα όπου άρχισε να ξεδιπλώνει το ταλέντο του. Μετά από μια πολύ σημαντική παρουσία στην «ελαφρά ταξιαρχία» αλλά και στον Ηρακλή, το 2003 επέστρεψε στον Παναθηναϊκό έχοντας σαφώς μεγαλύτερη συμμετοχή. Μάλιστα το 2004 πήρε τόσο το πρωτάθλημα όσο και το Κύπελλο. Ακολούθησε μια όχι και τόσο καλή περίοδος στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Αγγλία με την Πόρτσμουθ και στην Ισπανία με την Μούρθια πριν επιστρέψει στην Ελλάδα για λογαριαμό του Άρη. Το 2008 μεταγράφηκε στον ΠΑΟΚ που ήταν ο τελευταίος σταθμός στην καριέρα του. Στην εθνική είχε 32 συμμετοχές και ήταν στην αποστολή στο θριαμβευτικό EURO του 2004. Ακόμα αγωνίστηκε στο Ευρωπαϊκό το 2012 ενώ ήταν στην αποστολή τόσο το 2008 όσο και στο Μουντιάλ του 2010.

ΝΙΚΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ


Ο Νίκος Χρηστίδης
Από τους σπουδαιότερους Έλληνες τερματοφύλακες όλων των εποχών. Πολύ εντυπωσιακός στις ενέργειες του με μεγάλη αντίληψη των φάσεων και ταχύτητα στις αντιδράσεις του. Γι αυτό που έμεινε στην ιστορία πάντως ήταν η ικανότητα του να αποκρούει τα πέναλτι. Ήταν για πάρα πολλά χρόνια ο βασικός τερματοφύλακας του Άρη και μάλιστα θεωρείτε σαν μία από τις μεγάλες μορφές στην ιστορία της ομάδας. Με τους «κίτρινους» κατέκτησε το Κύπελλο το 1970. 'Εξι χρόνια αργότερα πήρε μεταγραφή για την ΑΕΚ όπου μαζί με τον Λάκη Στεργιούδα δημιούργησαν ένα πολύ καλό δίδυμο. Με την «ένωση» πήρε το πρωτάθλημα το 1978 και το 1979 και το Κύπελλο το 1978, ενώ είχε σημαντική προσφορά και στην πορεία της ομάδας μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA το 1977. Χαρακτηριστικά στον προημιτελικό με την ΚΠΡ μπήκε αλλαγή στο 117' για να κάτσει αυτός στην διαδικασία των πέναλτι. Επιλογή που αποδείχτηκε εμπνευσμένη καθώς ο Χρηστίδης απέκρουσε δύο πέναλτι κι έστειλε την ομάδα του στους «4». Στην εθνική ομάδα είχε 26 συμμετοχές.

Η λίστα ιστολογioν