O KAIΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ

1

eraspor

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Α.Ο. ΧΑΛΚΙΣ - Α.Ε. ΙΣΤΙΑΙΑΣ 1-2


Η Ιστιαία ήταν η μεγάλη νικήτρια του ντέρμπι -ίσως της χρονιάς- της Α΄ ΕΠΣΕ, κάνοντας την ανατροπή στο τελευταίο εικοσάλεπτο του αγώνα. Οι ποδοσφαιριστές του Δήμου Τσελίκα απέδειξαν (πάνω απ΄ όλα στους εαυτούς τους) ότι μπορούν να ΄΄κοιτάξουν στα μάτια΄΄ την πιο ιστορική ομάδα της Εύβοιας και να αμφισβητήσουν τα πρωτεία της σε τοπικό επίπεδο, διεκδικώντας το πρωτάθλημα.


Η ροή του αγώνα δικαίωσε τις προσδοκίες των φιλάθλων, αφού είχε όλα τα χαρακτηριστικά μιας μεγάλης και ξεχωριστής ποδοσφαιρικής συνάντησης: Πολύς κόσμος στις κερκίδες, που -πριν καν ξεκινήσει το ματς- έδωσε παλμό με τα συνθήματα και την συνολική παρουσία του (στο ΄΄Ενωσιακό΄΄ βρέθηκαν και φίλαθλοι των φιλοξενούμενων), κάτι που βοήθησε τους παίχτες να έχουν δυναμικό ρυθμό σ΄ όλο το ενενηντάλεπτο (δεν έλειψαν οι αντεγκλήσεις και τα σκληρά μαρκαρίσματα), ανατροπές στο σκορ και στην απόδοση, αγωνία μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο!
Χωρίς ιδιαίτερα αγωνιστικά προβλήματα παρουσιάστηκαν οι δυο αντίπαλοι στον αγωνιστικό χώρο. Η Ιστιαία έκανε φανερό, πως είχε μοναδικό στόχο την νίκη, αφού η ισοπαλία θα την διατηρούσε στο -7 απ΄ τον ΑΟΧ, ο οποίος επίσης παρότι μάλλον τον βόλευε το ΄΄Χ΄΄, ήθελε να δείξει πως είναι το ΄΄αφεντικό΄΄ του πρωταθλήματος και έπαιξε έχοντας και εκείνος στόχο το ΄΄τρίποντο΄΄. Το πρώτο δεκάλεπτο ήταν αναγνωριστικό και λιγό μετά οι γηπεδούχοι ευτύχησαν να ανοίξουν το σκορ, στην πρώτη αξιόλογη τελική προσπάθεια του παιχνιδιού: στο 13΄ ο Τσιβίκας πήρε την μπάλα λίγο έξω απ΄ το ημικύκλιο της περιοχής και με διαγώνια συρτή πάσα ακριβείας, βρήκε τον Βαγγέλη Ανέστη στην ΄΄καρδιά΄΄ της περιοχής των φιλοξενούμενων και εκείνος -δίχως καθυστέρηση- έστειλε την μπάλα στην δεξιά γωνία του Μπιμπάι, που δεν πρόλαβε να αντιδράσει.
Ο ΑΟΧ είχε τον έλεγχο του κέντρου στο πρώτο μέρος, πίεζε τους αντιπάλους απ΄ το ξεκίνημα των επιθέσεων, δυσκολεύοντας τους στην ανάπτυξη. Γι΄ αυτό το λόγο οι Βορειοευβοιώτες, προσπαθούσαν κυρίως με βαθιές μπαλιές, να περάσουν την μπάλα απ΄ την άμυνα στην επίθεση, δίχως αποτέλεσμα, αφού οι ΄΄νερατζούρι΄΄ επικρατούσαν στις περισσότερες εναέριες μονομαχίες. Παρ΄ όλα αυτά η Ιστιαία είχε δύο καλές τελικές στην εστία της Χαλκίδας με στημένες φάσεις, χωρίς όμως να ανησυχήσει ιδιαιτέρα ο Μόνος: η πρώτη στο 20ο λεπτό όταν μετά από εκτέλεση φάουλ του Νίκου Γοργομάτη, ο Αντώνης Γοργομάτης πήρε την κεφαλιά και στο 45΄, πάλι με φάουλ-΄΄κομπίνα΄΄ απ΄ το ημικύκλιο της περιοχής, που εκτέλεσε με πάσα ο Βασιλείου, τροφοδοτήθηκε στα πλάγια ο Ηλίας Στεργίου, ο οποίος με διαγώνιο σουτ προσπάθησε να απειλήσει το τέρμα των γηπεδούχων. Και στις δύο περιπτώσεις ο τερματοφύλακας του ΑΟΧ μπλόκαρε, δίχως δυσκολία.

Στην επανάληψη οι φιλοξενούμενοι κατάφεραν να βάλουν την μπάλα κάτω, ο κ. Τσελίκας με αλλάγες (απ΄ τον πάγκο, αλλά και ΄΄εσωτερικές΄΄ στην διάταξη), κατάφερε να επικρατήσει στο κέντρο, ειδικά απ΄ το 65΄ και μετά. Οι γηπεδούχοι ΄΄έχασαν μέτρα΄΄ στο γήπεδο και παραχώρησαν τα ΄΄ηνία΄΄ του αγώνα στους αντιπάλους, παρά τις προσπάθειες του κ. Λάμπρου, που έκανε διορθωτικές κινήσεις στο σχήμα. Η υπέροχη της Ιστιαίας είχε αποτέλεσμα: Αρχικά ισοφάρισε στο 71΄, με κεφαλιά του Παπανικόλα, που κατέληξε στα δίχτυα αφού πρώτα χτύπησε στο δεξί κάθετο δοκάρι (προηγήθηκε κεφαλιά του Αργύρη Στεργίου που κατέληξε στην οριζόντια δοκό). Ένα εικοσάλεπτο αργότερα ολοκληρώθηκε η ανατροπή των Βορειοευβοιωτών, όταν μετά από σέντρα του Ηλία Στεργίου, ο Βασίλης Ανέστης με γυριστό σουτ, ανάγκασε τον πορτιέρο του ΑΟΧ να μαζέψει για δεύτερη φορά την μπάλα απ΄ τα δίχτυα του.
Μετά την ισοφάριση οι γηπεδούχοι ΄΄αφυπνίστηκαν΄΄ πρόσκαιρα και αντέδρασαν στο επόμενο δεκάλεπτο, διάστημα στο οποίο είχαν δύο -άξια αναφοράς- σουτ: το πρώτο στο 75΄ με τον Τσομπάνη αρκετά έξω απ΄ την περιοχή, που πέρασε ελάχιστα έξω απ΄ το αριστερό δοκάρι και πέντε λεπτά αργότερα με τον Βαγγέλη Ανέστη, που πήρε την μπάλα στο ύψος της περιοχής, αλλά η τελική του ενέργεια ήταν ΄΄χλιαρή΄΄ (παρά το ότι ήταν ακάλυπτος) και δεν δυσκόλεψε τον αντίπαλο γκολκίπερ. Μετά το 1-2 ο ΑΟΧ δεν είχε τα χρονικά και ψυχικά αποθέματα για να αντιδράσει.
-H Ιστιαία έφτασε στους 44 βαθμούς, μόλις τέσσερις λιγότερους απ΄ την πρώτη στην βαθμολογία Χαλκίδα. Απομένουν δέκα αγωνιστικές και θεωρητικά η ομάδα της Βόρειας Εύβοιας έχει πιο εύκολο πρόγραμμα απ΄ τους πρωτοπόρους Δικαιούται να αισιοδοξεί, ότι μπορεί να φτάσει και σε βαθμολογική ανατροπή, ως το φινάλε.
-Ο Δήμος Τσελίκας είπε πως οι παίχτες του στο πρώτο μέρος ίσως φοβήθηκαν το όνομα και την ιστορία του ΑΟ Χαλκίς. Κάτι που δεν συνεχίστηκε στην επανάληψη, μετά από προτροπή και του ίδιου στην ανάπαυλα προς τους παίχτες και αυτό ήταν το σημείο-΄΄κλειδί΄΄ για να φτάσει η Ιστιαία στην μεγάλη ανατροπή του σκορ.
-Ψύχραιμος παρουσιάστηκε ο Γιώργος Λάμπρου πάρα την ήττα της ομάδας του. Αναγνώρισε την υπεροχή της Ιστιαίας στο β΄ μέρος, τόνισε πως και τα άσχημα αποτελέσματα είναι στο πρόγραμμα, στο ιδιαίτερα απαιτητικό πρωτάθλημα της ΕΠΣΕ. Δήλωσε χαρακτηριστικά, πως το μυαλό του πλέον είναι στην αυριανή προπόνηση και στο επόμενο παιχνίδι των ΄΄νεραντζούρι΄΄.
-Ο καιρός έκανε το...χατήρι σε παίχτες, φιλάθλους αλλά και δημοσιογράφους. Οι ομπρέλες έμειναν τελικά κλειστές, αφού παρά τον συννεφιασμένο ουρανό, δεν ακολούθησε καταιγίδα (πέρα από κάποιες σποραδικές ψιχάλες στο ξεκίνημα του β΄ ημιχρόνου).
-Σε υψηλά επίπεδα κυμάνθηκε η...διαιτητική απόδοση -σ΄ ένα απαιτητικό και δύσκολο παιχνίδι- του Γιάννη Κάμπαξη και των βοηθών του, Βασίλη Καμπούρη και Νίκου Παντελάκη.
Χαλκίδα (Λάμπρου): Μόνος, Κοροβέσης, Τζαφέρος, Καραμπάς, Γκιτζάλης, Ευσταθίου, Τσομπάνης, Δήμου, Θωμάς, Ανέστης Βαγ. (80΄ Σμυρναίος), Τσιβίκας (60΄ Βαλκάνος).
Ιστιαία (Τσελίκας): Μπιμπάι, Πολυχρονίδης, Βασιλείου, Ταουρφέ, Παπανικόλας, Στεργίου Ηλ., Γοργομάτης Ν., Γοργομάτης Αν. (68΄ Τούσερ), Στεργίου Αρ., Ανέστης Χ. (79΄ Τριανταφύλλου), Ανέστης Β.
Ρεπορτάζ Κώστας Λαγός ΔΥΝΑΤΑ ΚΙ΄' ΑΘΛΗΤΙΚΑ
φωτο: Γιάννης Δραπανιώτης

Η λίστα ιστολογioν