O KAIΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ

1

eraspor

Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Συλλήψεις στην FIFA παραμονές εκλογών

Σε 14 συλλήψεις προχώρησε το FBI σε συνεργασία με τις ελβετικές αρχές

Μεγάλο σκάνδαλο ξέσπασε στους κύκλους της ΦΙΦΑ παραμονές των εκλογών της 29ης Μαϊου για την ανάδειξη του νέου προέδρου.

Μετά από επιχείρηση του FBI στο ξενοδοχείο «Baur au Lac» της Ζυρίχης τα ξημερώματα της Τετάρτης συνελήφθησαν 14 αξιωματούχοι της παγκόσμιας ομοσπονδίας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες εκβιασμού, δωροδοκίας και ξεπλύματος μαύρου χρήματος!

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι οι Τζέφρι Γουέμπ, Ευγένιο Φιγουερέδο, Τζακ Γουόρνερ, Εντουάρντο Λι, Χούλιο Ρότσα, Κόστας Τάκας, Ράφαελ Εσκιβέλ, Χοσέ Μαρία Μαρίν και Νικολάς Λεόζ, αλλά και οι διευθυντές αθλητικού μάρκετινγκ Αλεχάντρο Μπουρθάκο, Ααρόν Ντάβιντσον, Ούγκο Τζίνκις και Μαριάνο Τζίνκις. Συνελήφθη και ο Χοσέ Μαργιλιές ως μεσάζων που διευκόλυνε τις παράνομες πληρωμές. 

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, πάντως, ανέφερε για τον Σεπ Μπλάτερ ότι «ουδεμία ανάμιξη έχει με το συγκεκριμένο θέμα». 

ΓΙΑΤΙ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ 

Πρόκειται γιια την κατάληξη μίας έρευνας που ξεκίνησε αμέσως μετά τις καταγγελίες που έγιναν για την ανάθεση των Μουντιάλ του 2018 στη Ρωσία και του 2022 στο Κατάρ. Η ΦΙΦΑ Παγκόσμια είχε αναθέσει στον Αμερικάνο πρώην γενικό εισαγγελέα Μίτσελ Γκαρσία να διεξάγει έρευνα για τις συγκεκριμένες υποθέσεις, κι εκείνος συνέταξε μία έκθεση 350 σελίδων συνοδευόμενων από 200.000 αποδεικτικά στοιχεία (έγγραφα), την οποία παρέδωσε πέρσι τον Οκτώβριο και δεν δόθηκε ποτέ ολόκληρη στη δημοσιότητα. 

Μετά την αλλαγή της νομοθεσίας για τις αθλητικές ομοσπονδίες στην Ελβετία η ΦΙΦΑ από μη κερδοσκοπική εταιρεία λογίζεται πλέον ως Ανώνυμη Εταιρεία και υπόκειται στους νόμιμους φορολογικούς ελέγχους. Κατόπιν τούτου ξεκίνησαν οι ερευνα του Γκαρσία και έβγαλε ...λαυράκια. 

ΦΙΦΑ: «ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ»

Σύμφωνα, πάντως, με όσα είπε ο εκπρόσωπος της ΦΙΦΑ Βάλτερ Ντε Γκρεγκόριο σε συνέντευξη τύπου που ακολούθησε λόγω του σάλου που προκλήθηκε από τις συλλήψεις, η παγκόσμια ομοσπονδία έχει αγαστή συνεργασία με τις ελβετικές αρχές για την παταξη της διαφοράς, ενώ τόνισε ότι ο νυν πρόεδρος Σεπ Μπλάτερ δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το σκάνδαλο.

Οι σημαντικότερες ατάκες του Ντε Γκρεγκόριο:  

«Συμμετείχαμε κι εμείς σε αυτή τη διαδικασία για τα Μουντιάλ του 2018 και το 2022. Το τάιμινγκ δεν είναι προφανώς το καλύτερο, αλλά η FIFA επικροτεί τη συγκεκριμένη διαδικασία. Συνεργαζόμαστε πλήρως με τις ελβετικές αρχές. Και η FIFA ζημιώνεται από την όλη ιστορία».

«Οι κ.κ. Μπλάτερ και Βάλκε δεν εμπλέκονται στη συγκεκριμένη υπόθεση. Θα πρέπει να ξέρετε ότι ο κ. Μπλάτερ δεν… χορεύει στο γραφείο του αυτή τη στιγμή».

«Οι κατηγορούμενοι Τζέφρι Γουέμπ και Τζακ Γουόρνερ – νυν και πρώην πρόεδροι της CONCACAF με έδρα τις ΗΠΑ – είναι μεταξύ των μελών που χρεώνονται τα αδικήματα του εκβιασμού και δωροδοκίας».

«Για άλλη μία φορά η FIFA υποφέρει από τέτοιου είδους καταστάσεις».

«Δεν υπάρχει περίπτωση να αναβληθεί το συνέδριο της FIFA ή οι εκλογές». 

«Η FIFA δεν θεωρεί πως πρέπει να υπάρξει εκ νέου ψηφοφορία για τα Μουντιάλ του 2018 και του 2022, αφού θα γίνουν στη Ρωσία και το Κατάρ».

«Αυτή είναι καλή εξέλιξη για τη FIFA και σχετίζεται άμεσα με την προσπάθεια για μεταρρυθμίσεις που έχουν ως στόχο να πλήξουν τη διαφθορά στο ποδόσφαιρο».

Η λίστα ιστολογioν