Ο "στρατηγός" του ελληνικού ποδοσφαίρου Μίμης Δομάζος είναι -για πολλούς- ο κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστής του 20ου αιώνα, συγκαταλέγεται στους 100 δημοφιλέστερους Έλληνες (!), το καλύτερο 10αρι των γηπέδων με τις μαγικές ασίστ, ένας πραγματικός μύθος της στρογγυλής θεάς!
Ο Μίμης Δομάζος το απόγευμα της Δευτέρας (21/11) παρουσίασε το βιβλίο του "Μυστικά και αποκαλύψεις" στη Χαλκίδα, σε μία εκδήλωση που έγινε στο Θέατρο Παπαδημητρίου.
Την ...έκπληξη έκανε ο ίδιος ο Δομάζος, που παρέδωσε τιμητική πλακέτα -για την προσφορά του στο ποδόσφαιρο- στον πρόεδρο της ΕΠΣΕ Γιάννη Παπακωνσταντίνου (φωτό δεξιά).
Φυσικά για τον Μίμη Δομάζο δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις και οι κουβέντες του Σούλη Παππά που κάθισε δίπλα του στο πάνελ (φωτό πάνω δεξιά) ήταν ενδεικτικές:
"Ο Δομάζος δεν περιγράφεται με λόγια, ήταν μία ποδοσφαιρική ιδιοφυϊα. Πραγματικός στρατηγός, απλησίαστος, ασυμβίβαστος με την ήττα. Όσα έβλεπες από τον Δομάζο ήταν μία θαυμάσια, ανεπανάληπτη εικόνα. Έπαιξα αντίπαλός του σε περίπου 15 παιχνίδια. Στο πρώτο παιχνίδι Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός στη Λεωφόρο κλήθηκα να τον μαρκάρω. Να μαρκάρω τον δάσκαλό μου, το ίνδαλμά μου. Από σεβασμό και μόνο τα μαρκαρίσματά μου ήταν ...βελούδινα. Παρόλα αυτά κατάφερα να τον περιορίσω. Βγαίνοντας από το γήπεδο με φώναξε. Του είπα "Ναι, κύριε Μίμη..!" Και μου λέει: "Πρώτη φορά αντίπαλος με έπαιξε τόσο καθαρά και τίμια". Μίμη Δομάζο σ' ευχαριστούμε που υπάρχεις..." κατέληξε ο Σούλης Παππάς.
Για το "φαινόμενο" Δομάζος μίλησαν και ο Δήμαρχος Χρήστος Παγώνης, αλλά και ο αντιπεριφερειάρχης Φάνης Σπανός.
Ο Χρήστος Παγώνης ανέφερε ότι τα ένδοξα χρόνια του Δομάζου σπαταλούσε το χαρτζιλίκι του στο ...τρένο για να βρεθεί από τη Χαλκίδα στο σταθμό Λαρίσης και από 'κει στη Λεωφόρο για να θαυμάσει τον "στρατηγό" της μπάλας.
Απ' τη μεριά του ο Φάνης Σπανός είπε: "Η δική μου γενιά πρόλαβε τον Γκάλη, αλλά όχι τον Δομάζο. Δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα στη ζωή. Βλέπω καμιά φορά μπάλα με τον πατέρα μου. Και όταν του λέω για έναν ποδοσφαιριστή "κοίτα τί έκανε ο παιχταράς", μου απαντάει: "Δεν είδες τον Δομάζο, γι' αυτό ενθουσιάζεσαι εύκολα".
"Παρών" στην εκδήλωση ήταν και ο πολύπειρος δημοσιογράφος Ανδρέας Μπόμης, ο εκδότης του βιβλίου Άρης Ξηντάρας, σύσσωμο το ΔΣ της ΕΠΣΕ (Ψαθάς, Παπαδάκης, Πίσχινας, Ρέτσας, Αλαφάκης, Δαφνής, Τσεκούρας) και του ΑΟ Χαλκίς (προεξέχοντος του προέδρουΓιάννη Ελευθεριάδη), ο πρόεδρος των διαιτητών της Εύβοιας Λευτέρης Φανός και ο ΕυβοιώτηςΒασίλης Καμπούρης (βοηθός διαιτητή Super League), ο προπονητής της Αρτάκης και πρόεδρος των προπονητών Εύβοιας Παναγιώτης Τοκπασίδης και ο γραμματέας Παντ. Κεβρεκίδης, ο πρόεδρος του Βυζαντίου Ν. Πύργου και προσωπικός φίλος του Δομάζου Κώστας Μασουρίδης κ.α.
Ο Ανδρέας Μπόμης ανέφερε ότι κάποια στιγμή πιο παλιά ρώτησε τον Μίμη Δομάζο ποια ήταν η πιο άσχημη και η πιο καλή στιγμή στην καριέρα του και ο "στρατηγός" απάντησε: "Η πιο άσχημη ήταν όταν χάσαμε στο Γουέμπλεϊ και η πιο καλή όταν πατήσαμε στο Γουέμπλεϊ". Όπως επίσης ο Μπόμης εξιστόρησε το ...πώς η "μεγάλη κυρία" Γιουβέντους πήγε να αρπάξει από τον ΠΑΟ τον Δομάζο, αλλά ο Ματζαβελάκης άναψε κόκκινο λέγοντας "ΟΧΙ" στους Ιταλούς. "Αν δώσουμε τον Δομάζο ο κόσμος θα γκρεμίσει τη Λεωφόρο" αποφάνθηκε.
Όσο για τον Μίμη Δομάζο είπε μεταξύ άλλων: "Το ποδόσφαιρο θέλει θυσίες. Εγώ όταν έπαιζα μπάλα κοιμόμουν από τις 7. Το απόγευμα, όχι το πρωί. Αλλά όταν ήταν να παίξουμε με τον Ολυμπιακό, δεν μπορούσα να κλείσω μάτι όλη την εβδομάδα. Σκεφτόμουν ποιοι και πόσοι θα με ...κλείνουν και σχεδίαζα τρόπους για να ξεμαρκάρομαι, αλλά και να σκοράρω. Έζησα πολλά στο ποδόσφαιρο, αγωνίστηκα απέναντι σε όλα τα μεγαθήρια όπως οι Πελέ, Κρόιφ, Εουσέμπιο, Μπεκενμπάουερ και άλλοι... Δεν τους φοβόμουν. Αυτοί με φοβόντουσαν. Η μπάλα είναι θεά. Είχα 536 συμμετοχές. Μακάρι να βρεθεί κάποιος και να σπάσει αυτό το ρεκόρ".
http://www.egnomi.gr/