Το 20ό Παγκόσμιο Κύπελλο πλησιάζει (12 Ιουνίου-13 Ιουλίου). Οι εθνικές ομάδες προετοιμάζονται για το κορυφαίο ποδοσφαιρικό ραντεβού που αναμένεται να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον. Το Dailygoal.gr παρουσιάζει αναλυτικά τον κάθε όμιλο. Τα δυνατά και αδύνατα σημεία της κάθε ομάδας, τα μεγάλα αστέρια, το πρόγραμμα και ό,τι πρέπει να γνωρίζει ο φίλαθλος για τους 32 μονομάχους.
5ος ΟΜΙΛΟΣ: Ελβετία, Γαλλία, Εκουαδόρ, Ονδούρα.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
15 Ιουνίου, 19:00 Eλβετία-Eκουαδόρ (Μανέ Γκαρίντσα)
15 Ιουνίου, 22:00 Γαλλία-Ονδούρα (Μπέιρα Ρίο)
20 Ιουνίου, 22:00 Eλβετία-Γαλλία (Αρένα Φόντε Νόβα)
21 Ιουνίου, 01:00 Ονδούρα-Eκουαδόρ (ΑρέναΜπαϊσάδα)
25 Ιουνίου, 23:00 Ονδούρα-Eλβετία (Αρένα Αμαζόνια)
25 Ιουνίου, 23:00 Eκουαδόρ-Γαλλία (Μαρακανά)
ΕΛΒΕΤΙΑ: Φαβορί για... τη δεύτερη θέση
Η ομάδα του Ότμαρ Χίντσφελντ προκρίθηκε ως πρώτη του ομίλου της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου ξεπερνώντας σχετικά εύκολα το εμπόδιο των αντιπάλων της. Πηγαίνει στη Βραζιλία με στόχο να αποτελέσει την ευχάριστη έκπληξη του τουρνουά σε έναν αν μη τι άλλο βατό όμιλο, όπου δεσπόζει φυσικά το όνομα της πάντα ισχυρής Γαλλίας.
Αμφίρροπος παρουσιάζεται ο 5ος όμιλος. Με εξαίρεση τη Γαλλία που δείχνει να έχει έστω κι ένα μικρό προβάδισμα οι υπόλοιπες τρεις (Ελβετία, Εκουαδόρ, Ονδούρα) δείχνουν να είναι περίπου ίδιας δυναμικότητας. Η Ελβετία σε τελική φάση συμμετέχει για 3η συνεχή φορά. Διαθέτει μία μοντέρνα ομάδα με αρίστη φυσική κατάσταση, αλλά βεβαίως όχι μεγάλο ταλέντο. Καλύτερος παίκτης της είναι ο ακραίος μέσος της Μπάγερν Σερντάν Σακίρι.
Έχει δυνατή άμυνα, ισχυρό κέντρο, αλλά δεν φτάνει εύκολα στο γκολ κι αυτό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να λύσει ο εκλέκτοράς της. Πάντως έχει τα φόντα να διεκδικήσει τη δεύτερη θέση στο γκρουπ.
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΒΕΤΙΑΣ
Πρωτεύουσα: Βέρνη
Επίσημες γλώσσες: Γερμανικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Ραϊτορομανικά
Πολίτευμα: Ομοσπονδιακή Κοινοβουλευτική Άμεση Δημοκρατία
Ομοσπονδιακό Συμβούλιο: Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ (Πρόεδρος)
Αντιπρόεδρος: Σιμονέτα Σομαρούνγκα
Πληθυσμός: 7.700.200
Τίτλοι:-
Συμμετοχές σε Μουντιάλ: 10 (1934, 1938, 1950, 1954, 1962, 1966, 1994, 2006, 2010, 2014)
Μεγαλύτερη Νίκη: 9-0 τη Λιθουανία (1924)
Μεγαλύτερη Ήττα: 9-0 από Ουγγαρία (1911)
Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ
Τερματοφύλακες: Ντιέγκο Μπενάλιο (Βόλφσμπουργκ), Ρομάν Μπιρκί (Γκράσχοπερ), Γιαν Ζόμερ (Βασιλεία).
Αμυντικοί: Γιοάν Τζουρού (Αμβούργο), Μίχαελ Λανγκ (Γκρασχόπερ), Στέφαν Λιχτστάινερ (Γιουβέντους), Ρικάρντο Ροντρίγκες (Βόλφσμπουργκ), Φαμπιάν Σαρ (Βασιλεία), Φίλιπ Σεντέρος (Βαλένθια), Στιβ φον Μπέργκεν (Γιουνγκ Μπόις), Ρέτο Ζίγκλερ (Σασουόλο).
Μέσοι: Τρανκουίλο Μπαρνέτα (Άιντραχτ Φρανκφούρτης), Βαλόν Μπεχράμι (Νάπολι), Μπλερίμ Τζεμαϊλί (Νάπολι), Ζέλσον Φερνάντες (Φράιμπουργκ), Γιοκάν Ινλέρ (Νάπολι), Τζερντάν Σακίρι (Μπάγερν Μονάχου), Βάλεντιν Στόκερ (Βασιλεία), Γκρανίτ Τσάκα (Γκλάντμπαχ).
Επιθετικοί: Γιόσιπ Ντέρμιτς (Νυρεμβέργη), Μάριο Γκαβράνοβιτς (Ζυρίχη), ΑντμίρΜεχμεντί (Φράιμπουργκ), Χάρις Σεφέροβιτς (Ρεάλ Σοσιεδάδ).
Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο Γερμανός 65χρονος (12/01/1949) Ότμαρ Χίτσφελντ συμμετέχει για δεύτερη φορά σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Στο Μουντιάλ του 2010 η ομάδα του δεν κατάφερε να περάσει στους ομίλους. Μέτα το τέλος του θεσμού ανακοίνωσε ότι θα τελειώσει την προπονητική του καριέρα. Ο επόμενος τεχνικός της Ελβετίας θα είναι ο Βόσνιος, με ελβετικό διαβατήριο, Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς.
ΓΑΛΛΙΑ: Να αποδείξει την ανωτερότητά της
Πέρασε «μαύρες στιγμές» η Εθνική Γαλλίας έως ότου μπορέσει να προκριθεί, έστω και δια μέσω των μπαράζ στο 20ό Μουντιάλ. Τώρα η ομάδα του Ντιντιέ Ντεσάν ευελπιστεί ότι θα μπορέσει να παρουσιάσει ένα διαφορετικό πρόσωπο ώστε να ξεχάσει ο κόσμος τι έγινε.
Πριν από τέσσερα χρόνια οι Τρικολόρ είχαν άλλου είδους προβλήματα (πειθαρχικά τότε) που την έφεραν αρκετά γρήγορα εκτός διοργάνωσης. Ο Ντεσάν θεωρεί ότι αυτή τη φορά τα πράγματα θα είναι εντελώς διαφορετικά και οι ποδοσφαιριστές θα είναι προσηλωμένοι στα αγωνιστικά τους καθήκοντα. Λογικά είναι το φαβορί του ομίλου της ... Ταλέντο διαθέτει, δύναμη επίσης. Στοιχεία που μπορεί να τη φέρουν αρκετά ψηλά. Ο Φρανκ Ριμπερί αδιαμφισβήτητα θα είναι ο μεγάλος απών καθώς δεν κατάφερε να ξεπεράσει τον τραυματισμό που τον ταλαιπωρούσε εδώ και καιρό.
Στο κέντρο θα βρίσκεται ο ιδιαίτερα ταλαντούχος χαφ Πολ Πογκμπά της Γιουβέντους, παίκτης που όλοι περιμένουν να λάμψει στο Μουντιάλ. Μπροστά ο δυνατός Καρίμ Μπενζεμά, που με την εκτελεστική του δεινότητα αναμένεται να βοηθήσει στο έπακρο τους Τρικολόρ.
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ
Πρωτεύουσα: Παρίσι
Επίσημη γλώσσα: Γαλλικά
Πολίτευμα: Ημιπροεδρική Δημοκρατία
Πρόεδρος: Φρανσουά Ολάντ
Πρωθυπουργός: Μανουέλ Βάλς
Πληθυσμός: 62.793.432
Τίτλοι: 1 Μουντιάλ (1998), 2 Ευρωπαϊκά (1984, 2000), 2 Συνομοσπονδιών (2001, 2003)
Συμμετοχές σε Μουντιάλ:14 (1930, 1934, 1938, 1954, 1958, 1966, 1978, 1982, 1986, 1998, 2002, 2006, 2010, 2014). Το 1950 είχε δικαίωμα συμμετοχής όμως τελικά δεν αγωνίστηκε.
Μεγαλύτερη Νίκη: 10-0 με Αζερμπαϊτζάν (1995)
Μεγαλύτερη Ήττα: 17-1 από τη Δανία (1908)
Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ
Τερματοφύλακες: Ούγκο Γιορίς (Τότεναμ), Στεφάν Ρουφιέ (Σεντ Ετιέν), Μικαέλ Λαντρό (Μπαστιά).
Αμυντικοί: Ματιέ Ντεμπισί (Νιούκαστλ), Λούκας Ντινιέ (Παρί Σεν Ζερμέν), Πατρίς Εβρά (Μαν. Γιουνάιτεντ), Λοράν Κοσιελνί, Μπακαρί Σανιά (Άρσεναλ), Ελιακίμ Μανγκαλά (Πόρτο), Μαμαντού Σακό (Λίβερπουλ), Ραφαέλ Βαράν (Ρεάλ Μαδρίτης).
Μέσοι: Γιοάν Καμπάιγ, Μπλεζ Ματουϊντί (Παρί Σεν Ζερμέν), Κλεμάν Γκρενιέ (Λιόν), Πολ Πογκμπά (Γιουβέντους), Ρίο Μαβουμπά (Λιλ), Μούσα Σισοκό (Νιούκαστλ), Ματιέ Βαλμπουενά (Μαρσέιγ).
Επιθετικοί: Καρίμ Μπενζεμά (Ρεάλ Μαδρίτης), ΟλιβιέΖιρού (Άρσεναλ), Αντουάν Γκριεζμάν (Ρεάλ Σοσιεδάδ), Φρανκ Ριμπερί (Μπάγερν), Λοΐκ Ρεμί (Νιούκαστλ).
Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: O 45χρονος (15/10/1968) Ντιντιέ Ντεσάν έχει επωμιστεί το δύσκολο ρόλο να οδηγήσει τους Τρικολόρ στην επόμενη φάση του Μουντιάλ. Αυτή θα είναι η πρώτη του συμμετοχή ως τεχνικός σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Πάντως ως παίκτης έχει στεφθεί πρωταθλητής κόσμου το 1998.
ΕΚΟΥΑΔΟΡ: Για το θαύμα της πρόκρισης
Η ομάδα του Ισημερινού πηγαίνει σε αυτό το Μουντιάλ ούσα σε μία από τις χειρότερες περιόδους της ιστορίας της. Η έλλειψη οργάνωσης, ταλέντου αλλά και διάφορες ατυχείς συγκυρίες δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για υψηλούς στόχους στο συγκρότημα του Ρεϊνάλντο Ρουέβα Ριβέρα (πτυχία γυμναστικής ακαδημίας).
Επιθετική ομάδα, με ορισμένους αρκετά καλούς, αλλά πάσχει από οργάνωση και γενικά από προγραμματισμό. Κι αυτό είναι κάτι που βασανίζει τον Κολομβιανό προπονητή, ο οποίος προσπαθεί να βρει την καλύτερη λύση.
Έπειτα κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει πως τον Ιούλιο του 2013 στο Κατάρ έχασε την ζωή του ο σπουδαίος επιθετικός, Κριστιάν Μπενίτες και δεν αποκλείεται να είναι επηρεασμένοι οι παίκτες. Το Εκουαδόρ με τα σημερινά δεδομένα δεν προβλέπεται σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές να περάσει στο δεύτερο γύρο. Αν το πετύχει θα έχει πραγματοποιήσει μία σπουδαία επιτυχία.
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Πρωτεύουσα: Κίτο
Επίσημη γλώσσα: Ισπανικά
Πολίτευμα: Προεδρική Δημοκρατία
Πρόεδρος: Ραφαέλ Κορέα
Αντιπρόεδρος: Λενίν Μορένο
Πληθυσμός: 14.573.101
Τίτλοι: 1 Παναμερικανικό (2007)
Συμμετοχές σε Μουντιάλ: 3 (2002, 2006, 2014)
Μεγαλύτερη Νίκη: 6-0 κατά Περού (1975)
Μεγαλύτερη Ήττα: 12-0 από την Αργεντινή (1942)
Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ
Τερματοφύλακες: Μάξιμο Μπανγκέρα (Μπαρσελόνα), Αντριάν Μπόνε (Ελ Νασιονάλ), Αλεξάντερ Ντομίνγκες (Λίγκα ντε Κίτο).
Αμυντικοί: Γκάμπριελ Ατσιλιέρ (Εμελεκ), Βάλτερ Αγιοβί (Πατσούκα), Όσκαρ Μπάγκι (Εμελεκ), ΦρίκσονΕράσο (Φλαμένγκο), Χόρχε Γουάγουα (Εμελεκ), Χουάν Κάρλος Παρέδες (Μπαρσελόνα, Εκουαδόρ).
Μέσοι: Σεγούνδο Καστίγιο (Αλ Χιλάλ), Κάρλος Γρουέσο (Στουτγγάρδη), Ρενάτο Ιμπάρα (Φιτέσε), Φιντέλ Μαρτίνες (Τιχουάνα), Κρίστιαν Νομπόα (Ντιναμό Μόσχας), Λουίς Σαριτάμα (Μπαρσελόνα), Αντόνιο Βαλένσια (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Έντισον Μέντες (Σάντα Φε).
Επιθετικοί: Χάιμε Αγιοβί (Τιχουάνα), Φελίπε Καϊσέδο (Αλ Τζαζίρα), Τζέφερσον Μοντέρο (Μορέλια), Χοάο Ρόχας (Μορέλια), Ενέρ Βαλένσια (Πατσούκα), Μίκαελ Αρόγιο (Ατλάντε).
Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο Ρεϊνάλντο Ρουέντα, 57 ετών (16/04/1957), έχει στόχο να περάσει ο Ισημερινός στην επόμενη φάση. Ο Κολομβιανός τεχνικός έχει πείρα σε Μουντιάλ, καθώς καθόταν στον πάγκο της Ονδούρας το 2010.
ΟΝΔΟΥΡΑ: Αχίλλειος πτέρνα η άμυνά της
Τρίτη συμμετοχή για την εθνική ομάδα της Ονδούρας σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου και δεύτερη συνεχόμενη. Πριν από τέσσερα χρόνια, στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής, είχε φύγει δίχως να μπορέσει να σημειώσει ούτε ένα τέρμα.
Σε αυτήν τη διοργάνωση ευελπιστεί ότι θα μπορέσει να πετύχει κάτι περισσότερο. Ποντάρει πολλά στον πανύψηλο (1,87μ.) επιθετικό της, Τζέρι Μπένγκτον ο οποίος στα 12 παιχνίδια της προκριματικής φάσης πέτυχε 9 γκολ συμβάλλοντας ουσιαστικά στην πρόκριση. Αν τώρα καταφέρει να κρατήσει μία καλή ισορροπία στην αμυντική της λειτουργία τότε μπορεί να πολεμήσει για την δεύτερη θέση, ειδάλλως θα αποκλειστεί ξανά νωρίς.
Πιθανότατα ο προπονητής της, Λουίς Φερνάντο Σουάρεθ, oοποίος στην ποδοσφαιρική του καριέρα αγωνίζονταν ως αμυντικός πασχίζει να παρουσιάσει μία ισχυρή οπισθοφυλακή.
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΟΝΔΟΥΡΑΣ
Πρωτεύουσα: Τεγουσιγάλπα
Επίσημη γλώσσα: Ισπανικά
Πολίτευμα: Προεδρική Δημοκρατία
Πρόεδρος: Χουάν Ορλάντο Ερνάντες
Αντιπρόεδρος: Μαρία Αντονιέτα ντε Μπογράν
Πληθυσμός: 7.792.854
Τίτλοι: 1 Concacaf Gold Cup (1981)
Συμμετοχές σε Μουντιάλ: 3 (1982, 2010, 2014)
Μεγαλύτερη Νίκη: 13-0 με Νικαράγουα (1946)
Μεγαλύτερη Ήττα: 10-1 από Γουατεμάλα (1921)
Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ
Τερματοφύλακες: Μάξιμο Μπανγκέρα (Μπαρσελόνα), Αντριάν Μπόνε (Ελ Νασιονάλ), Αλεξάντερ Ντομίνγκες (Λίγκα ντε Κίτο).
Αμυντικοί: Γκάμπριελ Ατσιλιέρ (Εμελεκ), Βάλτερ Αγιοβί (Πατσούκα), Όσκαρ Μπάγκι (Εμελεκ), Φρίκσον Εράσο (Φλαμένγκο), Χόρχε Γουάγουα (Εμελεκ), Χουάν Κάρλος Παρέδες (Μπαρσελόνα, Εκουαδόρ).
Μέσοι: Σεγούνδο Καστίγιο (Αλ Χιλάλ), Κάρλος Γρουέσο (Στουτγγάρδη), Ρενάτο Ιμπάρα (Φιτέσε), Φιντέλ Μαρτίνες (Τιχουάνα), Κρίστιαν Νομπόα (Ντιναμό Μόσχας), Λουίς Σαριτάμα (Μπαρσελόνα), Αντόνιο Βαλένσια (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Έντισον Μέντες (Σάντα Φε).
Επιθετικοί: Χάιμε Αγιοβί (Τιχουάνα), Φελίπε Καϊσέδο (Αλ Τζαζίρα), Τζέφερσον Μοντέρο (Μορέλια), Χοάο Ρόχας (Μορέλια), Ενέρ Βαλένσια (Πατσούκα), Μίκαελ Αρόγιο (Ατλάντε).
Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο Λουίς Φερνάντο Σουάρεθαπό την Κολομβία (54 ετών, 23/12/1959) με πείρα από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 με την ομάδα του Εκουαδόρ, έχει στόχο να οδηγήσει την Ονδούρα στην επόμενη φάση. Πάντως, έως τώρα τα έχει καταφέρει σχετικά καλά αφού με τους ΛΑΤΡΙ, όπως αποκαλούν χαϊδευτικά τους παίκτες του Εκουαδόρ, έχει φτάσει στους «16» το 2006.