O KAIΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ

1

eraspor

Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 6ος όμιλος: Ο Μέσι και οι λοιπές δυνάμεις

Το 20ό Παγκόσμιο Κύπελλο πλησιάζει (12 Ιουνίου-13 Ιουλίου). Οι εθνικές ομάδες προετοιμάζονται για το κορυφαίο ποδοσφαιρικό ραντεβού που αναμένεται να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον. Το Dailygoal.gr παρουσιάζει αναλυτικά τον κάθε όμιλο. Τα δυνατά και αδύνατα σημεία της κάθε ομάδας, τα μεγάλα αστέρια, το πρόγραμμα και ό,τι πρέπει να γνωρίζει ο φίλαθλος για τους 32 μονομάχους.
6ος ΟΜΙΛΟΣ: Αργεντινή, Νιγηρία, Βοσνία, Ιράν

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
16 Ιουνίου, 01:00 Αργεντινή-Βοσνία (Μαρακανά)
16 Ιουνίου, 22:00 Ιράν-Νιγηρία (Αρένα Μπαϊσάντα)
21 Ιουνίου, 19:00 Αργεντινή-Ιράν (Μινεϊράο)
22 Ιουνίου, 01:00 Νιγηρία-Βοσνία (Αρένα Παντανάλ)
25 Ιουνίου, 19:00 Νιγηρία-Αργεντινή(Μπέιρα Ρίο)
25 Ιουνίου, 19:00 Βοσνία-Ιράν(Αρένα Φόντε Νόβα)

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Πανδαισία αστέρων

Πριν από τέσσερα χρόνια στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νοτίου Αφρικής η Αργεντινή είχε φύγει αρκετά νωρίς, τερματίζοντας στην 5η θέση. Άλλαξε προπονητή και τώρα με τον Αλεχάνδρο Σαμπέγια στο «τιμόνι της» θέλει να πρωταγωνιστήσει.
Ποδοσφαιριστές αξίας διαθέτει με πρώτο και καλύτερο τον Λιονέλ Μέσι. Δίπλα του υπάρχουν οι εξίσου σπουδαίοι ΑνχελΝτι Μαρία, Εσεκιέλ Λαβέτσι και Σέρχιο Αγουέρο. Παίκτες που μπορούν να φέρουν τα πάνω-κάτω απέναντι στον κάθε αντίπαλο. Ο Σαμπέγια προσπαθεί να δυναμώσει την αμυντική λειτουργία της Αργεντινής που είχε ορισμένες αδυναμίες. Αν το πετύχει, τότε η Αργεντινή θα σαλπάρει για να φθάσει πολύ ψηλά.

Άλλωστε δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας ότι είναι η μόνη εθνική ομάδα που έχει κατακτήσει κάθε είδους επίσημη διοργάνωση της FIFA σε εθνικό επίπεδο. Τερματοφύλακας αναμένεται να είναι ο Ρομέρο. Στην άμυνα η τετράδα θα αποτελείται από τους Ζαμπαλέτα, Μεσκεράνο, Γκαράι, Ρόχο. Στο κέντρο θα είναι οι: Ντι Μαρία, Φερνάντο Γκάγκο  Μάξι Ροντρίγκες και Μπίλια. Και στην επίθεση οι Μέσι και Αγκουέρο.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ


Πρωτεύουσα: Μπουένος Αϊρες
Επίσημη γλώσσα: Ισπανικά
Πολίτευμα: Ομοσπονδιακή Προεδρική Δημοκρατία
Πρόεδρος: Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ
Αντιπρόεδρος: Αμάδο Μπούντου
Πληθυσμός: 41.660.417
Τίτλοι: Παγκόσμια Κύπελλα 2 (1978, 1986), 14 Κόπα Αμέρικα (1921, 1925, 1927, 1929, 1937, 1941, 1945, 1946, 1947, 1955, 1957, 1959, 1991, 1993), 1 Συνομοσπονδιών (1992)
Συμμετοχές σε Μουντιάλ: 16 (1930, 1934, 1958, 1962, 1966, 1974, 1978, 1982, 1986, 1990, 1994, 1998, 2002, 2006, 2010, 2014)
Μεγαλύτερη Νίκη: 12-0 το Εκουαδόρ (1942)
Μεγαλύτερη Ήττα: 5-0 από Κολομβία (1993)

Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Τερματοφύλακες: Σέρχιο Ρομέρο (Μονακό), Mαριάνο Αντούχαρ (Κατάνια), Αγκουστίν Οριόν (Μπόκα Τζούνιορς).
Αμυντικοί: Eζεκίελ Γκαράι (Μπενφίκα), Φεδερίκο Φερνάντες (Νάπολι), Πάμπλο Ζαμπαλέτα (Μάντσεστερ Σίτι), Μάρκος Ρόχο (Σπόρτινγκ), Χοσέ Μαρία Μπασάντα (Μοντερέι), Ούγκο Καμπανιάρο (Ίντερ), Mάρτον Ντεμικέλις (Μάντσεστερ Σίτι).
Μέσοι: Φερνάντο Γκάγκο (Μπόκα Τζούνιορς), Λούκας Μπίλια (Λάτσιο), Χαβιέρ Μαστσεράνο (Μπαρτσελόνα), Άνχελ ντι Μαρία (Ρεάλ Μαδρίτης), Μάξι Ροντρίγκες (Νιούελς Ολντ Μπόις), Ρίκι Άλβαρες (Ίντερ), Αουγκούστο Φερνάντες (Θέλτα), Έντσον Πέρες (Μπενφίκα).
Επιθετικοί: Σέρχιο Αγκουέρο (Μάντσεστερ Σίτι), Λιονέλ Μέσι (Μπαρτσελόνα), Γκονσάλο Ιγκουαΐν (Νάπολι), Εζεκίελ Λαβέτσι (Παρί Σεν Ζερμέν), Ροντρίγκο Παλάσιο (Ίντερ).

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο Αλεχάντρο Σαμπέγια στα 59 του (05/11/54) έπεσε κατευθείαν στα βαθιά. Δύο χρόνια στην Εστουντιάντες και από εκεί στην Μπιανκοσελέστε. Πήρε εύκολα την πρόκριση στο Μουντιάλ και στοχεύει ψηλά.
ΝΙΓΗΡΙΑ: Σούπερ Αετοί για χαμηλές πτήσεις
Μια από τις ομάδες της Αφρικής με αρκετές συμμετοχές στα Παγκόσμια Κύπελλα, η ελπίδα της αφρικανικής ηπείρου για διάκριση, μαζί φυσικά με την Ακτή Ελεφαντοστού.
Οι Σούπερ Αετοί από το 1994 που εμφανίσθηκαν για πρώτη φορά σε τελική φάση, πήραν... φόρα και έκτοτε, με εξαίρεση μία το 2006, δίνουν συνεχώς το παρών. Τώρα στον όμιλο με Αργεντινή, Ιράν και Βοσνία έχει κάθε λόγο να αισιοδοξεί ότι μπορεί να διεκδικήσει πίσω από την ομάδα του Μέσι, τη δεύτερη θέση απέναντι στις άλλες δύο χώρες και γιατί όχι να υπερισχύσει. Μεγάλους παίκτες πλέον δεν διαθέτει, αφού το πιο γνωστό όνομα είναι ο χαφ της Τσέλσι, Τζον Ομπι Μικέλ.

Παρόλα αυτά δεν μπορούμε να υποβαθμίσουμε τους υπόλοιπους παίκτες, καθώς στο ρόστερ υπάρχουν και οι Πίτερ Οντεμβίνγκι, Τζόζεφ Γιόμπο και Έφε Άμπροουζ, που μπορούν να ανεβάσουν επίπεδο την Νιγηρία. Η άμυνα της είναι αρκετά σκληρή, το κέντρο έχει παίκτες που τρέχουν συνέχεια, ενώ η επίθεσή της δεν σκοράρει τακτικά. 

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΝΙΓΗΡΙΑΣ


Πρωτεύουσα: Αμπούτζα
Επίσημη γλώσσα: Αγγλικά
Πολίτευμα: Ομοσπονδιακή Προεδρική Δημοκρατία
Πρόεδρος: Γκούντλακ Τζόναθαν
Αντιπρόεδρος: Ναμάντι Σάμπο
Τίτλοι: 3 Κύπελλα Αφρικής (1980, 1994, 2013), 1 Ολυμπιακό (1996)
Συμμετοχές σε Μουντιάλ: 5 (1994, 1998, 2002, 2010, 2014)
Μεγαλύτερη Νίκη: 10-1 το Μπενίν (1959)
Μεγαλύτερη Ήττα: 7-0 από Γκάνα (1955)

Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Τερματοφύλακες: Βίνσεντ Ενγεάμα (Λιλ), Όστιν Ετζίντε (Χάποελ Μπερ Σεβά), Τσιγκότζι Αγκμπίμ (Γκόμπε Γιουνάιτεντ). 
Αμυντικοί: Έλντερσον Ετσιεζίλε (Μονακό), Έφε Άμπροουζ (Σέλτικ), Γκόντρεϊ Ομποαμπόνα (Ρίζεσπορ), Αζουμπουίκε Εγκουέκουε (Γουόρι Γουλβς), Κένεθ Ομερούο (Μίντλεσμπρο), Τζούγουον Οσανίγουα (Ασντόντ), Τζόζεφ Γιόμπο (Νόριτς), Κούνλε Οντουνλάμι (Σάνσαϊν Σταρς). 
Μέσοι: Τζον Όμπι Μίκελ (Τσέλσι), Ραμόν Αζέζ (Αλμερία), Ογκένι Ονάζι (Λάτσιο), Ρέουμπεν Γκάμπριελ (Μπέβερεν), Μισέλ Μπατατούντε (Βόλιν Λουτσκ). 
Επιθετικοί: Αχμέντ Μούσα (ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Σόλα Αμεόμπι (Νιούκαστλ), Εμανουέλ Εμενίκε (Φενέρμπαχτσε), Πίτερ Οντεμβίνγκι (Στόουκ), Μάικλ Ουτσέμπο (Σερκλ Μπριζ), Βίκτορ Μόουζες (Λίβερπουλ), Ούτσε Νουοφόρ (Χέρενφεϊν).

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: O 52χρονος (23/01/62) Στέφεν Κέσι πάει για πρώτη φορά σε τελικά Μουντιάλ. Έχει προπονήσει μόνο αφρικανές εθνικές (Τόγκο, Μάλι, Νιγηρία), ωστόσο επιτυχίες έχει δει μόνο με τη Νιγηρία, καθώς εκτός της πρόκρισης για το Παγκόσμιο της Βραζιλίας, έχει κατακτήσει και το Copa Africa 2013.


ΙΡΑΝ: Να πέσει με ψηλά το κεφάλι

Θα δώσει το παρόν της για 4η φορά σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου η εθνική ομάδα του Ιράν. Άγνωστη σχετικά ομάδα, δίχως το σπουδαίο όνομα. Ξεχωρίζει απλά ο Ασκάν Ντεζαγκά μέσος που αγωνίζεται στην αγγλική Φούλαμ. Ο προπονητής της, πολύγλωσσος (ομιλεί απταίστως 6 γλώσσες) , Πορτογάλος Κάρλος Κεϊρός προσπαθεί να παρουσιάσει μία δυνατή ομάδα, ώστε να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες της κορυφαίας διοργάνωσης.
Μια ομάδα όπως το Ιράν μπορεί να μην αισθάνεται την πίεση του πρωταθλητισμού, όμως αυτομάτως, και λόγω άγνοιας κινδύνου που τη διακατέχει, την καθιστά απρόβλεπτη και συνεπώς επικίνδυνη για όποιον την υποτιμήσει... Μια πρόκριση στους «16» θα αποτελέσει, χωρίς αμφιβολία, ένα από τα... ποδοσφαιρικά θαύματα της σύγχρονης ιστορίας των Παγκοσμίων Κυπέλλων.
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΝ

Πρωτεύουσα: Τεχεράνη
Επίσημη γλώσσα: Περσικά
Πολίτευμα: Ισλαμική Δημοκρατία
Υπέρτατος ηγέτης: Αλί Χαμεϊνί
Πρόεδρος: Χασάν Ρουχανί
Πληθυσμός: 66.429.284
Τίτλοι: 3 Ασιατικά πρωταθλήματα (1968, 1972, 1976)
Συμμετοχές σε Μουντιάλ: 4 (1978, 1998, 2006, 2014)
Μεγαλύτερη Νίκη: 19-0 το Γκουάμ (2000)
Μεγαλύτερη Ήττα: 5-0 από την Ν. Κορέα (1958)

Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Τερματοφύλακες: Ραχμάνε Αχμαντί (Σεπαχάν), Αλιρεζά Χαγιγί (Σπόρτινγκ Κοβίλια), Ντανιέλ Νταβαρί (Μπράουνσβαϊγκ). 
Αμυντικοί: Τζαλάλ Χοσεϊνί, Χοσέιν Μαχινί και Μεχτάαντε Πουλαντί (Περσέπολις), Χασέμ Μπεϊκζαντέ και Αμιρχοσέιν Σαντεγί (Εστεγκχλάν), Πεϊζμάνε Μονταζερί (ΟυμΣαλάλ), Αχμάντε Αλεμενέ (ΝαφτΤεχράν), Στέβεν Μπεϊτασούρ (Βανκούπερ Γουάιτκαπς). 
Μέσοι: Αντρανίκ Τεϊμουριάν (Εστεγκχλάν), Τζαβάντε Νεκουνάμ (Αλ-Κουβέιτ), Γοασέμε Χαταντιφάρ (ΖομπΑχάν), Μπαχτιάρ Ραχμανί (Φουλάντ), Ρεζά Χαγιγί (Περσέπολις), Εχσάνε Χαζσαφί (Σεπαχάν).
Επιθετικοί: Ρεζά Κουτσανεζάντ (Τσάρλτον), Χοσρό Χεϊνταρί (Εστεγκχλάν), Αλιρεζά Τζαχανμπάχς (Νάιμεχεν), Μασούντε Σοτζαί (Λας Πάλμας), Ασκάν Ντεζαγιέ (Φούλαμ), Καρίμε Ανσαριφάρντ (Τρακτόρ Σαζί).

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: O Κάρλος Κεϊρόζ θα συμμετάσχει για δεύτερη συνεχόμενη φορά σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το 2010 έφτασε ως του «16» με την Πορτογαλία. Το ότι έφερε το Ιράν στα τελικά αποτελεί τεράστια επιτυχία. Δύσκολη αναμένεται η συνέχεια για τον 61χρονο (01/03/53) τεχνικό.
ΒΟΣΝΙΑ: Πρωτάρα και... ζημιάρα
Ντεμπούτο σε τελική φάση Παγκοσμίου κυπέλλου θα πραγματοποιήσει το καλοκαίρι στα γήπεδα της Βραζιλίας η εθνική ομάδα της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης. Έως το 1992, οι ποδοσφαιριστές της, αγωνιζόντουσαν  με την εθνική ομάδα της Γιουγκοσλαβίας.
Από τότε που απέκτησε την ανεξαρτησία της δεν είχε καταφέρει έως σήμερα να δώσει το παρών σε τελική φάση της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης. Ωστόσο, άλλη μία φορά είχε ακουμπήσει την πρόκριση το 2010, αλλά δεν τα κατάφερε, όταν αντιμετώπισε δύο φορές στα πλέι οφ την Πορτογαλία. Τώρα βεβαίως παρουσίασε μία σοβαρή ομάδα υπό την καθοδήγηση του παλιού σπουδαίου επιθετικού, Σάφετ Σούσιτς και έπιασε τον στόχο της. Στη Βραζιλία το έργο της είναι δύσκολο, καθώς πέραν του φαβορί, Αργεντινή θα έχει να συναγωνισθεί τις Νιγηρία και Ιράν.

Ομάδες όχι ανώτερές της, αλλά σίγουρα πιο έμπειρες. Φυσικά η Βοσνία με επίθεση-φωτιά, αν δεν δείξει αμυντικές αδυναμίες που είναι το πρόβλημά της, μπορεί να τις κοντράρει με επιτυχία στην κατάληψη της δεύτερης θέσης. Μεγάλα της ατού ο τερματοφύλακας Μπέγκοβιτς, ο στόπερ, Σπάχιτς, οι μέσοι Πιάνιτς, Λούλιτς και οι εκτελεστές Ντζέκο και Ιμπίσεβιτς. 

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ


Πρωτεύουσα: Σαράγεβο
Επίσημες γλώσσες: Βοσνιακή, Σερβική, Κροατική
Πολίτευμα: Ομοσπονδιακή Κοινοβουλευτική Δημοκρατία
Ύπατος Αρμοστής: Βαλεντίν Ίντσκο
Μέλη της Προεδρίας: Μπάρι Ιζετμπέγκοβιτς (Μουσουλμάνος)
Νεμπόισα Ραντμάνοβιτς (Σέρβος)
Ζέλικο Κόμσιτς (Κροάτης)
Πληθυσμός:3.839.737
Τίτλοι: -              
Συμμετοχές σε Μουντιάλ: 1 (2014)
Μεγαλύτερη Νίκη: 8-1 το Λιχτενστάιν (2012)
Μεγαλύτερη Ήττα: 5-0 από την Αργεντινή (1998)

Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Τερματοφύλακες: Ασμίρ Μπέγκοβιτς (Στόουκ), Ασμίρ Άβντουκιτς (Μπόρατς Μπάνια Λούκα), Γιασμίν Φέιζιτς (Άαλεν). 
Αμυντικοί: Εμίρ Σπάχιτς (Λεβερκούζεν), Τόνι Σούνιτς (Ζόρια), Σεάντ Κολάσινατς (Σάλκε), Όγκνιεν Βράνιες (Ελαζίγκσπορ), Έρβιν Ζουκάνοβιτς (Γάνδη), Έρμιν Μπίτσακτσιτς (Άιντραχτ Μπράουνσβαϊγκ). 
Μέσοι: Σετζάντ Σαλίχοβιτς (Χόφενχαϊμ), Μίραλεμ Πιάνιτς (Ρόμα), Ιζέτ Χαΐροβιτς (Γαλατάσαραϊ), Μενσούρ Μούιτζα (Φράιμπουργκ), Μουχάμεντ Μπέσιτς (Φερεντσβάρος), Χάρις Μεντούνγιανιν (Γκαζιαντέπσπορ), Σέναντ Λούλιτς (Λάτσιο), Σένιγιαντ Ίμπριτσιτς (Ερτσίγεσπορ), Ανέλ Χάτζιτς (Στουρμ Γκρατς), Τίνο Σούσιτς (Χάιντουκ), Ζβιέζνταν Μισίμοβιτς (Γκουίζου Ρένε), Άβντιγια Βρσάγεβιτς (Χάιντουκ). 
Επιθετικοί: Βεντάντ Ιμπίσεβιτς (Στουτγκάρδη), Έντιν Τζέκο (Μαν. Σίτι).

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο Σάφετ Σούτσιτς έγινε εθνικός ήρωας στη Βοσνία. Πρώτη πρόκριση σε τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου, με τον 59χρονο (13/04/55) να έχει δημιουργήσει ένα αξιέπαινο σύνολο ικανό για την έκπληξη.

Η λίστα ιστολογioν