O KAIΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ

1

eraspor

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Κουνάει μαντήλι στο Euro 2016

Ο μορφασμός του Σέρχιο Μαρκαριάν με την λήξη τα λέει όλα

Τα τελικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στην Γαλλία θα γίνουν κατά πάσα πιθανότητα χωρίς την πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2004 για πρώτη φορά στην διοργάνωση μετά τον γαλανόλευκο θρίαμβο της Πορτογαλίας. Η Ελλάδα έμεινε στο 0-0 με την Ουγγαρία στην Βουδαπέστη και το όνειρο πλέον αρχίζει να γίνεται... απατηλό.

Η Εθνική παρουσιάστηκε σαφώς πιο βελτιωμένη σε σχέση με τα δύο τελευταία της παιχνίδια και θύμισε κατά πολύ την εικόνα της ομάδας με την Φινλανδία στο Ελσίνσκι, όπου είχε πάρει τον πρώτο της βαθμό.

Στην Βουδαπέστη, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα πήρε τον δεύτερο βαθμό της παραμένοντας στον πάτο της βαθμολογίας του ομίλου. Ρουμανία και Βόρειος Ιρλανδία μετά τις σημερινές τους νικες φαίνεται πως εξασφαλίζουν την πρώτη και την δεύτερη θέση που οδηγούν απευθείας στα τελικά, ενώ η Ουγγαρία με την ισοπαλία πήρε σημαντικό αβαντάζ έναντι των υπολοίπων για την τρίτη θέση που οδηγεί στα μπαράζ.

Πέραν του Τζούτζακ και του γνωστού μας από τον Λεβαδειακό Πίντερ που μπήκε στο δεύτερο ημίχρονο, οι Ούγγροι δεν είχαν τίποτα σπουδαίο να επιδείξουν και έπαιξαν δίνοντας χώρο στην Εθνική μας και απειλώντας την στις αντεπιθέσεις. Η ισοπαλία, άλλωστε, ήταν ένα ευνοϊκό αποτέλεσμα για τους Ούγγρους, αφού τους κράτησε σε αποσταση έξι βαθμών από την Ελλάδα πέντε αγωνιστικές πριν το τέλος.

 Κάτι που σημανει ότι θα πρέπει να έχουν χάσει τουλάχιστον τρεις βαθμούς μέχρι να έρθουν την τελευταία αγωνιστική στο Καραϊσκάκη, κι εμείς να μην χάσουμε σχεδόν κανέναν στα δικά μας παιχνίδια, όπου μας περιμένουν κατά σειρά Ν. Φερόε (εκτός), Φινλανδία (εντός), Ρουμανία (εκτός), Β. Ιρλανδία (εκτός) και στο τέλος η Ουγγαρία (εντός). Μόνον έτσι θα προκριθούμε και μάλιστα στην ισοβαθμία με τους Ούγγρους.

Αν και η νίκη ήταν αυτοσκοπός για την Εθνική, ο Μαρκαριάν επέλεξε να χρησιμοποιήσει ένα πολύ σφιχτό σχήμα βάζοντας και τον Κυριάκο Παπαδόπουλο μπροστά από τους Παπασταθόπουλο και Μανωλά. Η Εθνική μας είχε την διάθεση να κυνηγήσει το γκολ, αλλά η Ουγγαρία έκλεινε τους χώρους και δεν επέτρεπε στους διεθνείς μας πολλά.

Στο 11' η κεφαλιά του Τοροσίδη ποέρασε έξω, ενώ στο 19' ο Καρνέζης έσωσε την εστία μας με το ξαφνικό σουτ του Τζούτζακ. Ο Φετφατζίδης με τις εκρήξεις του είχε την δυνατότητα να δημιουργεί προβλήματα στην πολύ καλά στημένη ουγγρική άμυνα, αλλά δεν έπαιρνε συχνά τη μπάλα. Στο 23', την πήρε, άδειασε με ωραία ενέργεια την αντίπαλη άμυνα, αλλά ο Αθανασιάδης δεν έβαλε γρήγορα το πόδι του στην πάσα που του έκανε χάνοντας σπουδαία ευκαιρία. Στην αντεπίθεση η Ουγγαρία απείλησε με ένα σουτ του Γκέρα από καλή θέση που κατέληξε άουτ.

Η Εθνική μας κρατούσε την υπεροχή, το ημίχρονο πέρασε χωρίς κάτι το ιδιαίτερο, ενώ στις αρχές του δευτέρου μέρους οι δύο χαμένες ευκαιρίες του Κονέ μέσα σε ένα λεπτό ήταν η απαρχή της προσπάθειας των διεθνών να πετύχουν το γκολ της νίκης. Στο 51΄ο Φετφατζίδης χόρεψε τους αμυντικούς της Ουγγαρίας κι έστειλε τη μπάλα λίγο άουτ.

Στο 77', όμως, ο Μαρκαριάν αντικατέστησε ακατανόητα τον Φετφατζίδη που ήταν ικανός για ζημιά με τον Γιαννιώτα, ενώ έβαλε και τον Κατσουράνη αντί του καλού αλλά λίγου Κονέ. Αυτομάτως η Εθνική μας έχασε την έκρηξη του Φετφταζίδη στην επίθεση και μείωσε έτσι τις πιθανότητές της για να πετύχει καποιο γκολ. Ο Κατσουράνης πήρε το κέντρο, αλλά οι μπαλιές του δεν πέρασαν, αφού έβγαιναν πάντα πρώτοι οι Ούγγροι αμυντικοί, ενώ στο 90' ο διεθνής άσος έχασε την μεγαλύτερη ευκαιρία της Εθνικής όταν δεν έπιασε καλά το σουτ από θέση βολής μετά την ωραία προσπάθεια του Τοροσίδη.   

Νωρίτερα, μάλιστα, η Ουγγαρία είχε χάσει δύο μεγάλες ευκαιρίες στην αντεπίθεση, μία στο 87' με το σουτ του Πίντερ που έδιωξε ο Καρνέζης και άλλη μία με τον Νίκολιτς στο 88' όταν βρέθηκε εξ επαφής με την πλάτη στο τέρμα, αλλά δεν κατάφερε να γυρίσει την μέση του για να σκοράρει. Το 0-0 διατηρήθηκε μέχρι το φινάλε και τα πράματα πλέον γίνονται πολύ δύσκολα για την Εθνική μας.

Το να σταθούμε στα λάθη του Μαρκαριάν στην αρχική σύνθεση και τις αλλαγές κατά την διάρκεια του αγώνα, όπως αυτή του Λάζαρου με τον Φορτούνη, δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Μόνο με ένα θαύμα προλαβαίνουμε πλέον τα μπαράζ, αλλά τουλάχιστον σήμερα είδαμε μία ομάδα γεμάτη πάθος που πάλεψε για τη νίκη και την κυνήγησε μέχρι το τελευταίο λεπτό.

Μία Εθνική που ακόμα κι εάν αποκλειστεί, θα πέσει με ψηλά το κεφάλι. 

ΟΥΓΓΑΡΙΑ: Κίραλι, Φιόλα, Κάνταρ, Γιούχας, Λεάντρο, Τόζερ, Έλεκ (70’ Πίντερ), Γκέρα, Στίμπερ, Σάλαϊ (68’ Νίκολιτς), Τζούτζακ. 

ΕΛΛΑΔΑ: Καρνέζης, Τοροσίδης, Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Σταφυλίδης, Παπαδόπουλος, Σάμαρης, Κονέ (77’ Κατσουράνης), Χριστοδουλόπουλος (69’ Φορτούνης), Φετφατζίδης 
(77’ Γιαννιώτας), Αθανασιάδης. 


Αναλυτικά τα αποτελέσματα: 

Ουγγαρία - Ελλάδα  0-0 

Βόρεια Ιρλανδία-Φινλανδία 2-1 
(33’, 38’ Λάφερτι - 90’ Σαντίκ) 

Ρουμανία-Νησιά Φερόε 1-0 
(21’ Κεσέρου) 

Βαθμολογία σε 5 αγώνες 

Ρουμανία 13 (7-1) 
Βόρεια Ιρλανδία 12 (8-4) 
Ουγγαρία 8 (4-3) 
Φινλανδία 4 (5-7) 
Νησιά Φαρόε 3 (2-7) 
Ελλάδα 2 (1-5) 

Η επόμενη αγωνιστική (13/6) 

Φινλανδία-Ουγγαρία 
Βόρεια Ιρλανδία-Ρουμανία 
Νησιά Φαρόε-Ελλάδα

Η λίστα ιστολογioν